Špaldová mouka, strouhaná jablka, skořice a to vše postavené na hlavu. Obrácený jablečný koláč vás dostane

Říká se, že nejlepší je pro náš organismus právě to, co nám nadělila příroda a nejideálnější, takové plody, které rostou v našem okolí. Pro nás jsou to třeba taková obyčejná neobyčejná jablka. Pokud k tomu přidáme skořici a špaldovou mouku, máme skvělý a zdravý moučník. Jablka nám dodají spousty vitamínů a vlákniny, špaldová mouka je lépe stravitelná a skořice působí blahodárně na trávicí systém. Všechny tři potraviny navíc obsahují velké množství významných minerálů. 

Upečte si skvělý obrácený jablečný koláč (Zdroj: Silva Pokorná)

Jablka

Obsahují jen malé množství sacharidů a díky vysokému obsahu vlákniny napomáhají čištění střev. Pravidelná konzumace může pomáhat snížit krevní tlak, hladinu cholesterolu, posílit srdce, krevní oběh, celkovou imunitu a stabilizovat hladinu cukru v krvi. Z minerálů obsahují draslík, sodík, vápník, hořčík, fosfor, železo, měď nebo zinek a z vitaminů v nich najdeme B6, B12, C, D, E, beta karoten a další. Jsou tedy zdraví prospěšnou bombou pro náš organismus.

 Skořice a červené jablko
Skořice a jablka jsou poklady z přírody (Zdroj: Depositphotos)

Skořice

Je skvělým přírodním léčivem a podle toho je potřeba s ní i zacházet. Denní dávka by neměla přesáhnout 3 g. Pravidelná konzumace ať už v nápojích, různých jídlech či dezertech může mít blahodární účinky na naše zdraví. Podporuje trávení, čištění organismu, je skvělým pomocníkem při hubnutí, podporuje mozkovou aktivitu a pomáhá při léčbě klasických nemocí, jako je rýma, angína a chřipka. Obsahuje například vápník, železo, hořčík, fosfor, mangan, draslík, měď, zinek, sodík, selen, vitaminy C, E, K, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou.

Špalda

Je původní druh pšenice, která neprošla šlechtěním jako jiné obiloviny. Zachovala si proto vysoký obsah vitamínů, minerálů a vlákniny, je lehce stravitelná a je vhodná i při lehčích alergiích na lepek jako zdravá náhrada klasické bílé mouky. Je hodně odolná proti škůdcům, není ji potřeba proto chemicky ošetřovat a díky tomu neobsahuje škodlivé chemikálie. Pracuje se s ní v kuchyni podobně jako s klasickou moukou, těsto je ale často tmavší a má tendenci nasáknout více tekutiny.

Upečme si spolu obrácený jablečný koláč

Suroviny na těsto:

  • jedno celé vejce
  • dvě lžíce jedlého oleje
  • hrnek špaldové mouky
  • ¼ hrnku třtinového cukru
  • ¼ hrnku mléka
  • lžičku jedlé sody (nebo prášku do pečiva)
  • špetka soli
Suroviny pro pečení
Suroviny pro přípravu těsta (Zdroj: Silva Pokorná)

Suroviny pro jablečnou vrstvu:

  • dvě větší jablka (může být i více)
  • ¼ hrnku krystalového cukru (klasický nebo třtinový)
  • lžička mleté skořice nebo dvě lžičky skořicového cukru
  • šťáva z půlky citronu
  • asi 50 g másla
Suroviny pro pečení koláče
Suroviny pro jablečnou vrstvu koláče (Zdroj: Silva Pokorná)

Jablka nastrouhejte na hrubém struhadle a hned zalijte šťávou z citronu, aby nezačala hnědnout. Nechte chvíli odstát a pak slijte přebytečnou šťávu. Formu na pečení vystelte pečicím papírem. Dolní kraje pořádně zamáčkněte, abyste co nejvíce obkreslili oblouk a výsledný dort měl hezký kulatý tvar.

Nastrouhaná jablka a citron
Nastrouhaná jablíčka zakápněte citronem (Zdroj: Silva Pokorná)
Forma s pečicím papírem
Kulatou formu vystelte pečicím papírem (Zdroj: Silva Pokorná)

Nastrouhaná jablka vložte na dno formy, zatlačte a urovnejte. Smíchejte cukr se skořicí a posypejte rovnoměrně celou vrstvu jablek. Pokud máte sypká a hodně sladká jablíčka, můžete dát cukru měně. Poté ještě posypte povrch trochou špaldové mouky a nakrájejte máslo na kousky a uložte také na vrstvu jablek.

Jablka ve formě na pečení
Jablka posypeme cukrem se skořicí... (Zdroj: Silva Pokorná)
Pečení koláče
... a hladkou moukou (Zdroj: Silva Pokorná)

Ušlehejte vejce s cukrem do pěny nejlépe ručním elektrickým mixérem. Přilijte postupně mléko a olej a opět šlehejte.

Šlehání vejce s cukrem
Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny (Zdroj: Silva Pokorná)
Lití mléka
Přidejte mléko a olej (Zdroj: Silva Pokorná)

Smíchejte mouku s jedlou sodou (případně práškem do pečiva) a špetkou soli. Pak směs přisypte k tekuté části a důkladně vše promíchejte, můžete také mixérem na menší otáčky. Těsto nalijte do formy na vrstvu jablek a másla.

Přidáme mléko a olej
Suché části surovin na těsto promíchejte (Zdroj: Silva Pokorná)
Lití těsta
Nalijte těsto na vrstvu jablek (Zdroj: Silva Pokorná)

Upravte okraje pečícího papíru a těsto rozetřete do stran a uhlaďte do roviny. Pečte na 180 °C v rozehřáté troubě 35 a více minut. Hlídejte horní část, aby se nepálila, ale vnitřek je potřeba hlídat pomocí špejle. Tím, že jsou uvnitř jablka (mokrá vrstva), je doba pečení hodně individuální.

Těsto ve formě na pečení
Těsto připravené k pečení (Zdroj: Silva Pokorná)
Pečení v troubě
Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C (Zdroj: Silva Pokorná)

Po upečení nechte koláč chvíli vychladnout, pak formu otevřete a překlopte ho na rovnou podložku. Dávejte pozor, kovová forma může být dlouho hodně horká. Hotový koláč můžete podávat ještě teplý (ne horký) s vanilkovou zmrzlinou. Jinak servírujeme studený se šlehačkou, ovocem, nebo jen tak. V lednici vám pod igelitem vydrží 2-3 dny.

Překlopení koláče
Pomocí talíře otočte koláč (Zdroj: Silva Pokorná)
Jablečný koláč
Hotový jablečný koláč se skořicí (Zdroj: Silva Pokorná)

Ještě nemáte dost jablečných koláčů? Jak je libo...

Související k tématu