Vlašské ořechy jsou skvělým vitaminovým doplňkem, zejména teď v zimě. Pečené ořechy s chilli a medem se promění v zajímavé slané mlsání. Místo chipsů nebo popcornu si připravte tuto zdravější variantu a můžete zhřešit s pocitem, že zároveň podporujete váš mozek, imunitu a určitě vás i zahřeje a rozvášní. A se sklenkou dobrého vína máte romantický večer dotažený k dokonalosti.

Pečené vlašské ořechy s medem a chilli jsou zdravou delikatesou. Vlašské ořechy patří mezi nejzdravější potraviny. Jedná se navíc o naše lokální plody přírody, proto jsou pro nás dokonalou a předně přirozenou superpotravinu. Podporují činnost mozku, regeneraci kůže, očí a celkovou vitalitu naší imunity, a to díky značnému množství omega-3-mastných kyselin. U dětí vlašáky významně podporují svým složením zdravý vývoj mozku a nervového systému. Určitě v nich najdete také vysoký podíl vitaminu E, kyselinu listovou, měď, hořčík, zinek a další.
Prospěšný a blahodárný účinek medu na náš organismus je všeobecně známý. Umí léčit, uklidňovat a potěší svou sladkou chutí. Děti ho díky tomu milují a nemají problém vypít při nemoci či nachlazení čaj s medem. Topinka s česnekem a medem je zajímavá snídaně, která vás v sychravém a chladném ránu nakopne. Dokonale umí zklidnit bolavé hrdlo i vyléčit zánět. Med má skvělé antibakteriální a čisticí účinky.

Pravidelné užívání chilli má také pozitivní účinky na náš organismus. Zlepšuje trávení, prokrvení kůže a dezinfikuje, není však vhodné pro každého. Malé množství si můžete dopřát pravidelně, ale s většími experimenty raději opatrně. Pokud máte zdravotní potíže, buďte s jeho konzumací zvlášť opatrní. Pro ochucení oříšků pro večerní mlsání je rozhodně použít můžete.
Na pečené vlašáky s chilli a medem si připravte:
- vyloupané vlašské ořechy
- mletou chilli papričku
- jemnou kuchyňskou sůl
- kvalitní včelí med
- pekáč a pečicí papír

Do misky dejte malé množství medu, přidejte špetku soli a špetku chilli a promíchejte. Opravdu není nutné velké množství, aby se chutě zbytečně nepřebíjely. Ideální je ponechat prostor projevit svoji chuť každé jednotlivé složce.

Nasypte vlašské ořechy k medové marinádě a důkladně promíchejte, aby se ořechy dobře obalily, ale ať v medu přímo neplavou. Bohatě postačí, když se jen některé části ořechů jemně obalí v připravené směsi, nemusí být obalený každý celý oříšek.

Ořechy pak rovnoměrně rozložte na plech s pečicím papírem a vložte do vyhřáté trouby. Pečte na 170 °C zhruba 10 minut. Ořechy příjemně zkaramelizují a máte hotovo. Pokud nemůžete nebo nechcete pálivé oříšky, marinujte je klidně jenom v medu se špetkou soli.

Zdroj: pořad Reportáž Vychytávky Ládi Hrušky
Chilli papričky si můžete vypěstovat svoje vlastní:
Publikováno: 28. 11. 2021, Autor: Silva Pokorná, Profil autora: Silva Pokorná