reklama

Připravte si hospodskou klasiku v netradičním kabátě

Máte rádi utopence? Podle našeho netradičního receptu, který jinde nenajdete, si je zkuste připravit v teple domova. Základ je stejný, ale přidáte pár netradičních ingrediencí, které budou dohromady pro vaše chuťové pohárky učiněnou bombou.

Připravte si skvělé netradiční utopence podle osvědčeného receptu (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Na utopence podle našeho receptu budete potřebovat:

  • kvalitní špekáčky
  • základní nálev (klasický nálev na utopence z octa, soli, divokého koření a cukru)
  • šalotku a cibuli
  • kyselé okurky
  • kysané zelí
  • 2 druhy hořčice (dijonskou a francouzskou hrubozrnnou)
  • balsamikový ocet
  • cukr krystal
Připravte si kvalitní špekáčky, koření a ostatní ingredience
Připravte si kvalitní špekáčky, koření a ostatní ingredience (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Nejdřív si připravte špekáčky. Sundejte z nich šňůrku a oloupejte z nich slupku.

Špekáčky oloupejte
Špekáčky oloupejte (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Kyselé okurky překrojte napůl. Připravte si i cibuli. Tu oloupejte a nakrájejte na větší kousky a šalotku na kolečka. Špekáčky nařízněte v polovině. Dejte pozor, abyste si je nepřekrojili úplně. Namažte bohatě dijonskou hořčicí a naplňte zelím.

Překrojené špekáčky potřete hořčicí a bohatě naplňte kysaným zelím
Překrojené špekáčky potřete hořčicí a bohatě naplňte kysaným zelím (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Klasický lák si teď vytuňte. Přidejte dijonskou hořčici a taky tu hrubozrnnou. Lák ještě i trochu přislaďte. To kvůli octu. Přidejte teď balsamikový ocet a vůbec se nebojte většího množství. A můžete začít plnit zavařovací sklenici. Dávejte na střídačku okurky, cibuli a špekáčky. Pak je zalijte lákem

Plňte sklenici špekáčky, okurkami a zelím
Plňte sklenici špekáčky, okurkami a zelím (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Zalijte vytuněným lákem
Zalijte vytuněným lákem (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Nechte je odležet. Minimální doba je 3 dny, aby do sebe buřty natáhly chutě.

Utopence nemusíte jíst jen tak. Zkuste si ještě jeden recept z nich, který je povznese na vyšší level. Je to skvělý utopencový salát. Potřebné suroviny:

  • klasické utopence už pěkně odleželé
  • jarní cibulka
  • čerstvá listová petržel
  • okurky cornichons (malé křupavé)
  • feferonky
  • nakládané cibulky
  • šalotka
  • čerstvě mletý pepř

Utopence si vyndejte ze sklenice a nakrájejte je na kousky požadované velikosti. I zeleninu pokrájejte na stejně velké kousky jako uzeninu. Dejte vše do mísy a promíchejte. Nakonec přidejte nálev z utopenců. Obsahuje všechny chutě a není potřeba dělat jinou marinádu.

Z klasických utopenců můžete vykouzlit netradiční salát
Z klasických utopenců můžete vykouzlit netradiční salát (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Tip:

Při výrobě utopenců nemusíte zůstávat jen u klasiky. Popusťte uzdu své fantazii. Zkuste třeba variaci se zeleninou – skvěle se hodí řapíkatý celer, křen a mrkev. Nebo si do sklenice připravte nálev kořeněný stylem barbecue.

Zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Už jste zkusili nakládaný sýrový trojboj?

Publikováno: před týdnem, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová