Také hledáte ten nej recept na vánoční štolu? Už nehledejte! I když je to tradiční moučník spíše u našich sousedů, i u nás si získává své místo. Vyzkoušejte Láďův recept na malé štolky. Budou se dobře připravovat i péct a ještě pohodlněji konzumovat, a to klidně hned po upečení. Na jejich uležení totiž čekat nemusíte.
Ačkoli si recept na vánoční (nejen) štoly každý pekař bedlivě střeží, jde o tradiční moučník připravovaný v tento slavnostní čas. Jsou dosud i takové, jejichž složení je opředeno tajemstvím – drážďanská štóla je chráněná patentem už přes 100 let. Tam byla také údajně poprvé upečena. První byla upečena pravděpodobně kolem roku 1329. Aspoň taková je první zmínka o ní. Byla také dlouho pouze církevním postním pokrmem, připravovala se proto bez másla (ale s olejem) a mléka. Máslo bylo povoleno až v roce 1491 tzv. Listem o másle.
Podle receptu si na vánoční mini štoly připravte:
- ½ kostky másla nebo tuku na pečení
- ½ vaničky tvarohu
- 1 hrnek rozinek (můžou být namočené v rumu)
- 1 hrnek kandovaného ovoce - kandované ovoce si můžete vyrobit i doma
- 1 vejce - schovejte si skořápky a vyrobte dětem domácí křídy
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 1 vanilinový cukr
- špetka soli
- ½ hrnku cukru
- 2 hrnky hladké mouky
- kůra z citronu
Příprava těsta je jednoduchá. Na vál si vysypte mouku, udělejte do ní důlek a rozklepněte do něj vejce. Přidejte i tvaroh. Změklý tuk nakrájejte na kostky a přidejte do mouky. A pak přidejte i všechny ostatní suroviny a důkladným hnětením rukama vypracujte nelepivé těsto.
Z těsta vyválejte dlouhého hada a nakrájejte na stejně velké kousky. Rukama z nich vytvaruje malé štoly a pokládejte na plech nebo pekáček vyložený pečicím papírem.
Vložte do trouby rozpálené na 180 °C na 10 až 15 minut. Jestli jsou hotové - můžete zkoušet klasicky špejlí. Mezitím si rozehřejte další máslo. Štoly vyndejte z trouby, ještě horké potřete rozehřátým máslem a obalujte v moučkovém cukru. A do jídla se můžete pustit hned, tohle cukroví se rozležet nechávat nemusí.
Tip:
Do štolek můžete přidat i nasekané ořechy.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Pro ty, co nestíhají, máme recept na cukroví hotové raz dva:
TIP 2:
Vyzkoušejte i naše další osvědčené recepty. Velmi oblíbené jsou vanilkové rohlíčky nebo linecké cukroví s pistáciemi. Už máte napečeno? Nezapomeňte ani na vánoční výzdobu.
Publikováno: 13. 12. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová