Výborné nakládané citrony jsou vyloženě chuťovou jadernou elektrárnou, která nabízí jedinečné chutě, a to jak kyselost čerstvých citronů, tak i slanost a pikantnost, která se objevila až během procesu zpracování. A nutno říct, že pokud jste milovníci středozemní nebo orientální kuchyně, rozhodně byste je měli mít na svém seznamu.
Ještě jste o nich nikdy neslyšeli? Tak vám možná tento článek změní život a vy si ho pak třeba obohatíte o nevšední chuťový zážitek. Výborné nakládané citrony se nakládají do koření a soli. Tradiční receptury přitom k fermentaci citronů používají pouze sůl. Moderní receptury přidávají už i cukr, černý pepř, koriandrová semínka, bobkový list, tyčinky skořice, kurkumu, sušené chilli nebo také semínka červené papriky.
Způsobů nakládání citronů je více a v každém koutě světa se tak trochu liší. K nakládání citronů je možné použít jakýkoliv druh citronu s různým stupněm sladkosti nebo hořkosti v závislosti na tloušťce kůry a vlastnostech samotného ovoce. Pozor, vždy by mělo jít ale o chemicky neošetřené citrony. Velké citrony se musí nakrájet, malé citrony je možné naložit celé.
Jak chutnají výborné nakládané citrony?
No přece výborně! Nakládané citrony mají pikantní, umami (japonský výraz pro pikantnost, který se označuje jako pátá chuť), ne úplně sladkou ovocnou chuť, kde je umně propojena slanost s kyselostí. Nakládaná kůra i dužina citronů je jedlá. Konzervování citronů bylo původně vyvinuto pro prodloužení jejich životnosti a možnosti používání citronů po jejich sezóně. Dnes jsou však nakládané citrony ve světě velmi vyhledávané a žádané po celý rok. Lidé se do nich jednoduše zamilovali. Je to možná i proto, že hořká dřeň a kůra pod vlivem soli změknou, dužina a šťáva se změní v sirup, čímž dostává citronová chuť na dynamice.
Jak používat nakládané citrony
Nakládané citrony jsou významnou ingrediencí v celé blízkovýchodní a středozemní kuchyni. Existuje proto mnoho způsobů, jak je zařadit do každodenního vaření. Používat je můžete jako koření. Stačí nakrájet jen několik segmentů a smíchat je s kořením. Hodí se také do olivové tapenády, raity, jogurtu nebo k čerstvým nasekaným bylinkám, které se dávají do salsa verde nebo chimichurri.
Jsou skvělé i k okořenění mletého masa při přípravě shakshukitu, který se podává kromě nakládaného citronu s harissou, pestem, tahini a tapenádou. Použít je můžete jako ozdobu na toasty, ale i dezerty. Jejich jedinečná chuť rozzáří všechny krémové a pikantní ingredience. Hodí se rovněž i k rozmačkanému avokádu, měkkému sýru, k ricottě, ke kozímu sýru nebo hummusu. Výborně si rozumí s rybou a kuřecími pokrmy.
Nakládané citrony dodají jas i salátovým dresinkům a vinaigrette, polévkám, dušeným pokrmům a marinádám. Budete u nich muset upravit množství soli, ale nakládané citrony z nich udělají výjimečné pochoutky. Hodí se do salátů, k rybám, k jehněčí kýtě i k lehčí večeři. Smíchat je můžete s kapary, bílým octem, olivami, česnekem a bylinkami. Přidat je můžete i do těch salátů, kam jste za běžných okolností dávali jen citronovou šťávu. Nakládané citrony můžete přidat třeba do čočkového salátu.
Vyzkoušejte nakládaný citron dát v malém množství do špenátu spolu s fetou a cibulí pak dodají klasické věci něco navíc. Většině špenátových jídel dodá pěkný voňavý nádech. Podobně to pak funguje i s houbovým pilafem, zeleninovými lasagnemi nebo smetanovým špenátem. A v neposlední řadě se hodí i do koktejlů, jako třeba do Bloody Mary.
Co k výrobě nakládaných citronů potřebujete
- 4 až 6 chemicky neošetřených citronů
- sůl nebo mořskou sůl
- 1 lžičku celého pepře
- 1 lžičku semínek koriandru
- 1 bobkový list
- ¼ lžičky vloček červené papriky
Bio výborné citrony umyjte a pak z jejich obou konců odkrojte špičky. Potom citrony nařízněte jako květ na čtvrtky. Čili nedořízněte při krájení citron zcela. Dílky musí dole držet pohromadě. Na dno asi 500 ml sklenice dejte lžičku soli. Do nakrájeného citronu pak vetřete další lžičku soli.
Citron vložte do sklenice nakrojeným směrem dolů a silně na něj zatlačte, aby se rozmáčkl a uvolnil šťávu. Navrch citronu dejte lžičku soli. Na sůl pak položte koření, tedy pepř, koriandr, bobkový list a vločky červené papriky. Opakujte postup, kromě konečného přidání koření. Vložte lžičku soli do druhého citronu a v případě potřeby můžete do sklenice vymačkat trochu citronové šťávy, aby sahala tak do půli sklenice.
Pak do sklenice nalijte trochu převařené vychladlé vody, aby byly citrony ve sklenici ponořeny. Nakonec sklenici pořádně uzavřete a nechte citrony v ní alespoň jeden měsíc odležet. Nakládané citrony se vyrábí snadno a rychle a vydrží prakticky věčně. V reálu vydrží asi 6 měsíců.
Zdroj informací: bbc.co.uk; olivemagazine.com; daringgourmet.com; themediteraneandish.com
Podívejte se, jak slaví Vánoce v Portugalsku:
Publikováno: 24. 12. 2021, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová