Sušení není žádná věda. A můžete pomocí něj uchovat potraviny i po sklizni a připravit si navíc zdravé dobroty plné vitaminů, minerálů, vlákniny a také energie. Sušené ovoce, zelenina a maso bude chutnat vám i dětem.
Sušení je jedním z nejstarších způsobů konzervování potravin. A je také velmi efektivní. Odpaří se z nich voda, zmenší se jejich objem, takže zaberou méně místa při skladování a vydrží ve spíži dlouhou dobu. Všechny prospěšné látky v nich naopak zůstanou. Není tedy důvod sušení nevyužít i teď.
Proč sušit?
Sušení potravin je vhodná z mnoha důvodů. Protože se odpaří až 95 % vody, vydrží usušené potraviny velmi dlouho. Zůstanou v nich všechny vitaminy, antioxidanty i minerály a také vláknina. Doma usušené věci budou zdravější – v těch kupovaných je většinou spousta cukru a také konzervanty. Většinou je to oxid siřičitý, který může způsobit zažívací potíže. Díky přírodnímu cukru je třeba ovoce skvělým zdrojem energie a vejde se vám pohodlně do kapsy.
V čem sušit?
Sušit potraviny můžete mnoha různými způsoby. Na slunci a vzduchu jako naše babičky – jen musíte vychytat poměr slunce a stínu. Aby se nespálily nebo naopak neschnuly moc pomalu a nezačaly plesnivět. Tento způsob se nehodí na sušení potravin, které v sobě mají hodně vody – třeba hrušek. Ty je lepší vysušovat za pomoci techniky. V troubě: můžete se vypomoci i troubou, kterou nastavíte na potřebnou teplotu, ideální je mezi 60 a 70 °C.
Nejlepší je horkovzduch a ventilace. Pokud ho nemáte, nechávejte lehce pootevřená dvířka, aby mohla vlhkost unikat ven. V sušičce potravin – pohodlný a efektivní způsob. Nasušíte tak velké množství a to vše s minimem starostí. Sušičku můžete navíc využít i pro výrobu domácího jogurtu, ke kynutí chleba nebo jiného těsta či k usušení domácích těstovin.
Jak sušit správně?
Abyste dosáhli dokonalého výsledku, musíte potraviny před sušením pečlivě vybrat a nachystat. Vybírejte ovoce a zeleninu bez kazů, dobře vyzrálé, ale zase ne přezrálé. Omyjte je a odstraňte pecky nebo jádřince a stopky. Slupky neloupejte, přišli byste tím o cennou vlákninu. Bobulovité ovoce sušte vcelku, to větší pokrájejte. Můžou to být kostičky, plátky nebo kolečka. Plody, které mají tendenci hnědnout, pokapejte po nakrájení citronovou nebo limetkovou šťávou nebo je namočte do roztoku z 250 ml vody a 1 lžíce citronové nebo limetkové šťávy asi na 5 minut.
Tvrdší druhy ovoce nebo zeleniny můžete blanšírovat. Zeleninu blanšírujte ideálně v páře, pak ji pečlivě okapejte a osušte. U ovoce můžete použít blanšírování v cukerném roztoku. Ten zvýrazní sladkost. Opět pořádně osušte. Houby samozřejmě neomývejte. Vyberte si ale pevné a zdravé kousky. Nakrájejte je na tenké plátky. Bylinky svažte do menších svazků, odstraňte z nich předtím nehezké a zvadlé listy. K sušení ovoce je vhodná teplota kolem 55 °C, na zeleninu zhruba 50 °C, bylinky uvítají kolem 40 °C a maso potom až k 70 °C.
Jak sušit maso?
Máte rádi sušené maso, tzv. jerky? V obchodě bývá neuvěřitelně drahé. Tak si ho zkuste udělat doma. Použít můžete hovězí, drůbeží, zvěřinu i ryby. Najděte si kousek s minimem tuku. Vydrží skladování po delší dobu. Maso si nachystejte na kousky asi 2,5×0,5 cm. Aby se vám dobře krájelo, dejte ho na chvíli do mrazáku. Pokud maso nakrájíte přes vlákna, bude po usušení tuhé. Po vláknech naopak křehké. Kousky masa můžete naložit do marinády nebo posypat kořením.
Nechte ve směsi naložené přes noc v lednici, aby do sebe vstřebaly chuť. Marinádu nechte okapat, přendejte do sušičky a sušte 4 až 6 hodin při teplotě 65-70 °C. Ryby budou potřebovat déle, cca 12 hodin. Hotové jerky poznáte snadno – vychladlý kousek ohněte. Pokud praská, je hotovo. Nesmí se ale zlomit. Uskladněte do vzduchotěsné nádoby a uložte do chladu a temna.
Aby dlouho vydržely
Usušením ale péče nekončí. Aby potraviny zbavené vody vydržely co nejdéle, je potřeba je uskladnit. Vše, co budete mít důkladně usušené, uzavřete do vzduchotěsných nádob. Pokud se k nim dostane vzduch a s ním vlhkost, opět ji nasají a můžou začít plesnivět. Můžete použít sklenice nebo zipové sáčky. Na bylinky a houby se hodí i plátěné pytlíky. Uskladněte je na tmavém a chladnějším místě. Teplota je vhodná do zhruba 15 °C. Spotřebujte vše nejlépe do roka od usušení.
Podívejte se, jak máte správně sušit zeleninu:
Publikováno: 3. 9. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová