reklama

Namažte si symbol Halloweenu na opečený toast

Máte přebytek dýní a už nevíte, co byste z nich uvařili? Nebo prostě chcete zkusit něco úplně nového a ještě k tomu zdravého? Pak se s Láďou pusťte do výroby dýňového másla. Rána s křupavým toustem a máslem z dýně pro vás budou voňavá a plná skvělé chutě.

Dýňové máslo leckoho překvapí (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Potřebné suroviny na výrobu dýňového másla:

  • ½ dýně Hokkaido
  • ½ kostky másla
  • ½ hrnku krystalového cukru
  • ¼ hrnku jablečného džusu
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička zázvoru
  • 1 lžička muškátového oříšku
  • 4 kusy hřebíčku

Dýni pokrájejte na kostky a dejte ji do rendlíku. Přidejte všechny zbývající suroviny a zamíchejte. Nechte na plotně vařit asi 20 minut, dýně hezky změkne.

Vaření
Povařte do změknutí (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Rozmixujte ještě horké tyčovým mixérem dohladka.

Mixování
Rozmixujte dohladka (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Naplňte dýňovým máslem sklenice, nechte vychladnout a uložte do lednice, Vydrží vám tu až 3 týdny.

Plnění
Směs naplňte do skleniček (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Léčivé účinky dýně Hokkaido

Blíží se čas dýní, tak využijte jejich léčivé vlastnosti. Ať už v polévce, jako přílohu, v rizotu nebo v dýňovém másle. Co všechno jmenovitě dýně Hokkaido umí?

Najdete v ní spoustu betakarotenu. Obsahuje i množství vitaminu B – B1, B2 a B3. Dodá vám i vápník a železo a opravdu velké množství draslíku. Pro lepší zrak je v ní lutein a zeaxantin. Krom toho je dýně antioxidantem. Zahřeje celé tělo a zároveň detoxikuje. Prospěje vašemu žaludku, slinivce i slezině. Působí i jako prevence proti nádorovým onemocněním.

Hokkaido
Dýně Hokkaido nabízí široké uplatnění (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

A proč zrovna Hokkaido?

Druhů dýní je tolik, že možná nebudete vědět, po které sáhnout. Jistotou je Hokkaido. Ta je velmi oblíbená pro své vlastnosti – má krásně sytou barvu a také sladkou, oříškovou chuť, díky které se skvěle hodí i do sladkých jídel. Můžete s ní nahrazovat část ingrediencí nebo ji používat jako náplň. Obrovskou výhodou je, že tuto dýní nemusíte před vařením loupat.

Tip:

Dýňové máslo můžete použít i na slepování vánočního cukroví. Můžete jí nahrazovat i část těsta na perník nebo koláč, který tak získá osobitou chuť a ještě prospěje vašemu zdraví.

Ozdobte dýni voskovkami:

V hrnci
Zalití

Publikováno: před týdnem, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová