Loudí po vás děti v obchodě sladké zahuštěné mléko v tubě? Nebo kolem něj sami chodíte a mlsně pokukujete? Není nic snazšího, než si kondenzované mléko vyrobit doma, nejlépe ve větším množství do zásoby. Budou vám k tomu stačit jen 3 základní suroviny a čas strávený u plotny.
Suroviny na výrobu:
- ½ l plnotučného mléka
- 180 g cukru krupice nebo krystalu
- 30 g másla
- kakao (volitelně)
- ¼ lžičky jedlé sody (volitelně)
I postup je naprosto jednoduchý. Připravte si hrnec se silným dnem nebo takový, který má nepřilnavý povrch. Do hrnce nalijte mléko. Nejlépe, když už bude mít pokojovou teplotu. Přisypejte cukr, přidejte máslo a přiveďte pomalu k varu. Od hrnce neodcházejte, mléko by vám mohlo v nestřeženém okamžiku vyběhnout z hrnce. Až se začne vařit, stáhněte plotýnku a nechte na menší výkon vařit asi půl hodiny. Nezapomeňte být poblíž a často promíchávat, aby se směs nezačala přichytávat ke dnu. Za tu dobu by se mělo mléko zredukovat asi na polovinu.
Pak plotnu vypněte. Přidejte trošku jedlé sody, metlou zamíchejte a trochu vyšlehejte. Díky tomu bude hezky krémové a nadýchané. Můžete ji ale také s klidem vynechat. Soda totiž může být po vychladnutí trochu cítit.
Pak už stačí nechat vychladnout a přelít do sklenic s uzávěrem. Můžete použít prázdné sklenice od surovin. Pro odstanění etiket máme rychlý návod. Pokud je nesníte dříve, můžete v lednici uschovat až 3 měsíce. Pokud byste toužili po kakaové variantě, stačí před koncem přidat na toto množství asi 20 g kakaa na vaření. Přesejte ho přes jemné sítko, abyste zabránili vzniku hrudek.
TIP:
Z hotového mléka můžete vyrobit další dobroty. Třeba domácí likér, cukroví i další dezerty, ty se pak hodí jako skvělý jedlý dárek. Výborná je také bábovka.
Upečte si bábovku kondenzačku podle našeho receptu:
Publikováno: 27. 8. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová