Co taková svíčková na smetaně? Máte ji rádi? Máme pro vás jeden méně známý recept, který ovšem povýší toto jídlo na skutečně nebeskou manu. Blíží se vánoční svátky a my si možná klademe otázku, čím uctíme rodinu a příbuzné na první nebo druhý svátek vánoční. Nebudeme doufat, že nám zbyde salát nebo kapr. Můžeme si už dopředu připravit tento slavnostní pokrm.

Pečená svíčková na smetaně
Co budete potřebovat:
- 600 g pravé svíčkové
- 50 g slaniny
- 50 g tuku
- 1 větší cibule
- 250 g kořenové zeleniny
- sůl
- 5 kuliček pepře
- 5 kuliček nového koření
- špetka zázvoru
- 1 - 2 bobkové listy
- tymián
- 0,25 - 0,5 l zakysané smetany
- 2 - 3 lžíce hladké mouky
- citronová šťáva (nebo ocet)

Recept je velmi jednoduchý - mrkněte, jak na to
Svíčková na smetaně začíná u masa. Maso zbavené šlach a blan (které dáme vařit na vývar) protkneme po vlákně klínky slaniny. Rozehřejeme tuk a maso v něm prudce po celém povrchu opečeme. Vyjmeme je a v tuku osmahneme do červena mrkev, celer a petržel, nakrájené na kolečka.
Na osmaženou zeleninu vložíme maso, osolíme, přidáme nakrájenou cibuli, všechno koření a podlijeme. Maso dusíme hodinu i déle, až začne měknout. Podléváme je vodou nebo vývarem a ke konci necháme šťávu hodně vysmahnout, aby měla omáčka pěknou barvu.
Jakékoliv jídlo nejlépe chutná u hezky prostřeného stolu. Vytvořte si přírodní prostírání, které ozdobí váš stůl.

Pak maso znovu podlijeme a omáčku dobře provaříme. Maso vložíme do trouby a dopečeme. Přitom je poléváme šťávou, aby se nevysušilo. Můžeme je ovšem dodusit i na plotně. Měkké maso vyjmeme a nejlépe vychladlé nakrájíme přes vlákno na plátky 1,5 - 2 cm tlusté. Šťávu se zeleninou prolisujeme přes cedník nebo rozmixujeme, postavíme znovu na oheň, zalijeme smetanou s rozkvedlanou moukou a dobře provaříme. Podle chuti přikyselíme citronem.

Nakrájené maso vrátíme do omáčky prohřát. Omáčku vylepšíme čerstvým máslem nebo nakrájenou a vyškvařenou slaninou. Pro barvu i chuť můžeme na slanině zkaramelizovat lžičku cukru, zalít vařící vodou, povařit a přilít do omáčky. Omáčku můžeme zahustit i jíškou z tuku a dvou lžic mouky - jíšku rozředíme, dobře provaříme a přilijeme do omáčky. Pro změnu chuti můžeme k jíšce rozvařit lžíci výraznější zavařeniny. Ke svíčkové obvykle podáváme houskový knedlík. Hodí se i bramborové krokety. Podáváme ji s kompotem, hlavně brusinkovým, v létě s čerstvým zeleninovým salátem.
Recept na rychlý a jednoduchý knedlík najdete zde.

Tip:
Jako svíčkovou připravíme i dobře odležené maso z kýty (velmi dobrá je i z vepřové), zvláště křehkou květovou špičku nebo maso z vysokého roštěnce. Vyzkoušejte i náš další recept.
A ten správný recept na rajskou znáte?
Publikováno: 26. 12. 2021, Autor: Jaroslav Celba, Profil autora: Jaroslav Celba