reklama

Rychlý jablečný závin ke kávě či čaji vykouzlíte za pár okamžiků

Máme pro vás jedinečný recept na oblíbený moučník. Většina z nás má ráda sladké, jablečný závin je jeden z mála, který si dá snad každý. K odpolední kávě či k čaji nebo jako zákusek po obědě. Se svěžími sladkými jablíčky a skořicí je to opravdu skvostný chuťový zážitek. Dá se připravit na několik způsobů a z několika druhů těst a vždycky potěší.

Rychlý jablečný závin ke kávě či čaji patří k sychravému podzimu. Máme pro vás snadný recept (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Recept na rychlý jablečný závin

Tento závin je rychlý a recept předpisuje, že jej lze upéci ze dvou druhů těst, z křehkého listového nebo kynutého, záleží, co kdo má rád. Suroviny najdete doma ve spíži. Do jablečné náplně lze přidat rozinky, ořechy či kokos, čímž moučníku dodáte ještě větší šmrnc. S receptem můžete kouzlit. Pro slavnostní příležitosti uděláte místo závinu taštičky nebo můžete celá jablíčka zabalit do těsta, vykrojíte jádřinec, který naplníte rozinkami namočenými v rumu. A rázem máte parádní jablka v županu.

Další luxusní dezert, který stojí za vyzkoušení je obrácený jablečný koláč.

Upečte si lahodný jablečný závin pro sebe a své blízké a vychutnejte si chvilku pohody u šálku kávy
Upečte si lahodný jablečný závin pro sebe a své blízké a vychutnejte si chvilku pohody u šálku kávy (Zdroj: Dobroty od Mariky)

Na přípravu rychlého listového závinu budete potřebovat:

Na těsto:

  • 1 ztužený tuk
  • 30 dkg hladké mouky
  • 10 lžic studené vody
  • 1 lžíce octa
  • 1 vejce
  • vejce na potření
  • strouhaná citronová kůra

Na náplň:

  • strouhaná jablka
  • skořice
  • vanilkový cukr dle chuti
  • moučkový cukr dle chuti
  • můžete přidat rozinky namočené v rumu, sekané či mleté ořechy nebo strouhaný kokos

Využít můžeta také padaná jablka. Podívejte se i na další tipy, jak padanky zpracovat.

Do mísy nasypeme prosátou mouku, do které nastrouháme ztužený tuk, přidáme vodu, ocet a vejce. Zpracujeme rukou v hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme ½ hodiny v ledničce odpočinout. Mezitím si připravíme náplň. Do nastrouhaných jablek přidáme dle chuti skořici, vanilkový a moučkový cukr. Můžeme přidat rozinky namočené v rumu, sekané nebo mleté ořechy či strouhaný kokos.

Těsto na závin rozválíme do tenka
Těsto na závin rozválíme do tenka (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Nejprve na těsto nasypeme cukr a skořici, případně i ořechy
Nejprve na těsto nasypeme cukr a skořici, případně i ořechy (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Těsto vyválíme na pomoučeném válu do tvaru obdélníku, posypeme troškou strouhanky, aby se náplň nepromočila, na těsto naneseme připravenou náplň a rozprostřeme, okraje necháme volné. Těsto zavineme a okraje pevně stiskneme k sobě, aby náplň nevytekla.

Na plát těsta nastrouháme jablka
Na plát těsta nastrouháme jablka (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Naplněný závin zabalíme a dáme péct do trouby
Naplněný závin zabalíme a dáme péct do trouby (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Závin přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem. Dáme péct do předehřáté trouby na cca 160-170 °C, asi 30-40 minut, ovšem je třeba respektovat zkušenosti s vlastní troubou, jelikož každá peče trochu jinak. Vršek závinu musí být krásně zlatavý.

Hotový jablečný závin necháme vystydnout a pocukrujeme
Hotový jablečný závin necháme vystydnout a pocukrujeme (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Upečený závin nechte vychladnout a poté nakrájejte na kousky, které pocukrujte moučkovým cukrem. Dobrou chuť!

Vyzkoušejte také luxusní jablečnou žemlovku s jablky, tvarohem a sněhem.

Zdroj informací: Dobroty od Mariky

Vyzkoušejte pivní štrůdl podle Ládi:

TIP:

Máte bohatou úrodu jablek? Poradíme vám, jak si zjednošit jejich sběr.

Publikováno: 25. 12. 2021, Autor: Marika Kulinová, Profil autora: Marika Kulinová