Máte přebytek dýní a už nevíte, co byste z nich uvařili? Nebo prostě chcete zkusit něco úplně nového a ještě k tomu zdravého? Pak se s Láďou pusťte do výroby dýňového másla. Rána s křupavým toustem a máslem z dýně pro vás budou voňavá a plná skvělé chutě.
Potřebné suroviny na výrobu dýňového másla:
- ½ dýně Hokkaido
- ½ kostky másla
- ½ hrnku krystalového cukru
- ¼ hrnku jablečného džusu
- 1 lžička skořice
- 1 lžička zázvoru
- 1 lžička muškátového oříšku
- 4 kusy hřebíčku
Dýni pokrájejte na kostky a dejte ji do rendlíku. Přidejte všechny zbývající suroviny a zamíchejte. Nechte na plotně vařit asi 20 minut, dýně hezky změkne.
Rozmixujte ještě horké tyčovým mixérem dohladka.
Naplňte dýňovým máslem sklenice, nechte vychladnout a uložte do lednice, Vydrží vám tu až 3 týdny.
Léčivé účinky dýně Hokkaido
Blíží se čas dýní, tak využijte jejich léčivé vlastnosti. Ať už v polévce, jako přílohu, v rizotu nebo v dýňovém másle. Co všechno jmenovitě dýně Hokkaido umí?
Najdete v ní spoustu betakarotenu. Obsahuje i množství vitaminu B – B1, B2 a B3. Dodá vám i vápník a železo a opravdu velké množství draslíku. Pro lepší zrak je v ní lutein a zeaxantin. Krom toho je dýně antioxidantem. Zahřeje celé tělo a zároveň detoxikuje. Prospěje vašemu žaludku, slinivce i slezině. Působí i jako prevence proti nádorovým onemocněním.
A proč zrovna Hokkaido?
Druhů dýní je tolik, že možná nebudete vědět, po které sáhnout. Jistotou je Hokkaido. Ta je velmi oblíbená pro své vlastnosti – má krásně sytou barvu a také sladkou, oříškovou chuť, díky které se skvěle hodí i do sladkých jídel. Můžete s ní nahrazovat část ingrediencí nebo ji používat jako náplň. Obrovskou výhodou je, že tuto dýní nemusíte před vařením loupat.
Tip:
Dýňové máslo můžete použít i na slepování vánočního cukroví. Můžete jí nahrazovat i část těsta na perník nebo koláč, který tak získá osobitou chuť a ještě prospěje vašemu zdraví.
Ozdobte dýni voskovkami:
Publikováno: 6. 9. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová