Ještě jeden rohlíček a končíme... Poznáváte se v tom? Během předvánočního pečení umlsáváte úplně bez výčitek, vždyť přeci musíte ochutnat, co budete nabízet rodině a hostům o Vánocích, ne? Vánoce pak strávíte s talířem cukroví na klíně před televizí a jediný váš pohyb je do spíže pro další várku. Po Vánocích pak propadáte depresím z nabraných kil. Jak se tomuto nelichotivému trendu vyhnout?
Recept na zdravé nepečené vánoční cukroví
Před Vánocemi jste bombardováni recepty na vánoční cukroví a před vámi se kupí velehory lineckých kytiček, vanilkových rohlíčků a vosích hnízd. Máte sami ze sebe radost, protože jste trumfli sousedku, která napekla "jen" 15 druhů, zatímco vy jich máte rovných 20. Už se těšíte, jak si po předvánočním pečícím maratonu uklidíte kuchyň a sednete si s plným talířem cukroví k televizi. A pak přijdou povánoční deprese a celoroční cvičení a diety, abyste se v létě vešli do plavek.
Máte to zapotřebí? No nemáte. Co tedy zkusit aspoň letos místo tradičního nezdravého cukroví vymyslet zdravé nepečené vánoční cukroví? Ale ano, i taková varianta existuje. Pokud se ostatně podíváme do daleké minulosti, naši předkové trávili Vánoce také zdravě. Tak pojďme společně odbourat tu poněkud nesmyslnou tradici předvánočního šílenství s pečením přeslazených plněných ořechů a rumových kuliček a zkusme to jako za starých dobrých, ale hlavně zdravých časů.
Co budeme potřebovat:
- sušené švestky
- loupané celé mandle
- strouhaný kokos
- čokoládu na vaření
Nejprve si rozehřejeme čokoládu. Připravíme si vodní lázeň, do misky vysypeme nalámanou čokoládu a pomalu zahříváme, až se čokoláda úplně rozpustí. Jde to i bez vodní lázně, ale musíme být opatrní, abychom čokoládu nepřipálili.
Do sušených švestek mezitím prstem vtlačíme celou mandli (můžeme použít i jiné druhy ořechů). Naplněnou švestku napíchneme poté na párátko nebo špejli a celou jí omočíme v rozehřáté čokoládě.
Připravíme si cukrářské košíčky. Švestky namočené do čokolády ihned přesuneme do misky s kokosem, zasypeme, aby se kokos na měkké čokoládě pěkně uchytil. Takto připravenou švestku vložíme do papírového cukrářského košíčku. Zde necháme čokoládu zatuhnout. Uchováváme v lednici, aby se v pokojové teplotě nezačala čokoláda znovu rozehřívat.
Pokud dáváte přednost bílé nebo růžové čokoládě, neváhejte je použít. Švestkové kuličky tak budou různobarevné a na talíři se budou velmi hezky doplňovat.
Podívejte se, jak si s cukrovím poradí Eva Borská v Tajemství domova.
Publikováno: 22. 12. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová