reklama

Pecku z avokáda nevyhazujte, ochudili byste se o důležitý zdroj zdraví

Avokádo je úžasné ovoce s mnoha zdravotními benefity. Jeho domovinou je Mexiko, odkud se rozšířilo do dalších kontinentů a zemí. Plody se vyznačují jemnou, máslovitou konzistencí a oříškovou chutí.  Jedlá a zdraví prospěšná je nejen jeho dužina, ale i velká kulatá pecka.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Avokádovo - vajíčkový sendvič může mít mnoho podob (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Avokádový strom - hruškovec přechodný (Persea americana) je pěkný a košatý strom. V dospělosti je sklizeň z jednoho jediného stromu okolo 120 avokád. Avokádo na první pohled jako ovoce nevypadá. Navíc ovoce máme spojeno se sladkou chutí, a ta avokádu chybí. Ano, avokádo je výjimka, obsahuje jen minimum cukrů, zato ale velké množství úžasně zdravých tuků.

Svým složením připomínají olivový olej, jsou velice dobře stravitelné a mají mnoho benefitů pro naše zdraví. Avokádo nesmí chybět v žádném “plant based” jídelníčku. Do své diety by jej na pravidelné bázi měli zařadit vegetariáni, vegani, sportovci, těžce fyzicky pracující a kojící ženy.

Avokádo a účinky na zdraví

Avokádo je bohaté na živiny

Avokádo je zdrojem vitamínů C, E, K a B6, stejně jako riboflavinu, niacinu, folátu, kyseliny pantotenové, hořčíku a draslíku. Obsahuje také lutein, beta karoten a omega-3 mastné kyseliny. Avokádo obsahuje vysoké množství zdraví prospěšných tuků.

Tuk je nezbytný pro každou jednotlivou buňku v těle. Konzumace zdravých tuků podporuje zdraví pokožky, zlepšuje vstřebávání vitamínů, minerálů a dalších živin rozpustných v tucích, a dokonce pomáhá podporovat imunitní systém.

Zralé avocado namažeme přímo na chleba
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Zralé avocado namažeme přímo na chleba

Zdravé pro srdce

Obsahuje přírodní beta sitosterol. Pravidelná konzumace beta sitosterolu a dalších rostlinných sterolů může pomoci udržet zdravé hladiny cholesterolu, které jsou důležité pro zdraví srdce.

Zdravé oči

Avokádo obsahuje lutein a zeaxantin, dvě fytochemikálie přítomné v oční tkáni. Poskytují antioxidační ochranu, která pomáhá minimalizovat poškození, včetně UV záření.

Prevence osteoporózy

Vitamín K v avokádu je nezbytný pro zdraví kostí. Příjem dostatečného množství vitamínu K chrání kosti před poškozením.

Podpora zdraví plodu

Obsažený folát je důležitý pro zdravé těhotenství. Adekvátní příjem snižuje riziko potratu. Avokádo také obsahuje mastné kyseliny, které jsou nedílnou součástí zdravé výživy a vývoje plodu. Avokádo se rovněž doporučuje při depresích, zánětlivých i nádorových onemocněních. Zlepšuje trávení a podporuje zdravou střevní mikroflóru.

Zralé avokádo

Na avokádu si nejlépe pochutnáme, pokud je zcela zralé. Zralý plod má podle odrůdy slupku tmavě zelenou až fialově černou. Nejlepším ukazatelem zralosti je měkkost plodu. Pokud je plod na omak měkký a pružný, je připraven ke konzumaci. Tvrdá avokáda musíme nechat dojít. Nedáváme je do lednice, ale vystavíme je na slunci a na světle. Nejlépe v ošatce na kuchyňském stole. Při nákupu do plodů násilím netlačíme. Takové otlaky způsob poškození plodu a hnilobu.

Zároveň je třeba počítat s tím, že v naprosté většině případů se plody prodávají nedozrálé, protože je s nimi snadnější manipulace i doprava. Avokáda označená jako “ready to eat” bývají již dozrálá a jsou přímo určená ke konzumaci. Úplně nejvíc si ale pochutnáme na organicky pěstovaných avokádech, která se nechají dozrát na stromě, na slunci a ve zralém stavu se exportují. Takový plod je dražší, ale jeho chuť stojí za to.

Avokádová pecka nepatří do kompostu. Má mnoho úžasných vlastností
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Avokádová pecka nepatří do kompostu. Má mnoho úžasných vlastností

Tip:

Po rozkrojení vlivem oxidace avokádo na řezné ploše obvykle zhnědne. Pokud celý plod nesníme najednou a chceme jej  uchovat do dalšího dne, je dobrým řešením dužinu na řezu potřít šťávou z citrónu. Uchováváme v lednici v krabičce.

Použití avokáda

Úplně nejlepší je konzumovat avokádo v syrovém stavu, kdy všechny jeho zdraví prospěšné látky nejlépe využijeme. V syrovém stavu také chutná nejlépe. Díky máslovité konzistenci se dá namazat na pečivo i krekry podobně jako máslo. Plod musí být velmi zralý a k roztírání nám postačí kulatý kuchyňský nůž.

Naprosto úžasným doplňkem avokáda jsou vejce. Vytváří spolu jedinečnou chuťovou kombinaci. Tradiční dobrotou je avokádovo - vaječný sendvič. Vejce můžeme upravit oblíbeným způsobem a na opečeném toastu pak již jen zkombinujeme s avokádem a bylinkami.

Guacamole

Delikátní a tradiční záležitostí mexické kuchyně je guacamole, dip připravený z avokáda, rajčete a cibulky. Hodí se nejlépe k nachos, skvěle doplní i quesadillu a jiné dobroty.

Základní recept:

V misce rozmačkáme tři avokáda, přidáme šťávu z jedné limetky a podle chuti sůl. Najemno nasekáme půlku cibule, tři lžíce koriandru, tři cherry rajčata a stroužek česneku, vše přidáme do misky. Vmícháme podle chuti kajenský pepř a pro dokonalou chuť dáme na 1 hodinu uležet do lednice.

Guacamole, mexická pochoutka, oblíbená i u nás
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Guacamole, mexická pochoutka, oblíbená i u nás

Využití avokádové pecky

Pecka by rozhodně neměla končit v kompostu. Obsahuje velké množství cenných látek a její využití je velmi široké. Pecky avokáda jsou protizánětlivé, antimikrobiální, antibakteriální a protiplísňové. Jsou také plné antioxidantů a rozpustné vlákniny, která snižuje hladinu cholesterolu.

Avokádový nálev (čaj)

Kousky pecky avokáda vložíme do čajového nálevníku, nálevník vložíme do hrnku a zalijeme vroucí vodou. Semena avokáda mohou být hořká, takže se hodí přidat trochu medu nebo jiného sladidla.

Z avokádové pecky připravíme velice zdravý čaj
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Z avokádové pecky připravíme velice zdravý čaj

Avokádové pecky patří i do smoothie

Pecka obsahuje řadu živin včetně vápníku, hořčíku a draslíku. Nejlepší je použít čerstvou pecku, pokud je ještě vlhká. Ostrým nožem ji nakrájíme na kousky a kvalitní mixer si s ní ve směsi s ovocem a zelenými listy dobře poradí.

Případně můžeme nakrájenou pecku vysušit a poté rozemlít na jemný prášek. Ten se hodí nejen do smoothie, ale i do celé řady jiných dobrot.  Nejlepší jsou proteinové koktejly, ovesné kaše, jogurt, ovocné pyré, saláty, pečivo apod. Vždy přidáme okolo poloviny kávové lžičky jemně namletého prášku.

Avokádo pro krásu

Dužina I pecka se výborně hodí i do domácích kosmetických výrobků. Udělat si můžeme například vynikající peeling pro drsnou pokožku. Rozdrtíme pecku na hrubý prášek a smícháme s olivovým nebo kokosovým olejem. Aplikujte ve sprše, krouživými pohyby masírujeme celé tělo a poté opláchněte.

Hydratační pleťovou masku pro jemnou a mladistvou pleť si můžete vyrobit také snadno. Rozmačkáme polovinu avokáda, smícháme se 2 lžícemi medu a drcenou peckou z avokáda. Aplikujeme na obličej a necháme 10 minut působit, poté před opláchnutím krouživými ohyby důkladně promasírujeme.

Z avokáda vyrobíme báječnou masku na jemnou pleť i osvěžující tělový peeling
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Z avokáda vyrobíme báječnou masku na jemnou pleť i osvěžující tělový peeling

Dekorace

Pecka je také úžasným materiálem pro vyřezávání. V šikovných rukou se může proměnit v dekorační předmět nebo třeba v přívěsek na krk.

Zdroj informací: medicalnewstoday.com; housewifehowtos.com

Podívejte se, jak si avokádo snadno vypěstovat:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 6. 5. 2022, Autor: Daniela Dušková, Profil autora: Daniela Dušková