reklama

Vyzkoušejte 2 jednoduché recepty na neobvyklé a pikantní ostružinové džemy

Ostružiny obsahují bioflavonoidy, vitamin C, draslík, hořčík, železo, vlákninu i kyselinu listovou. Předcházejí nádorovým onemocněním, zmírňují vedlejší účinky ozařování a chemoterapie. Jsou elixírem mládí a zachovávají svěží mysl. Přinášíme vám dva recepty na džem z tohoto černého zázraku.

Připravte si pikantní ostružinové džemy podle našich receptů (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Ostružinový džem s levandulí

  • 500 g ostružin
  • 200 g třtinového cukru (nebo dle chuti)
  • 1 citron
  • 2-4 snítky levandule (nebo 1-2 lžičky sušené)
  • 2 lžičky ovocného pektinu 

Nejdříve si připravte sklenice, ty musí být čisté, ideálně i vyvařené. Stejně tak víčka, ty můžete navíc potřít lihem/čistým alkoholem a tím je sterilizovat. Ostružiny omyjte a rozmixujte s polovinou cukru. Rozmixované ostružiny propasírujte, ať je zbavíte zrníček. Pokud vám zrníčka v marmeládě nevadí, lze tento krok vynechat. Propasírované ostružiny s cukrem přiveďte k varu, přidejte zbývající cukr, levanduli a šťávu z citronu a na mírném plamenu nechte chvilku povařit (stačí jen pár minut, než se cukr rozpustí).

Poté přidejte ovocný pektin smíchaný se lžící cukru a v džemu důkladně rozmíchejte. Nechte ještě 5-10 minut mírně společně povařit (ale nevařte celkově déle jak 20–30 min, protože po 20 minutách vaření se ničí v ovoci vitaminy). Zkoušku tuhosti můžete udělat tak, že na studený talíř kápnete trochu horkého džemu, necháte vychladnout, a pokud nestéká, je dokonalý. Pokud se vám zdá až moc řídký, klidně přidejte ještě špetku pektinu. Hotový džem nalijte ještě horký do připravených skleniček, ihned je zavíčkujte a obraťte na 15 minut dnem vzhůru (skleničky můžete na závěr ještě i klasicky zavařit v trošce horké vody nebo v troubě).

Džem s levandulí
Džem můžete udělat i s pomocí Jamfix 3:1 od Labety. V tomto případě vynechte pektin a uberte cukr na cca 50–100 g. Ten rozmícháte s JamFixem a v polovině vaření vmícháte do džemu (Zdroj: Labeta a.s.)

Ostružinovo-hruškový džem s ořechy

  • 500 g ostružin
  • 500 g hrušek
  • 2 balení želírovacího cukru 2:1 
  • hrst vlašských ořechů
  • 5 lžic citronové šťávy
  • {"type":"embeded","object_id":"28669"}

Ovoce omyjeme, hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka (dusíme v závislosti na odrůdě hrušek, měkčí hrušky budou podušené dříve, tvrdší o pár minut později). K měkkým hruškám přidáme rozmačkané ostružiny, 2 balíčky želírovacího cukru 2:1 a vaříme, dokud směs nezhoustne. Do hrnce s hotovým džemem vmícháme najemno nasekané ořechy a citronovou šťávu. Džem plníme do čistých sklenic, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout při pokojové teplotě.

Ostružinovo-hruškový džem
Ostružinovo-hruškový džem s ořechy (Zdroj: Labeta a.s.)

Ve videu se dozvíte, jak máte stříhat ostružiník:

Publikováno: 27. 8. 2021, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce