reklama

Zkuste oblíbené linecké cukroví letos vylepšit pistáciemi

Linecké cukroví je oblíbenou stálicí na vánočním stole už desítky let. Je jemné, křehké a můžeme z něj vykrájet neomezené množství tvarů a dotvořit jej marmeládou, krémem nebo čokoládou. Milují je jak děti, tak dospělí a jsou vítanou pochoutkou pro návštěvy i jen tak při posezení u kávy.

i (Zdroj: Na skok v kuchyni)
Vylepšete si vánoční cukroví o linecké s pistáciovým krémem (Zdroj: Na skok v kuchyni)

Linecké cukroví s pistáciovým krémem

Linecké a pistáciový krém? Ano, jde to dohromady! Asi naše nejoblíbenější cukroví nemusíte k sobě spojit pouze marmeládou, chutná totiž výborně i s krémem, polévané čokoládou nebo zdobené mandlemi a ořišky. Linecké těsto se používá i mimo období Vánoc, zejména pro výrobu zákusků nebo lineckých koláčků, které jsou velmi oblíbené jako čajové pečivo.

Linecké cukroví je oblíbené pro svoji jemnost a křehkost
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Linecké cukroví je oblíbené pro svoji jemnost a křehkost

Jaké suroviny budeme potřebovat?

Na těsto:

  • 210 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 50 g cukru krupice
  • 20 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • semínka z vanilkového lusku nebo vanilkový extrakt
  • 1/2 lžičky najemno nastrouhané citrónové kůry

Na krém:

  • 75 g másla pokojové teploty
  • 50 g cukru krupice
  • 100 g pistáciového krému KK

Na dokončení: 

  • hořká nebo mléčná čokoláda
  • 1-2 lžíce smetany ke šlehání
  • pistácie 
Bez pistácií pistáciový krém nevyrobíte
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Bez pistácií pistáciový krém nevyrobíte

Z hladké mouky, másla, cukru krupice, moučkového cukru, žloutku, semínek vanilkového lusku a citrónové kůry uhněteme těsto. Můžeme použít robota s nástavcem typu „K“, se kterým se těsto dobře vypracuje. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme ho minimálně dvě hodiny, ale nejlépe do druhého dne, odpočinout v lednici. Těsto si vyndáme z lednice, necháme pár minut v pokojové teplotě povolit a na válu ho vyválíme na cca 2-3 mm silný plát.

Vykrajujeme tvary podle vlastního výběru (např. stromečky a srdíčka). Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C cca 8-9 minut. Mezitím si připravíme náplň. Máslo si s cukrem dáme do mísy a necháme ho šlehat, než nám minimálně zdvojnásobí objem a zbělá. Trvá to několik minut. Poté přidáme pistáciový krém a vše společně prošleháme. Hotové linecké cukroví namažeme krémem a slepíme. Nakonec namočíme roh stromečku nebo půlku srdíčka v rozpuštěné čokoládě rozmíchané se smetanou ke šlehání. Čokoládu posypeme nasekanými pistáciemi.

Zdroj informací: Na skok v kuchyni

Inspirujte se, jak ozdobit vánoční cupcakes:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 30. 11. 2021, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce