Vlašské ořechy jsou velmi prospěšné pro lidský organismus, mají dokonce nálepku jako jedna ze superpotravin. Přesto, že to jsou jádra, ukrytá v pevné skořápce, jejich skladování není úplně bez rizika a měli bychom proto vědět, jak s nimi nakládat ve zralém stavu. Také neuškodí, když se o vlašských ořeších dozvíte i něco nového.
Vlašské ořechy
Plody ořešáku královského (Juglans regia L.), všeobecně nazývané jako vlašské ořechy, jsou oblíbenými skořápkovými plodinami. Jejich konzumace byla známa už v období neolitu, kdy je pravěcí lovci začali sbírat spolu s ostatními lesními plodinami.
Jádro se vyvíjí uvnitř obalu, který je nejprve zelenou dužinou a na podzim tmavne a pod ní narůstá pevná skořápka. Obecně se vlašské ořechy rozlišují podle kvality skořápky:
- papíráky
- polopapíráky
- kameňáky
Kameňáky mají tvrdou skořápku zarůstající do jádra a špatně se louskají. Jsou někdy považovány za křížence s ořešákem černým. Naproti tomu tzv. papíráky jsou poškozovány ptáky, a protože mají často nedorostlou nebo děravou skořápku, napadají je při skladování moli.
Vlašských ořechů existuje na 50 odrůd. Dělí se podle několika kritérií, kromě odrůdy jsou to země původu, barva a velikost jader. Přestože ořešák je velmi rozšířený strom i u nás a v Evropě, největšími producenty vlašáků jsou USA, Čína nebo Chile. Mezi významné producenty patří také východní Evropa, především Ukrajina či Rumunsko.
Složení jádra ořechu
Vlašské ořechy, které ořešák produkuje, jsou velice výživné, neboť obsahují v průměru 70 % tuků (zejména velice zdravé nenasycené mastné kyseliny), 18 % bílkovin a přibližně 3 % cukrů. Z mastných kyselin se jedná převážně o omega-3-mastné kyseliny, obsahují také bohaté zdroje vitamínu B1, B6 a E. Dále pak kyselinu listovou, sůl a minerály jako hořčík, měď, vápník, draslík, železo, fosfor a zinek.
Konzumace ořechových plodů pozitivně působí proti riziku aterosklerózy, kardiovaskulárních chorob, rozvíjí vývoj mozku u dětí, pozitivně působí na lidskou psychiku, ořechy jsou cenné pro zdravé vlasy, nehty, pokožku, a dokonce i sexuální potenci. Jsou označovány jako jedna z 10 potravin s největším antioxidačním účinkem.
Co se zbarvení jader týká, rozlišují se čtyři základní barvy dle stupně tmavosti:
- extra light
- light
- light amber
- amber
Severoamerické a jihoamerické ořechy jsou zpravidla světlejší, východoevropské zase o poznání tmavší.
Dle velikosti se pak jádra dělí na:
- baby
- medium
- large
- jumbo
Skladování
Ořechy se skladují buď usušené v tvrdé slupce nebo vyloupané. Vlašské ořechy jsou ze všech ořechů nejvíce náchylné na žluknutí a chytání plísní. Jejich skladování po dobu více než 2 měsíců je poměrně náročné. Ve skořápce by se měly ořechy umístit na suché a větrané místo, čímž se sníží riziko pronikání plísní a plesnivění plodů. U vyloupaných plodů se doporučuje skladovat je v mrazáku po dobu maximálně 1 roku, v ledničce okolo 4 až 6 měsíců.
V některých případech se vlašská jádra skladují i naložená v medu. V hrnci smícháme med s ořechy v poměru 1 : 1, pomalu zahříváme, až se med rozpustí. Poté přelijeme do sterilních zavařovacích sklenic a uzavřeme víčkem. Vyloupaná jádra je možné skladovat i v mrazáku, ale pouze pečlivě zabalená v mikrotenovém sáčku, aby nenatáhla pachy ostatních potravin.
Vlašské ořechy se doporučuje skladovat v suchu a temnu, nejlépe mezi 10 – 20 °C ve vzduchotěsné skleněné dóze. Je možné je i skladovat v chladničce ideálně v šuplíku na zeleninu. Jádra lze také zavařit. Do vymytých a suchých sklenic dáme ořechy, sklenice vložíme do trouby předehřáté na 80 °C na 3 minuty. Sklenice vyndáme, uzavřeme víčkem, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Nejlepší je mít ořešák na zahradě a vlastní ořechy zkonzumovat do 2 měsíců od sklizně. Tím svému organismu zajistíme ideální podíl čerstvých ořechů, plných významných látek a vitamínů. Po zbytek roku doporučujeme konzumovat ořechy z dovozu, které jsou dobře ošetřené před zkázou.
Zajímavosti:
Spálené skořápky vlašských ořechů se používají pro výrobu aktivního uhlí, to se pak používá třeba jako součást filtrů v plynových maskách či pro filtraci vody od nečistot.
Že slupky a listy ořešáku nepříjemně barví ruce, to většina z nás dobře zná. Věděli jste ale, že odvar z listů se používal již ve starověkém Římě pro barvení vlasů? Dámy, které tuto barvu používaly, se mohly pyšnit krásně měděnými vlasy.
Zdroj: wikipedia, www.ochutnejorech.cz
Podívejte se, jak si poradit se sběrem vlašských ořechů:
Publikováno: 11. 11. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová