reklama

Po této houbové rychlovce se doma jen zapráší, vyzkoušejte Láďův recept

Máte rádi houby a pokrmům z nich nikdy neodoláte? Pak tu máme jeden tip na rychlé a hříšně dobré jídlo. Když nepočítáme zapékání v troubě, příprava vám bude trvat v řádu minut. A jisté je to, že se strávníci budou olizovat až za ušima. Navíc si houbovou rychlovku můžete připravit i mimo houbařskou sezonu, nejlepší je totiž ze sušených hub!

Houbová rychlovka se rychle připraví a ještě rychleji zmizí z talířů (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Co je třeba na houbovou rychlovku

  • sušené houby (mohou být i čerstvé)
  • slaninu
  • cibuli
  • olej, smetanu
  • sůl a pepř

Cibuli nakrájejte na kolečka a slaninu na kostičky. Rozpalte na pánvi olej a orestujte na něm cibuli. V momentě, kdy chytne zlatavou barvu, vložte na pánev i slaninu. Bude to rychlovka, během pár minut přijde řada na houby.

Krájení cibule
Než dojde na samotné houby, je třeba nakrájet cibuli a slaninu (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Jakmile se obě přísady rozvoní, přidejte namočené houby – ve studené vodě by měly být zhruba půl hodiny. Teď už to chce jen špetku soli, trochu pepře a nechat pokrm chvíli smažit. Obecně platí, že houby by se měly tepelně zpracovávat nejméně 20 minut, aby byly dobře stravitelné, ale vzhledem k tomu, že tahle rychlovka poputuje ještě do trouby, stačí je nechat na pánvi jen pár minut.

Suroviny
K cibuli a slanině se přidají houby a vše se chvilku smaží (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Směs poté přesypte do pekáčku či zapékací misky. Vzhledem k tomu, že se smažilo na oleji, vymazávat nádobu už nemusíte. Následně vše zalijte smetanou a zhruba na půl hodiny dejte do rozpálené trouby. Smetana se musí povařit a pokrm by měl zezlátnout. Po vytažení z trouby můžete ihned servírovat, podávat lze s chlebem, coby samostatné jídlo, nebo jako přílohu k masu.

Pečte v troubě
Jak docílit toho, že z trouby vytáhnete houbovou rychlovku, kterou strávníci označí za fantastickou delikatesu? (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Všechno je to o houbách...

Houbovou rychlovku se slaninou a smetanou můžete dělat jak ze sušených, tak i z čerstvých hub. Bude to mít nějaký vliv na výslednou chuť pokrmu? Je to asi na subjektivním hodnocení, obecně se ale dá říct, že sušené houby intenzivněji voní, mají výraznější chuť a slouží zároveň i jako koření (pro tyto účely jsou nejlepší namleté), takže mohou být pro tento druh jídla vhodnější. Jestli ale máte obavu, že by to na vás mohlo být až moc houbové, udělejte kompromis a dejte půl na půl sušené a čerstvé.

Pokud si potrpíte na opravdu výrazné chutě, namočte sušené houby do vývaru. Další možností je nahradit sůl a pepř grilovacím kořením. Houbovou rychlovku nemusíte dělat jen z lesních hub, výtečná je i z žampionů nebo z hlívy ústřičné.

Podívejte se jak správně sušit houby:

Naplníme pekáček

Publikováno: 4. 9. 2021, Autor: Iva Dušková Zemánková, Profil autora: Iva Dušková Zemánková