Slupka z ovoce a zeleniny je plná vitaminů. Ale co když se nám opravdu zrovna nehodí nebo vám úplně nechutná? Nebyl by to Láďa, aby nevěděl, jak je využít. Za pár minut budete mít chutnou svačinku plnou vitaminů a vlákniny. Ve variaci pro děti i dospělé.
Na výrobu chipsů budete potřebovat:
- slupky z jablek (nebo jiného ovoce)
- skořicový cukr
Jablka (nebo jiné ovoce) oloupejte.
Slupky zasypejte skořicovým cukrem a pečlivě je v něm obalte. Můžete si ho buďto koupit, nebo si ho jednoduše vyrobit. To vás přijde rozhodně levněji. Smíchejte cukr se skořicí v poměru 9:1. Například na 900 g cukru přijde 100 g skořice.
Vložte do trouby na plech vyložený pečícím papírem. Bude to trvat asi 7 minut při 180 °C. Nechte vychladnout, aby pěkně křupaly.
A můžete zvesela uzobávat. Stejným způsobem můžete využít i slupky třeba z hrušek. Nebo si udělat verzi k vínu či pivu a chipsy vyrobit ze slupek z mrkve, celeru nebo brambor. Cukr samozřejmě nahradíte. Použijte grilovací nebo jiné vaše oblíbené koření.
Slupky plné vitaminů
Pokud nejíte ovoce a zeleninu se slupkami, děláte velkou chybu. Slupky totiž obsahují mnohem více tělu prospěšných látek než dužnina.
- Ve slupce je více vitaminu A, C a K.
- Nachází se v ní také více hořčíku a draslíku.
- A samozřejmě je v ní spousta vlákniny. Ta vás více zasytí a podpoří činnost střev.
- Krom toho také obsahuje 300× více antioxidantů. Ty pomáhají v boji s volnými radikály a snižují tak riziko vzniku rakoviny nebo srdečních a cévních onemocnění.
Tip:
Chcete využít ovoce a zeleninu naprosto dokonale a beze zbytku? Udělejte si smoothie. Můžete využít vše včetně slupky. Dokonce i slupky z banánů. Stačí povařit ve vodě a rozmixovat. Dodají vám dávku vitaminu B6, B12 a draslík a hořčík.
K chipsům si připravte skvělou avokádovou pomazánku:
Publikováno: 11. 9. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová