reklama

Vánoční dobrotu v mini provedení si upečte klidně na poslední chvíli

Také hledáte ten nej recept na vánoční štolu? Už nehledejte! I když je to tradiční moučník spíše u našich sousedů, i u nás si získává své místo. Vyzkoušejte Láďův recept na malé štolky. Budou se dobře připravovat i péct a ještě pohodlněji konzumovat, a to klidně hned po upečení. Na jejich uležení totiž čekat nemusíte.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Připravili jsme pro vás jednoduchý recept na vánoční mini štoly (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Ačkoli si recept na vánoční (nejen) štoly každý pekař bedlivě střeží, jde o tradiční moučník připravovaný v tento slavnostní čas. Jsou dosud i takové, jejichž složení je opředeno tajemstvím – drážďanská štóla je chráněná patentem už přes 100 let. Tam byla také údajně poprvé upečena. První byla upečena pravděpodobně kolem roku 1329. Aspoň taková je první zmínka o ní. Byla také dlouho pouze církevním postním pokrmem, připravovala se proto bez másla (ale s olejem) a mléka. Máslo bylo povoleno až v roce 1491 tzv. Listem o másle.

Podle receptu si na vánoční mini štoly připravte:

Připravte si všechny suroviny
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Připravte si všechny suroviny

Příprava těsta je jednoduchá. Na vál si vysypte mouku, udělejte do ní důlek a rozklepněte do něj vejce. Přidejte i tvaroh. Změklý tuk nakrájejte na kostky a přidejte do mouky. A pak přidejte i všechny ostatní suroviny a důkladným hnětením rukama vypracujte nelepivé těsto.

Vypracujte kompaktní těsto
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Vypracujte kompaktní těsto

Z těsta vyválejte dlouhého hada a nakrájejte na stejně velké kousky. Rukama z nich vytvaruje malé štoly a pokládejte na plech nebo pekáček vyložený pečicím papírem.

Tvarujte malé, stejně velké bochánky
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Tvarujte malé, stejně velké bochánky

Vložte do trouby rozpálené na 180 °C na 10 až 15 minut. Jestli jsou hotové - můžete zkoušet klasicky špejlí. Mezitím si rozehřejte další máslo. Štoly vyndejte z trouby, ještě horké potřete rozehřátým máslem a obalujte v moučkovém cukru. A do jídla se můžete pustit hned, tohle cukroví se rozležet nechávat nemusí.

Tip:

Do štolek můžete přidat i nasekané ořechy.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Pro ty, co nestíhají, máme recept na cukroví hotové raz dva:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

TIP 2:

Vyzkoušejte i naše další osvědčené recepty. Velmi oblíbené jsou vanilkové rohlíčky nebo linecké cukroví s pistáciemi. Už máte napečeno? Nezapomeňte ani na vánoční výzdobu.

Publikováno: 13. 12. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová