Česnek je tradiční potravina používaná v české kuchyni. Dokonce se považuje za superpotravinu a některá jídla bez něj neuvaříte, třeba takovou česnečku, která zahřeje i léčí. Pak ale přijde na řadu čištění lisu na česnek a to nás dokáže někdy rozpálit až nezdravě. Máme pro vás proto nápad, jak česnek lisovat a přitom udržet dírky lisu na česnek čisté.
Jak správně lisovat česnek a udržet list čistý
Sundejte uvolněné suché slupky česneku, ponechte jenom poslední silnou část slupky, která na česneku pevně drží. Uřízněte ještě část na špičce, kde jsou zbytky kořínků.
Vložte takto upravený česnek do klasického lisu na česnek i s vrchní slupkou a lis takto zavřete. Zmáčkněte a česnek se vám standardně prolisuje ven. Nemusíte se obávat, slupka lisování nijak nezamezí a žádné zbytky nezůstanou, ani se slupka neprotlačí ven.
Po lisování zůstane v lisu jenom čistá slupka a dírky lisu zůstanou díky tomuto postupu také čisté. Nemusíte je proto pracně čistit párátkem, ani nemusíte zdlouhavě čistit vnitřek lisu. Stačí jenom seškrábnout zbytky prolisovaného česneku zvenku.
Prozradíme vám fintu na vaření vajec:
Publikováno: 12. 10. 2021, Autor: Silva Pokorná, Profil autora: Silva Pokorná