Máte rádi utopence? Podle našeho netradičního receptu, který jinde nenajdete, si je zkuste připravit v teple domova. Základ je stejný, ale přidáte pár netradičních ingrediencí, které budou dohromady pro vaše chuťové pohárky učiněnou bombou.

Na utopence podle našeho receptu budete potřebovat:
- kvalitní špekáčky
- základní nálev (klasický nálev na utopence z octa, soli, divokého koření a cukru)
- šalotku a cibuli
- kyselé okurky
- kysané zelí
- 2 druhy hořčice (dijonskou a francouzskou hrubozrnnou)
- balsamikový ocet
- cukr krystal

Nejdřív si připravte špekáčky. Sundejte z nich šňůrku a oloupejte z nich slupku.

Kyselé okurky překrojte napůl. Připravte si i cibuli. Tu oloupejte a nakrájejte na větší kousky a šalotku na kolečka. Špekáčky nařízněte v polovině. Dejte pozor, abyste si je nepřekrojili úplně. Namažte bohatě dijonskou hořčicí a naplňte zelím.

Klasický lák si teď vytuňte. Přidejte dijonskou hořčici a taky tu hrubozrnnou. Lák ještě i trochu přislaďte. To kvůli octu. Přidejte teď balsamikový ocet a vůbec se nebojte většího množství. A můžete začít plnit zavařovací sklenici. Dávejte na střídačku okurky, cibuli a špekáčky. Pak je zalijte lákem


Nechte je odležet. Minimální doba je 3 dny, aby do sebe buřty natáhly chutě.
Utopence nemusíte jíst jen tak. Zkuste si ještě jeden recept z nich, který je povznese na vyšší level. Je to skvělý utopencový salát. Potřebné suroviny:
- klasické utopence už pěkně odleželé
- jarní cibulka
- čerstvá listová petržel
- okurky cornichons (malé křupavé)
- feferonky
- nakládané cibulky
- šalotka
- čerstvě mletý pepř
Utopence si vyndejte ze sklenice a nakrájejte je na kousky požadované velikosti. I zeleninu pokrájejte na stejně velké kousky jako uzeninu. Dejte vše do mísy a promíchejte. Nakonec přidejte nálev z utopenců. Obsahuje všechny chutě a není potřeba dělat jinou marinádu.

Tip:
Při výrobě utopenců nemusíte zůstávat jen u klasiky. Popusťte uzdu své fantazii. Zkuste třeba variaci se zeleninou – skvěle se hodí řapíkatý celer, křen a mrkev. Nebo si do sklenice připravte nálev kořeněný stylem barbecue.
Zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Už jste zkusili nakládaný sýrový trojboj?
Publikováno: 26. 11. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová