Domácí minisendviče se skvěle ochucenou kubánskou verzí trhaného vepřového masa, které bude plné šťávy, vůně koření a citrusů a měkoučké bude tak, že samo rozplyne na jazyku. A to nejlepší je, že i když nedají moc práce, pohled na vyrovnané, neodolatelně svůdné minisendviče říká opak. Většinu práce totiž odvede trouba a kouzelnice jménem pára.
Recept na minisendviče autorky blogu S vášní pro jídlo prostě musíte vyzkoušet. Ale připravte se na to, že bude každý žadonit o přídavek a vy sami se stanete skutečnou hvězdou večera.
Na minisendviče si připravte:
Na trhané maso:
- 1 kg vepřové krkovice vcelku
- 1 lžičku mletého římského kmínu
- 2 stroužky česneku
- ½ lžičky sušeného oregana
- šťávu z většího pomeranče
- šťávu z 1 limetky
- kůru z poloviny pomeranče a celé limetky
- sůl
- 1 lžíci olivového oleje
Nejprve si připravte v misce marinádu. Smíchejte římský kmín, najemno nasekaný česnek, oregano, pomerančovou a limetkovou šťávu, olivový olej a trochu soli. Do marinády přidejte najemno nastrouhanou pomerančovou a limetkovou kůru z dobře omytých a chemicky neošetřených citrusů. Krkovici očistěte, ze všech stran ji důkladně potřete marinádou a maso i s marinádou vložte do zapékací misky.
Troubu nastavte na 180 °C, případně pokud máte parní troubu, tak zvolte program se střední úrovní páry. Ta se postará o to, aby bylo maso uvnitř krásně šťavnaté a přitom dokonale a rovnoměrně propečené, chutě přirozené a intenzivní. Pečte asi dvě hodiny, poté maso otočte a pečte další dvě hodiny, aby se ve šťávě peklo ze všech stran.
Hotové maso vidličkou natrhejte na vlákna, promíchejte se zbytkem vypečené šťávy a marinády a podávejte v sendviči s majonézou, nakládanou červenou cibulkou a čerstvým koriandrem. Dobrou chuť – a šťastný a veselý!
O blogu S vášní pro jídlo
Kaya sama sebe považuje za nadšence pro vše, co se točí kolem dobrého jídla. Vaří hodně a ráda – pro svého muže a dvě malé ratolesti, všechny své blízké a známé. Blog S vášní pro jídlo založila proto, aby se její vášeň dostala dál. Protože kde je dobré jídlo, tam je i láska.
„Obvykle se snažím o zdravější jídla, nicméně klasiky nerada šidím a nebojím se tuku. Každopádně spíš peču, griluju a obecně se snažím o odlehčenější jídelníček a větší zapojení zeleniny. Ne ale úplně fit, odtučněné věci nebo tak, to ne. A taky raději tvořím jednodušší jídla na postup a také na čas. Ideálně když se pak jídlo peče v troubě, dusí na sporáku,“ říká o sobě Kaya.
Zdroj informací: Whirlpool, blog S vášní pro jídlo
Podívejte se, jak vybírat maso pro grilování:
Publikováno: 4. 1. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce