Bolí vás v krku? Máte rýmu a kašlete? Situace, kterou dnes řeší mnozí z nás. Proč místo pilulek nezkusíte zapátrat v babiččině krabičce a vyřešit nemoc přírodní cestou? Postavit se nachlazení můžete i s pomocí běžně dostupných tuzemských potravin, které docela určitě máte doma. Tak pojďme na to!
Křen selský (Armoracia rusticana)
Kořen s bílou dužinou a příjemnou peprnou chutí a štiplavou vůní obsahuje hodně vitaminů C, B a E, dále vápník, hořčík, železo, draslík, organické kyseliny, enzymy a fytoncidy – právě díky nim má výrazný antibiotický efekt a posilující účinky na obranyschopnost. Křen dokáže v těle účinně eliminovat infekce a je výborným doplňkem léčby chorob z nachlazení. Trápí-li vás kašel a rýma, tak vám křen prokáže ještě jednu skvělou službu: jeho silice rozpouštějí usazený sekret na sliznicích dýchacích cest jak v nosních dutinách, tak v plicích a průduškách. Tento účinek pocítíte už při jeho krájení nebo strouhání; projevuje se typickým slzením jako u cibule.
Prima medicínka
Smíchejte 3 lžíce najemno nastrouhaného křenu se stejným množstvím kvalitního medu. V uzavřené sklenici uchovávejte v lednici. Užívejte 3x denně jednu lžičku, u dětí dávku snižte na polovinu. Už za chvíli pocítíte, že se nám „spouští rýma“, snadněji odkašláváte a lépe se vám dýchá.
Česnek kuchyňský (Allium sativum)
V době zvýšeného výskytu chřipky a nachlazení je dobré dopřávat si česnek co možná nejčastěji. Jako účinné přírodní antibiotikum a antivirotikum posiluje imunitní systém a pomáhá bojovat proti kašli, nachlazení a virózám. Česnek je bohatý na vitaminy A, B, C, minerály i důležité aminokyseliny. Jeden nebo dva stroužky denně, tři až čtyři během chřipkového období – to je doporučená dávka pro dospělého. Skvělý přínos pro posílení imunity má i obyčejná česnečka! Proti typickému odéru, který nemusí být každému příjemný, pomáhá jíst česnek zároveň s olejem, mlékem a medem nebo po jídle rozžvýkat kousek petržele či lístek máty.
Prima medicínka
Do 1 litru plnotučného mléka dejte 1 šálek (nebo hrst) oloupaných stroužků česneku a krátce povařte. Když je česnek měkký, sejměte a nechte vychladnout. Potom vmíchejte 1–2 lžíce medu (podle chuti můžete přidat i ubrat). Rozmixujte. Při kašli užívejte zhruba každou hodinu jednu lžičku.
Cibule kuchyňská (Allium cepa)
Cibule působí podobně jako česnek, je ale specifická tím, že uvolňuje hleny a výborně účinkuje při zánětech dutin. Z pohledu lidového léčitelství je v cibuli nejvýznamnější látkou allicin se silně antibiotickým účinkem. Díky obsahu éterických olejů a vitamínů A, B, C i E dokáže zkrátit dobu léčení, protože posiluje obranyschopnost. Při prvním náznaku kašle pomalu snězte syrovou cibuli. Další rozkrojte a dejte do místností, kde se pohybujete; cibule je vyčistí od bakterií. Na rýmu a zánětlivá onemocnění nosních dutin platí vdechování výparů z nakrájené čerstvé cibule. Sice si popláčete, ale pomůže vám to. Zábal z jemně nasekané cibule zmírňuje bolesti v krku. Proti rýmě pomáhá, když v cibulové šťávě namočíte vatovou tyčinku a vložíte do nosu. Aplikujte jednou za 2 hodiny.
Prima medicínka
Cibuli nakrájejte na kolečka, posypejte 2–3 lžícemi cukru. Šťávu, kterou pustí už za chvíli, užívejte několikrát denně po 2–4 lžičkách. Uleví se vám při dýchání a zlepší odkašlávání.
Včelí med
Včelí med má téměř zázračný vliv – je to přírodní antibiotikum a pomáhá při léčbě nachlazení, chřipce, zánětech dýchacích cest. Obsahuje mimo jiné přírodní silice, které ředí hlen v průduškách, a tím usnadňují jeho vykašlávání. Navíc v něm najdete i látky, které zanícené sliznice zklidňují a tlumí bolest. Na podporu imunity zkuste podstoupit třítýdenní posilující kúru, na kterou je potřeba 500 g medu, šťáva ze 7 citronů a šťáva z 5 velkých paliček česneku. Med, citronovou šťávu a šťávu z česneku smíchejte a nechte ve tmě a chladu. Užívejte 3 až 4x denně 2 lžíce asi 30 minut před jídlem.
Prima medicínka
Z červené řepy seřízněte vršek. Vnitřek řepy vydlabejte a zhruba do třetiny dejte med. Nechte stát přes noc. Med do rána vytáhne z řepy šťávu. Lžíci řepového medu smíchejte s hrnkem teplého mléka a vypijte. Podávejte ráno a večer 20 minut po jídle.
Publikováno: 31. 10. 2017, Autor: Lenka Valjentová , Profil autora: Lenka Valjentová