reklama

Ořechy jsou zdrojem látek důležitých pro lidské zdraví. Udělejte něco pro sebe a pochutnejte si na těch nejlepších

Ořechy jsou jedna z potravin, které o Vánocích nesmí chybět ve vaší kuchyni, a neměli bychom na ně spolu se semínky zapomínat ani během roku.

i (Zdroj: Grizly)
Pochutnejte si na těch nejlepších oříšcích (Zdroj: Grizly)

Máme pro vás několik rad, abyste při jejich nákupu a uskladnění nešlápli vedle. Jak si vybrat ty nejlepší ořechy a jak je skladovat, nám poví Petr Miklík z Grizly. 

Kešu

Více než polovina světové produkce kešu ořechů pochází ze subsaharské Afriky, kde rostou na ledvinovníku západním. Zpracování kešu pak probíhá zejména v Indii, Vietnamu či Brazílii. Nejcennější a prémiové kešu jsou ty, které jsou velké, celé a poznáte je díky označení WW. Tato zkratka znamená Whole White.

Přiřazené číslo např. 320 označuje nadprůměrnou velikost kešu. Konkrétně pak, že jedna libra kešu obsahuje 320 celých jader. Čím je číslo nižší, tím jsou jádra větš. Další třídou je SW, tj. Scorched Wholes. Tyto kešu mají barvu slonové kosti, ale mohou mít i světle hnědou či popelavou barvu, což je způsobeno jejich přehřátím.

To se podepisuje i na jejich struktuře, neboť nejsou tolik měkké. Existují další třídy, ale jejich kvalita by měla stát už mimo naši pozornost. Pokud přes sáček v obchodě vidíte plody velmi seschlé a spíše připomínající oříškovou drť, nebude jejich kvalita valná.

Při ochutnání by měly být kvalitní kešu křupavé, ale ne tvrdé, jemně nasládlé. Měly by mít máslovou chuť. K dostání jsou kešu natural, raw, bio, pražené, solené, uzené a různě dochucované kořením, cukrem nebo v čokoládových či jiných polevách. Z kešu seženete i mouku, oříškové krémy či nápoje.

Více než polovina světové produkce kešu ořechů pochází ze subsaharské Afriky
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Více než polovina světové produkce kešu ořechů pochází ze subsaharské Afriky

Vlašské ořechy

Ořechy v obchodech mohou pocházet z tuzemska, ale pochopitelně i ze zahraničí. Významným producentem ze států východní Evropy jsou Ukrajina, Maďarsko či Rumunsko, vlašské ořechy mohou doputovat také z USA, Číny či Chile. Jádra vlašských ořechů nemají jednotný tvar či barvu. Zakoupit můžete ořechy světlých odstínů hnědé až po tmavě vínovou. Zmíněné tmavší odstíny jsou houževnatější vůči plísním a žluknutí. Kvalitnější jsou pochopitelně ořechy, které mají v sáčku více půlek než kousků a drti. Pokud je sáček transparentní, zaměřte se, zda v obalu nespatříte mrtvé či živé škůdce, případně stopy po nich, což může značit například pavučinka. Vyhněte se nákupu ořechů s viditelnou plísní.

Důležité je věnovat i pozornost datu spotřeby. Vyloupané ořechy nemají moc dlouhou trvanlivost. Ořechy bychom měli vyloupávat až těsně před konzumací, nebo zakoupené vyloupané zavařit (zamrazit) v pevném sáčku s minimem vzduchu. Zavařené vydrží dlouhé roky, zamražené po dobu roku, pak začnou ztrácet svoji typickou chuť.

Jádra vlašských ořechů nemají jednotný tvar či barvu
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Jádra vlašských ořechů nemají jednotný tvar či barvu

Mandle

V současnosti je největším světovým producentem mandlí Kalifornie s více než 80% světové produkce. Dále se pěstují v Austrálii a v Evropě, především ve Španělsku a Itálii.

Všechny mandle, jež pochází z USA, prochází procesem pasterizace, který eliminuje výskyt salmonely a dalších bakterií. Mandle rozdělujeme do dvou skupin - na šlechtěné sladké (dulcis) a divoké hořké (amara). Typ hořkých mandlí obsahuje látku amygdalin, která při reakci se slinami uvolňuje glukózu, kyanovodík a benzaldehyd. Ten tvoří součást vůně hořkých mandlí. Pro dospělého člověka může být už konzumace 10 hořkých mandlí nebezpečná. Pozor na ně. V sadech pěstované sladké mandle přišly šlechtěním o významnou část této látky a obsahují jen její zanedbatelné množství.

Mandle jsou na našem trhu k dostání v několika podobách. Seženeme mandle celé - loupané (blanšírované) či neloupané, raw, ve formě plátků, třísek či mouky. Ta je zcela zásadní pro přípravu francouzských makronek, ale lze z ní připravovat i další dezerty, cukroví, krémy, marcipán, ale hodí se i pro přípravu slaných jídel.

Chystáte-li se letos péct vánočku, tak budete potřebovat mandle bez slupky. Zajímá vás, jak se co nejsnadněji zbavit slupky? Zkuste blanšírovat. Ponořte mandle do vroucí vody a vařte je po dobu jedné minuty, poté je sceďte a zchlaďte studenou vodou. Následně mandle osušte utěrkou a dvěma prsty odstraňte tlakem zbytky slupek z mandlí, následně nechte mandle proschnout.

V současnosti je největším světovým producentem mandlí Kalifornie
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
V současnosti je největším světovým producentem mandlí Kalifornie

Para ořechy

Brazilské ořechy, jak se také para ořechům říká, rostou nejhojněji v oblasti Amazonie, tedy v Jižní Americe. Doporučená denní dávka para ořechů je jen 1-3 kusy, a to kvůli abnormálně velkému obsahu selenu. Nadměrné užívání selenu může vyvolat i poruchy trávení, vypadávání vlasů, únavu, svalovou slabost či malátnost. Tento silný antioxidant je však v rozumném množství velmi přínosný, neboť chrání organismus před volnými radikály, posiluje imunitní systém a je spojován například s prevencí proti rakovinotvornému bujení.

Brazilské ořechy, jak se také para ořechům říká, rostou nejhojněji v oblasti Amazonie
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Brazilské ořechy, jak se také para ořechům říká, rostou nejhojněji v oblasti Amazonie

Para ořechy mohou z důvodu vysokého obsahu tuků snáze žluknout. Je vhodné je tedy skladovat v temnu, suchu a chladnu. Při dlouhodobějším skladování můžete para ořechy i zamrazit. Para ořechy jsou velmi tvrdé. Jejich namočením do vody po dobu 4-6 hodin před konzumací se stanou stravitelnější a změknou. Pečením v troubě po krátkou dobu cca 5 minut docílíte jejich zesládnutí. Použít je můžete pro přípravu dezertů, ovocných salátů, domácích granol a snídaňových směsí či kaší.

Zdroj: Grizly

Poradíte si se sběrem vlašských ořechů_

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 12. 12. 2021, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce