reklama

Perník, rum a povidla rozhodně k sobě patří. Tento moučník vás zaručeně zbaví podzimní deprese

Nedělní oběd by měl být malým svátkem a neměl by chybět ani zákusek. Základní recept na litý perník na plechu vás nikdy nezklame a můžete si ho pravidelně vylepšovat. Jednou přidáte nastrouhaná jablka, jindy vyměníte povidla za jahodovou marmeládu. Strouhaný kokos mu přidá exotický nádech a vlašské ořechy zase tradici. Každý týden může být váš litý perník jiný a vždy vám zaručeně zvedne náladu.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Upečte si skvělý litý perník na plech jako dezert po obědě nebo jen tak (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Litý perník na plechu máte připravený a upečený do hodiny. Základní suroviny určitě najdete ve spíži, a pokud přidáte nastrouhané jablíčko nebo nasekané ořechy, neskutečně ho vylepšíte. Bez kakaa upečete světlý perníkem vonící korpus, a s kakaem vykouzlíte skoro americké brownies. Jestli hledáte netradiční dort, upečte perník v kulaté formě, polijte čokoládovou polevou a ozdobte čerstvým ovocem. S tímto receptem si můžete neustále hrát a různě ho vylepšovat. S dětmi můžete upéct malé dortíčky v muffinových formičkách a připravit jim tak sladkou svačinku do školy.

Perník můžete upéct i jako dort pro oslavence
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Perník můžete upéct i jako dort pro oslavence

Co bude potřeba na základný litý perník na plechu

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1-2 hrnky třtinového cukru
  • 1,5 hrnku plnotučného mléka
  • 0,5 hrnku rostlinného oleje
  • 1 celé vejce
  • 2 lžíce švestkových povidel
  • teplá voda nebo rum na ředění povidel
  • 1-2 lžíce kakaa (pro světlý perník vynechte)
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 čajové lžičky perníkového koření
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 1 čajová lžička kypřícího prášku (nebo jedlé sody)
  • špetka soli
Odměřte si vše potřebné pro litý perník
i (Zdroj: Silva Pokorná)
Odměřte si vše potřebné pro litý perník

Můžete přidat: nasekané vlašské ořechy, strouhaný kokos, celý mák, rozinky, nastrouhaná jablíčka, hrušku na kostičky, kousky čokolády, nebo čokoládovou polevu nakonec.

Jak upéct voňavou perníkovou buchtu

Do mísy nasypte nejdříve mouku a cukr, promíchejte a pak přidejte další sypké části. Pokud chcete mít těsto tmavší, přidejte kakao. Čím více kakaa přidáte, tím bude perník tmavší a více se podobat americkému brownies. S kakaem přidejte i cukr, kakao je hodně hořké. Suché části dobře promíchejte a pak postupně přidávejte mléko a olej.

Do mísy vysypejte nejdříve suché suroviny
i (Zdroj: Silva Pokorná)
Do mísy vysypejte nejdříve suché suroviny

Povidla zřeďte rumem, nebo jenom teplou vodou, aby se nedělaly v těstě hrudky. Vajíčko stačí rozmixovat vidličkou. Pokud nemáte povidla, můžete použít i jinou marmeládu. Povidla a vajíčko přidejte do směsi a pořádně promíchejte, těsto můžete případně lehce mixovat ručním šlehačem na nižší otáčky, ale není to nutné. Nakonec můžete přidat nasekané ořechy, kokos a cokoliv dalšího. Lze přidat i jedno nebo dvě nastrouhané jablka.

Povidla zřeďte a vajíčko rozkvedlejte vidličkou
Povidla zřeďte a vajíčko rozkvedlejte vidličkou (Zdroj: Silva Pokorná)
Směs důkladně vyšlehejte tak, aby bylo hladké bez hrudek
Směs důkladně vyšlehejte tak, aby bylo hladké bez hrudek (Zdroj: Silva Pokorná)

Zapněte troubu a předehřejte ji na 180 °C. Vyšší plech vyložte pečicím papírem nebo klasicky vymažte tukem a vysypte moukou, aby se vám koláč nepřipekl. S pečicím papírem se vám bude lépe manipulovat a také po upečení snadněji vyndáte perník z plechu ven.

Těsto vylijte na připravený pekáč a pečte uprostřed trouby zhruba 30–40 min. podle potřeby. Teplotu na konci můžete stáhnout na 160-170 °C, aby se zespoda příliš nepálil. Po upečení nechte hotový koláč vychladit ideálně na mřížce.

Vylijte těsto na pekáč
i (Zdroj: Silva Pokorná)
Vylijte těsto na pekáč

Zda je buchta hotová zjistíte jednoduchým testem pomocí dřevěné špejle. Píchněte uprostřed a špejli vytáhněte. Pokud bude špejle suchá, je perník už dostatečně upečený, pokud na ní budou zachycené lepkavé kousky, je koláč uvnitř ještě mokrý a nedopečený.

Pomocí špejle zkontrolujte, zda je perník upečený
i (Zdroj: Silva Pokorná)
Pomocí špejle zkontrolujte, zda je perník upečený

Hotový perník nakrájejte na kostičky a můžete je polít čokoládou. Podávejte jen tak, nebo kousky doplňte o šlehačku a ovoce. Perník je skvělý i jako sladká svačina pro děti do školy.

Už jste vyzkoušeli dokonalé hruškové vlnobití?

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 29. 10. 2021, Autor: Silva Pokorná, Profil autora: Silva Pokorná