Máte rádi houby a pokrmům z nich nikdy neodoláte? Pak tu máme jeden tip na rychlé a hříšně dobré jídlo. Když nepočítáme zapékání v troubě, příprava vám bude trvat v řádu minut. A jisté je to, že se strávníci budou olizovat až za ušima. Navíc si houbovou rychlovku můžete připravit i mimo houbařskou sezonu, nejlepší je totiž ze sušených hub!
Co je třeba na houbovou rychlovku
- sušené houby (mohou být i čerstvé)
- slaninu
- cibuli
- olej, smetanu
- sůl a pepř
Cibuli nakrájejte na kolečka a slaninu na kostičky. Rozpalte na pánvi olej a orestujte na něm cibuli. V momentě, kdy chytne zlatavou barvu, vložte na pánev i slaninu. Bude to rychlovka, během pár minut přijde řada na houby.
Jakmile se obě přísady rozvoní, přidejte namočené houby – ve studené vodě by měly být zhruba půl hodiny. Teď už to chce jen špetku soli, trochu pepře a nechat pokrm chvíli smažit. Obecně platí, že houby by se měly tepelně zpracovávat nejméně 20 minut, aby byly dobře stravitelné, ale vzhledem k tomu, že tahle rychlovka poputuje ještě do trouby, stačí je nechat na pánvi jen pár minut.
Směs poté přesypte do pekáčku či zapékací misky. Vzhledem k tomu, že se smažilo na oleji, vymazávat nádobu už nemusíte. Následně vše zalijte smetanou a zhruba na půl hodiny dejte do rozpálené trouby. Smetana se musí povařit a pokrm by měl zezlátnout. Po vytažení z trouby můžete ihned servírovat, podávat lze s chlebem, coby samostatné jídlo, nebo jako přílohu k masu.
Všechno je to o houbách...
Houbovou rychlovku se slaninou a smetanou můžete dělat jak ze sušených, tak i z čerstvých hub. Bude to mít nějaký vliv na výslednou chuť pokrmu? Je to asi na subjektivním hodnocení, obecně se ale dá říct, že sušené houby intenzivněji voní, mají výraznější chuť a slouží zároveň i jako koření (pro tyto účely jsou nejlepší namleté), takže mohou být pro tento druh jídla vhodnější. Jestli ale máte obavu, že by to na vás mohlo být až moc houbové, udělejte kompromis a dejte půl na půl sušené a čerstvé.
Pokud si potrpíte na opravdu výrazné chutě, namočte sušené houby do vývaru. Další možností je nahradit sůl a pepř grilovacím kořením. Houbovou rychlovku nemusíte dělat jen z lesních hub, výtečná je i z žampionů nebo z hlívy ústřičné.
Podívejte se jak správně sušit houby:
Publikováno: 4. 9. 2021, Autor: Iva Dušková Zemánková, Profil autora: Iva Dušková Zemánková