reklama

Oblíbená pochoutka z hovězího masa v pečené variantě

Co taková svíčková na smetaně? Máte ji rádi? Máme pro vás jeden méně známý recept, který ovšem povýší toto jídlo na skutečně nebeskou manu. Blíží se vánoční svátky a my si možná klademe otázku, čím uctíme rodinu a příbuzné na první nebo druhý svátek vánoční. Nebudeme doufat, že nám zbyde salát nebo kapr. Můžeme si už dopředu připravit tento slavnostní pokrm.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Oblíbená pochoutka z hovězího masa v pečené variantě (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com)

Pečená svíčková na smetaně

Co budete potřebovat:

  • 600 g pravé svíčkové
  • 50 g slaniny
  • 50 g tuku
  • 1 větší cibule
  • 250 g kořenové zeleniny
  • sůl
  • 5 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • špetka zázvoru
  • 1 - 2 bobkové listy
  • tymián
  • 0,25 - 0,5 l zakysané smetany
  • 2 - 3 lžíce hladké mouky
  • citronová šťáva (nebo ocet)
Důležité je vybrat kvalitní maso
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Důležité je vybrat kvalitní maso

Recept je velmi jednoduchý - mrkněte, jak na to

Svíčková na smetaně začíná u masa. Maso zbavené šlach a blan (které dáme vařit na vývar) protkneme po vlákně klínky slaniny. Rozehřejeme tuk a maso v něm prudce po celém povrchu opečeme. Vyjmeme je a v tuku osmahneme do červena mrkev, celer a petržel, nakrájené na kolečka.

Na osmaženou zeleninu vložíme maso, osolíme, přidáme nakrájenou cibuli, všechno koření a podlijeme. Maso dusíme hodinu i déle, až začne měknout. Podléváme je vodou nebo vývarem a ke konci necháme šťávu hodně vysmahnout, aby měla omáčka pěknou barvu.

Jakékoliv jídlo nejlépe chutná u hezky prostřeného stolu. Vytvořte si přírodní prostírání, které ozdobí váš stůl.

Důkladné provaření omáčky je důležité
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Důkladné provaření omáčky je důležité

Pak maso znovu podlijeme a omáčku dobře provaříme. Maso vložíme do trouby a dopečeme. Přitom je poléváme šťávou, aby se nevysušilo. Můžeme je ovšem dodusit i na plotně. Měkké maso vyjmeme a nejlépe vychladlé nakrájíme přes vlákno na plátky 1,5 - 2 cm tlusté. Šťávu se zeleninou prolisujeme přes cedník nebo rozmixujeme, postavíme znovu na oheň, zalijeme smetanou s rozkvedlanou moukou a dobře provaříme. Podle chuti přikyselíme citronem.

Nejvhodnější přílohou ke svíčkové je houskový knedlík
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Nejvhodnější přílohou ke svíčkové je houskový knedlík

Nakrájené maso vrátíme do omáčky prohřát. Omáčku vylepšíme čerstvým máslem nebo nakrájenou a vyškvařenou slaninou. Pro barvu i chuť můžeme na slanině zkaramelizovat lžičku cukru, zalít vařící vodou, povařit a přilít do omáčky. Omáčku můžeme zahustit i jíškou z tuku a dvou lžic mouky - jíšku rozředíme, dobře provaříme a přilijeme do omáčky. Pro změnu chuti můžeme k jíšce rozvařit lžíci výraznější zavařeniny. Ke svíčkové obvykle podáváme houskový knedlík. Hodí se i bramborové krokety. Podáváme ji s kompotem, hlavně brusinkovým, v létě s čerstvým zeleninovým salátem.

Recept na rychlý a jednoduchý knedlík najdete zde

Svíčkovou podáváme s knedlíkem a brusinkami
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Svíčkovou podáváme s knedlíkem a brusinkami

Tip: 

Jako svíčkovou připravíme i dobře odležené maso z kýty (velmi dobrá je i z vepřové), zvláště křehkou květovou špičku nebo maso z vysokého roštěnce. Vyzkoušejte i náš další recept.

A ten správný recept na rajskou znáte?

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 26. 12. 2021, Autor: Jaroslav Celba, Profil autora: Jaroslav Celba