Máme pro vás jedinečný recept na oblíbený moučník. Většina z nás má ráda sladké, jablečný závin je jeden z mála, který si dá snad každý. K odpolední kávě či k čaji nebo jako zákusek po obědě. Se svěžími sladkými jablíčky a skořicí je to opravdu skvostný chuťový zážitek. Dá se připravit na několik způsobů a z několika druhů těst a vždycky potěší.
Recept na rychlý jablečný závin
Tento závin je rychlý a recept předpisuje, že jej lze upéci ze dvou druhů těst, z křehkého listového nebo kynutého, záleží, co kdo má rád. Suroviny najdete doma ve spíži. Do jablečné náplně lze přidat rozinky, ořechy či kokos, čímž moučníku dodáte ještě větší šmrnc. S receptem můžete kouzlit. Pro slavnostní příležitosti uděláte místo závinu taštičky nebo můžete celá jablíčka zabalit do těsta, vykrojíte jádřinec, který naplníte rozinkami namočenými v rumu. A rázem máte parádní jablka v županu.
Další luxusní dezert, který stojí za vyzkoušení je obrácený jablečný koláč.
Na přípravu rychlého listového závinu budete potřebovat:
Na těsto:
- 1 ztužený tuk
- 30 dkg hladké mouky
- 10 lžic studené vody
- 1 lžíce octa
- 1 vejce
- vejce na potření
- strouhaná citronová kůra
Na náplň:
- strouhaná jablka
- skořice
- vanilkový cukr dle chuti
- moučkový cukr dle chuti
- můžete přidat rozinky namočené v rumu, sekané či mleté ořechy nebo strouhaný kokos
Využít můžeta také padaná jablka. Podívejte se i na další tipy, jak padanky zpracovat.
Do mísy nasypeme prosátou mouku, do které nastrouháme ztužený tuk, přidáme vodu, ocet a vejce. Zpracujeme rukou v hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme ½ hodiny v ledničce odpočinout. Mezitím si připravíme náplň. Do nastrouhaných jablek přidáme dle chuti skořici, vanilkový a moučkový cukr. Můžeme přidat rozinky namočené v rumu, sekané nebo mleté ořechy či strouhaný kokos.
Těsto vyválíme na pomoučeném válu do tvaru obdélníku, posypeme troškou strouhanky, aby se náplň nepromočila, na těsto naneseme připravenou náplň a rozprostřeme, okraje necháme volné. Těsto zavineme a okraje pevně stiskneme k sobě, aby náplň nevytekla.
Závin přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem. Dáme péct do předehřáté trouby na cca 160-170 °C, asi 30-40 minut, ovšem je třeba respektovat zkušenosti s vlastní troubou, jelikož každá peče trochu jinak. Vršek závinu musí být krásně zlatavý.
Upečený závin nechte vychladnout a poté nakrájejte na kousky, které pocukrujte moučkovým cukrem. Dobrou chuť!
Vyzkoušejte také luxusní jablečnou žemlovku s jablky, tvarohem a sněhem.
Zdroj informací: Dobroty od Mariky
Vyzkoušejte pivní štrůdl podle Ládi:
TIP:
Máte bohatou úrodu jablek? Poradíme vám, jak si zjednošit jejich sběr.
Publikováno: 25. 12. 2021, Autor: Marika Kulinová, Profil autora: Marika Kulinová