reklama

Vitamin E je opomíjený, přesto skvělý pomocník v boji s nemocemi a proti stárnutí

Vitamin E v sobě zahrnuje dvě aktivní složky látek, které nám pomáhají s obnovou buněk, správnou krvetvorbou, chrání nás před škodlivými složkami z vnějšího prostředí a zároveň pomáhají při odbourávání škodlivých látek, které už v těle máme. Blahodárně působí na naši pleť a vlasy, a celkovou vitalitu. V přírodní formě je najdeme v celé škále potravin, na své si přijdou jak vegetariáni, tak i milovníci masa.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Vitamin E nás chrání před škodlivými volnými radikály, dopřejte si ho z přírodních zdrojů (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Vitamin E je skvělým zdrojem vitality, mládí a silného zdraví. Nejedná se o jednu jedinou složku, zahrnuje v sobě dvě biologicky aktivní skupiny látek, tokoferoly a tokotrienoly. Zejména tokoferoly mají antioxidační účinky, čím nás chrání před moderními strašáky, škodlivými volnými radikály. Pomáhají odbourávat již přijaté či vytvořené škodliviny z těla, příznivě ovlivňují tvorbu červených krvinek, podporují obnovu a růst tkání, včetně svalové hmoty. Je proto velmi významnou složkou při jakékoliv rekonvalescenci a léčbě.

Jak vitamin E pro náš organismus získáme

Nejsnadnější cesta jak získat vitamín E je zajít do lékárny, nebo teď už i do drogerie, a koupit si kapsule či tablety, které potřebný vitamín obsahují. Pak už jenom pravidelně zobnout jednu tabletu denně, případně podle doporučení od výrobce, a máte vyřešeno. Nemusí to být ale vždy ta nejvhodnější cesta a jako u všeho i tady platí, že přírodní forma je pro náš organismus nejpřirozenější. Výživový poradci se shodují, že je mnohem lepší doplnit do jídelníčku potraviny, které vitamin E obsahují přirozeně a pro naše tělo je tak ve formě, kterou nejlépe umí přijímat a zpracovávat. Příroda určitě ví nejlépe, co a jak děla. 

Jaké potraviny obsahují vitamin E

Vitamin E se vyskytuje převážně v potravinách rostlinného původu. Nejvíce ho najdete v mandlích, slunečnicových semínkách, kešu oříškách, pšeničných klíčcích, v sóji, burských a vlašských ořechách a v rostlinném jedlém oleji. Pro studenou kuchyni můžete rozhodně sáhnout po olivovém, sezamovém, kokosovém, lněném oleji či oleji z pšeničných klíčků. Pro tepelné zpracování raději zvolte klasický řepkový či slunečnicový olej. Ze zeleniny se poohlédněte po brokolici, rajčatech, špenátu a hrášku. Špenát je nejlepší konzumovat v syrové formě, nebo jenom lehce restovaný.

Vitamin E nás chrání před škodlivými volnými radikály
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Vitamin E nás chrání před škodlivými volnými radikály

Na domácí chleba se semínky a kvalitním máslem si dejte plátky čerstvého baby špenátu a máte vyhráno. V dostupných exotických potravinách najdete “éčkovou” pozitivní bombu v mangu, kiwi a avokádu. Pokud nejste vegani, můžete si dopřát vejce, játra a vepřové či králičí maso. Pokud máte toto vše v pravidelných dávkách zastoupené v osobním jídelníčku, měli byste mít doporučené množství vitaminu E zabezpečené. Pozor však v případě, že trpíte Crohnovou nemocí, nebo máte jinak nemocná střeva, kdy je vstřebatelnost tohoto vitaminu hodně snížená. Nechte si raději hladiny vitamínů a minerálů v takovém případě zkontrolovat rozborem krve.

Čerstvé avokádo dodá tělu vitamín E, K, hořčík a draslík
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Čerstvé avokádo dodá tělu vitamín E, K, hořčík a draslík

Co způsobuje nedostatek vitaminu E

Pokud by vám přece jen tento vitamin chyběl, můžete to poznat na kvalitě svých vlasů a pleti, dokonce se mohou objevovat tzv. stařecké skvrny. Nejde to samozřejmě paušalizovat, ale tělo při nedostatku živin a vitamínů velmi prakticky přestane zásobovat nejdříve okrajové části našeho těla, co jsou právě vlasy, nehty a kůže. Další příznaky mohou být bolesti svalů, celková únava a nižší vitalita. Stejně tak slabší vidění, horší srážlivost krve a dokonce častější nemocnost. Jako silný antioxidant podporuje prokrvení a vyživování pokožky, která je hlavní bariérou před škodlivými vlivy z venkovního prostředí.

Pokud máte vitaminu E málo, může být vaše pleť povadlá, mdlá, suchá a pobledlá, a celkově se nebudete cítit delší dobu dobře. Nikdy to ale nemusí být nedostatek jenom jednoho vitaminu nebo minerálu. Nejlepší je v případě, že na sobě pozorujete zdravotní změny, zaměřit se na složení stravy a pak pátrat dál. Vždy se poraďte v lékárně, nebo přímo se svým lékařem. Skvělou volbou jsou také výživový poradci. Hledejte takového, který se zajímá i o váš zdravotní stav, ptá se celkově na vaši životní situaci a na internetu můžete dohledat také recenze spokojených zákazníků.

Životní parťák pro muže i ženy

Vitamin E je důležitý zejména pro ženy, jak během života pro správnou funkci pohlavních orgánů, tak v těhotenství a po čas kojení. Těhotným a kojícím ženám dětí do 2 let se doporučuje hlídat si příjem vitaminu E, protože může mít pozitivní vliv na vývoj nervové soustavy a mozku. U žen navíc snižuje také PMS (tzv. premenstruační syndrom).

Nechvalně známé výkyvy nálad před menstruací jsou často způsobené právě zdravotní nepohodou ženy, nižší vitalitou a nedostatkem důležitých minerálů a vitamínů. Vitamin E pomáhá tyto výkyvy zmírnit, protože přirozeně působí na správnou a stabilní hladinu hormonů. Lidově se mu také říkalo vitamin lásky. Podporuje plodnost, zdravou sexualitu, údajně zvyšuje i sexuální výkonnost. Skvělým parťákem je také pro sportovce. Pomáhá snížit a odbourat úroveň stresu ve svalech, díky čemu se snadněji regenerují a vydrží vyšší námahu.

Tipy na zdravou svačinku se zdrojem vitaminu E

Jogurt s ovocem, semínky a oříšky vás zasytí a dodá vám spousty cenných minerálů a vitaminů. Pokud zvolíte poctivý čerstvý jogurt bez zbytečné chemie, zaplesají i vaše střeva a střevní mikroflóra. Různé ovoce doplní vitamin C a další důležité vitamíny a oříšky a semínky doplní právě zmiňovaný antioxidant, vitamin E.

Jogurt s různým ovocem a semínky je skvělou volbou pro svačinu
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Jogurt s různým ovocem a semínky je skvělou volbou pro svačinu

Pokud jste chleboví, můžete si ke snídani nebo odpolední svačince udělat topinku s volským okem, baby špenátem a plátkem avokáda. Avokádo je dobré zakápnout lehce citronem. Doplní tak vitamin E hned třemi zdravými potravinami. Avokádo na plátky můžete používat na jakékoliv pečivo či do salátu podobně jako papriku. Jestli vám paprika na noc nedělá dobře a leží vám v žaludku, avokádo bude skvělou lehčí náhradou.

Topinku s vajíčkem a zeleninou si můžete dopřát i ke snídani
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Topinku s vajíčkem a zeleninou si můžete dopřát i ke snídani

Avokádová pomazánka je vynikající, když pospícháte. Stačí ho rozmačkat vidličkou, ochutit jemně pepřem a solí, zakápnout citronem, promíchat a máte skvělou avokádovou pomazánku. Na celozrnném pečivu s cherry rajčátky budeme mít za pár minut svačinu jako z lepší restaurace.

Zdroje: www.vimcojim.cz; www.vitar.cz; www.feminus.cz; www.kulturistika.com

Připravte si skvělou pomazánku z avokáda:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 17. 11. 2021, Autor: Silva Pokorná, Profil autora: Silva Pokorná