reklama

Na kebab či gyros si připravte vlastní nadýchaný pita čili arabský chléb

Pita chleba potřebujete k tomu, abyste si mohli pochutnat na gyrosu nebo kebabu, velmi oblíbených pokrmech posledních let. Chcete i vy umět stejně dobrý gyros nebo kebab, jako ho dělají ve vašem oblíbeném bistru? Máme pro vás recept na pitu, s nímž se vám to může podařit. Jde o osvědčený tradiční recept z Řecka, který vás překvapí svou měkkostí a nadýchanou konzistencí.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Pita chleba je jednoduchý na výrobu (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Recept na pita chleba patří k těm nejstarším

Pita chléb je tradiční pšeničný chléb ve tvaru placky, který můžete ochutnat nejen v Řecku, ale v celé blízkovýchodní a středomořské kuchyni. Patří k těm nejstarším kouskům pečiva vůbec. Lidé si pitu totiž pekli již před více než 14 500 lety. Pita se používá k namáčení do omáčky nebo do hummusu, dále pak může sloužit k balení kebabů, gyrosů i falafelu nebo se z něj vyrábí velmi chutné sendviče. Samozřejmě, že si pitu dnes můžete koupit i v českém v obchodě, nicméně tyto pity jsou gumové, malé a chuti nevalné. Vůbec nepolahodí vaše chuťové pohárky. A právě proto jsme se rozhodli prozradit vám recept, který se nám osvědčil, s nímž si během několika chvilek můžete svou vlastní nadýchanou a chutnou chlebovou placku vyrobit sami.

Co na něj budete potřebovat:

  • 550 g hladké mouky
  • 360 ml vlažné vody
  • 8 g sušeného droždí
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku soli
  • olivový olej
Pita chleba je jednoduchý na výrobu (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Pita chleba je jednoduchý na výrobu

Postup výroby

Do mísy nasypejte droždí, cukr a vodu. Vše důkladně vymíchejte, aby se ve vodě droždí rozpustilo. Mísu pak dejte bokem na pět až deset minut, dokud nezačne směs pěnit. V dalším kroku přidejte do mísy mouku a sůl. Dejte hníst 6 až 8 minut hnětačem, ale pokud přístroj nemáte, zvládnete to i ručně. Po chvíli hnětení si můžete všimnout, že se vám v míse vytvoří pružná, trochu lepkavá, koule těsta. Hotové těsto potřete olivovým olejem. Vložte ho do mísy, přikryjte ho potravinovou fólií a utěrkou.

Nechte na teplém místě odležet alespoň 20 minut nebo do té doby, dokud nezdvojnásobí svou velikost, což ale také může trvat i dvě hodiny. Toto je velmi důležité nepodcenit, protože tajemství výborné domácí výborné měkké a nadýchané pity tkví právě v tom. Pokud je zima, můžete si pomoci troubou. Nechte ji chvíli nahřát, pak ji vypněte a vložte do ní těsto, aby vykynulo. Vykynuté těsto potom vyjměte z mísy a rukama jemně vyfoukněte. Posypte vál trochou mouky, aby se vám těsto nepřilepilo a rozdělte ho na 6 stejně velkých dílů.

Nechte řádně nakynout, jen tak bude krásně nadýchaný
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Nechte řádně nakynout, jen tak bude krásně nadýchaný

Každý díl roztáhněte rukama nebo rozválejte válečkem na 20cm placku. Potom těsto odložte na několik minut stranou a pokračujte ve válcování dalších kousků. Chcete, aby vaše pity měly tradiční vzhled, stiskněte je mezi prsty nebo použijte vidličku a vytvořte nahoře několik děr.

Vyválejte placku, a pokud chcete mít pitu rustikální, můžete použít jen ruce
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Vyválejte placku, a pokud chcete mít pitu rustikální, můžete použít jen ruce

Rozehřejte si nepřilnavou pánev na střední teplotu a přidejte trochu olivového oleje. Veškerý přebytek setřete. Smažte na oleji každou pitu asi 3 minuty z každé strany, dokud se zlehka nezabarví, ale zůstává stále měkký. Pokud má vaše pánev pokličku, tak ji při smažení nasaďte, aby v chlebu zůstala vlhkost. Chcete-li dodat pitě více barvy, lehce jej vařečkou přitlačte na pánev. Hotové pity je pak možné naplnit.

Domácí Pitu si obložte podle chuti
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Domácí Pitu si obložte podle chuti

Jak uchovávat pitu

Pokud máte více arabského chleba, než zvládnete spotřebovat, uložit ho můžete do vzduchotěsného sáčku do lednice. Tam vydrží ještě několik dní. Potom, co ho z lednice vytáhnete, zlehka ho potřete olivovým olejem, posypte špetkou soli a sušeným oreganem a dejte ho na několik minut prohřát do trouby.  Ve chvíli, kdy je pita chléb ještě čerstvý, můžete ho také zamrazit. Nejprve ho ale nechte vychladnout, až pak ho zazipujte do sáčku, z něhož vytlačíte vzduch. Před následným použitím pitu potřete olivovým olejem, posypte ji solí a oreganem a zahřejte ji v troubě po dobu několika minut. Není třeba ji rozmrazovat. V mrazničce vydrží 2 až 3 měsíce.

Zdroje informací použité ve článku:
https://www.mygreekdish.com/recipe/the-easiest-homemade-pita-bread/
https://thestayathomechef.com/homemade-pita-bread/

Vyrobte si originální chlebník:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 24. 9. 2021, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová