Vlašské ořechy jsou velmi prospěšné pro lidský organismus, mají dokonce nálepku jako jedna ze superpotravin. Přesto, že to jsou jádra, ukrytá v pevné skořápce, jejich skladování není úplně bez rizika a měli bychom proto vědět, jak s nimi nakládat ve zralém stavu. Také neuškodí, když se o vlašských ořeších dozvíte i něco nového.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/10/cd/column/10cd6820dc9e8c49d1ddbe2fc3954ce5_depositphotos_31123001_l.jpg)
Vlašské ořechy
Plody ořešáku královského (Juglans regia L.), všeobecně nazývané jako vlašské ořechy, jsou oblíbenými skořápkovými plodinami. Jejich konzumace byla známa už v období neolitu, kdy je pravěcí lovci začali sbírat spolu s ostatními lesními plodinami.
Jádro se vyvíjí uvnitř obalu, který je nejprve zelenou dužinou a na podzim tmavne a pod ní narůstá pevná skořápka. Obecně se vlašské ořechy rozlišují podle kvality skořápky:
- papíráky
- polopapíráky
- kameňáky
Kameňáky mají tvrdou skořápku zarůstající do jádra a špatně se louskají. Jsou někdy považovány za křížence s ořešákem černým. Naproti tomu tzv. papíráky jsou poškozovány ptáky, a protože mají často nedorostlou nebo děravou skořápku, napadají je při skladování moli.
Vlašských ořechů existuje na 50 odrůd. Dělí se podle několika kritérií, kromě odrůdy jsou to země původu, barva a velikost jader. Přestože ořešák je velmi rozšířený strom i u nás a v Evropě, největšími producenty vlašáků jsou USA, Čína nebo Chile. Mezi významné producenty patří také východní Evropa, především Ukrajina či Rumunsko.
![Ořechy nám pomohou snížit riziko kardiovaskulárních chorob](https://img.primadoma.cz/w_2/f6/5e/column/f65e8bdcc68c034e68930c815d79ba0a_depositphotos_52993065_l.jpg)
Složení jádra ořechu
Vlašské ořechy, které ořešák produkuje, jsou velice výživné, neboť obsahují v průměru 70 % tuků (zejména velice zdravé nenasycené mastné kyseliny), 18 % bílkovin a přibližně 3 % cukrů. Z mastných kyselin se jedná převážně o omega-3-mastné kyseliny, obsahují také bohaté zdroje vitamínu B1, B6 a E. Dále pak kyselinu listovou, sůl a minerály jako hořčík, měď, vápník, draslík, železo, fosfor a zinek.
Konzumace ořechových plodů pozitivně působí proti riziku aterosklerózy, kardiovaskulárních chorob, rozvíjí vývoj mozku u dětí, pozitivně působí na lidskou psychiku, ořechy jsou cenné pro zdravé vlasy, nehty, pokožku, a dokonce i sexuální potenci. Jsou označovány jako jedna z 10 potravin s největším antioxidačním účinkem.
Co se zbarvení jader týká, rozlišují se čtyři základní barvy dle stupně tmavosti:
- extra light
- light
- light amber
- amber
Severoamerické a jihoamerické ořechy jsou zpravidla světlejší, východoevropské zase o poznání tmavší.
Dle velikosti se pak jádra dělí na:
- baby
- medium
- large
- jumbo
![Pokud ořechy správně neuskladníme, mohou žluknout](https://img.primadoma.cz/w_2/db/e6/column/dbe64bdf8551aca7a3e77266d1dca1b6_depositphotos_7513129_l.jpg)
Skladování
Ořechy se skladují buď usušené v tvrdé slupce nebo vyloupané. Vlašské ořechy jsou ze všech ořechů nejvíce náchylné na žluknutí a chytání plísní. Jejich skladování po dobu více než 2 měsíců je poměrně náročné. Ve skořápce by se měly ořechy umístit na suché a větrané místo, čímž se sníží riziko pronikání plísní a plesnivění plodů. U vyloupaných plodů se doporučuje skladovat je v mrazáku po dobu maximálně 1 roku, v ledničce okolo 4 až 6 měsíců.
V některých případech se vlašská jádra skladují i naložená v medu. V hrnci smícháme med s ořechy v poměru 1 : 1, pomalu zahříváme, až se med rozpustí. Poté přelijeme do sterilních zavařovacích sklenic a uzavřeme víčkem. Vyloupaná jádra je možné skladovat i v mrazáku, ale pouze pečlivě zabalená v mikrotenovém sáčku, aby nenatáhla pachy ostatních potravin.
Vlašské ořechy se doporučuje skladovat v suchu a temnu, nejlépe mezi 10 – 20 °C ve vzduchotěsné skleněné dóze. Je možné je i skladovat v chladničce ideálně v šuplíku na zeleninu. Jádra lze také zavařit. Do vymytých a suchých sklenic dáme ořechy, sklenice vložíme do trouby předehřáté na 80 °C na 3 minuty. Sklenice vyndáme, uzavřeme víčkem, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
![Ořechy můžeme skladovat ve skořápce nebo vyloupané](https://img.primadoma.cz/w_2/09/e6/column/09e6d60132acca4568f22161c302ed27_depositphotos_231206194_l.jpg)
Nejlepší je mít ořešák na zahradě a vlastní ořechy zkonzumovat do 2 měsíců od sklizně. Tím svému organismu zajistíme ideální podíl čerstvých ořechů, plných významných látek a vitamínů. Po zbytek roku doporučujeme konzumovat ořechy z dovozu, které jsou dobře ošetřené před zkázou.
Zajímavosti:
Spálené skořápky vlašských ořechů se používají pro výrobu aktivního uhlí, to se pak používá třeba jako součást filtrů v plynových maskách či pro filtraci vody od nečistot.
Že slupky a listy ořešáku nepříjemně barví ruce, to většina z nás dobře zná. Věděli jste ale, že odvar z listů se používal již ve starověkém Římě pro barvení vlasů? Dámy, které tuto barvu používaly, se mohly pyšnit krásně měděnými vlasy.
![Vlašské ořechy jsou zdrojem velmi cenných látek](https://img.primadoma.cz/w_2/45/42/column/454285fb9f984d794658f4740fce9b01_depositphotos_4226315_l.jpg)
Zdroj: wikipedia, www.ochutnejorech.cz
Podívejte se, jak si poradit se sběrem vlašských ořechů:
Publikováno: 11. 11. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová