Linecké cukroví je oblíbenou stálicí na vánočním stole už desítky let. Je jemné, křehké a můžeme z něj vykrájet neomezené množství tvarů a dotvořit jej marmeládou, krémem nebo čokoládou. Milují je jak děti, tak dospělí a jsou vítanou pochoutkou pro návštěvy i jen tak při posezení u kávy.
Linecké cukroví s pistáciovým krémem
Linecké a pistáciový krém? Ano, jde to dohromady! Asi naše nejoblíbenější cukroví nemusíte k sobě spojit pouze marmeládou, chutná totiž výborně i s krémem, polévané čokoládou nebo zdobené mandlemi a ořišky. Linecké těsto se používá i mimo období Vánoc, zejména pro výrobu zákusků nebo lineckých koláčků, které jsou velmi oblíbené jako čajové pečivo.
Jaké suroviny budeme potřebovat?
Na těsto:
- 210 g hladké mouky
- 140 g másla
- 50 g cukru krupice
- 20 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- semínka z vanilkového lusku nebo vanilkový extrakt
- 1/2 lžičky najemno nastrouhané citrónové kůry
Na krém:
- 75 g másla pokojové teploty
- 50 g cukru krupice
- 100 g pistáciového krému KK
Na dokončení:
- hořká nebo mléčná čokoláda
- 1-2 lžíce smetany ke šlehání
- pistácie
Z hladké mouky, másla, cukru krupice, moučkového cukru, žloutku, semínek vanilkového lusku a citrónové kůry uhněteme těsto. Můžeme použít robota s nástavcem typu „K“, se kterým se těsto dobře vypracuje. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme ho minimálně dvě hodiny, ale nejlépe do druhého dne, odpočinout v lednici. Těsto si vyndáme z lednice, necháme pár minut v pokojové teplotě povolit a na válu ho vyválíme na cca 2-3 mm silný plát.
Vykrajujeme tvary podle vlastního výběru (např. stromečky a srdíčka). Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C cca 8-9 minut. Mezitím si připravíme náplň. Máslo si s cukrem dáme do mísy a necháme ho šlehat, než nám minimálně zdvojnásobí objem a zbělá. Trvá to několik minut. Poté přidáme pistáciový krém a vše společně prošleháme. Hotové linecké cukroví namažeme krémem a slepíme. Nakonec namočíme roh stromečku nebo půlku srdíčka v rozpuštěné čokoládě rozmíchané se smetanou ke šlehání. Čokoládu posypeme nasekanými pistáciemi.
Zdroj informací: Na skok v kuchyni
Inspirujte se, jak ozdobit vánoční cupcakes:
Publikováno: 30. 11. 2021, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce