V srpnu vrcholí sklizeň ovoce, dozrávají maliny a také rybíz. Přinášíme vám 12 tipů, jak zpracovat úrodu tohoto oblíbeného osvěžujícího ovoce. Pojďme na to!
Malinový džem s limetkou
- 1 kg malin
- 350-400 g cukru
- šťáva z jedné limetky
- 10 g ovocného (citrusového) pektinu
Maliny smícháme s cukrem a na 24 hodin necháme macerovat v lednici. Následující den si připravíme sklenice (pořádně umyjeme v horké vodě a dáme sterilovat do trouby vyhřáté na 100 °C). Maliny s cukrem přivedeme na plotně k varu, případnou vznikající pěnu sbíráme, aby zůstal džem hezky čirý. Po pár minutkách varu přidáme šťávu z limetky, pektin smíchaný s trochou cukru, pořádně promícháme a krátce (3-5 minut) povaříme. Provedeme želírovací test (kápneme trochu džemu na vychlazený talířek), a pokud má džem požadovanou konzistenci a nestéká z talířku, plníme do horkých sklenic. Uzavřeme a schováme do spíže na horší časy.
Jahodový džem se šťávou z červeného rybízu
- 700 g zralých jahod
- 300 g obraného červeného rybízu
- 500 g třtinového krupicového cukru
- 1 sáček želírovacího prostředku JamFix 2:1
- 1 lžička kyseliny citronové
Nejprve oberte a důkladně očistěte červený rybíz. Properte ho v cedníku a odstraňte všechny zelené části a smetíčka. V hrnci ho pak tyčovým mixérem rozmixujte na hladkou kaši. Vyceďte důkladně veškerou šťávu a slijte ji do hrnce. Mezitím jahody pokrájejte na menší kusy a přidejte do hrnce k rybízové šťávě, směs začněte pomalu zahřívat. Po chvíli přidejte sáček JamFixu s cukrem a za průběžného míchání nechte ve směsi rozpustit. Povařte dalších 3-5 minut a degustujte, podle chuti doslaďte (množství cukru v receptu je orientační, nebojte se v průběhu vaření ochutnávat a sladit postupně dle své chuti, ovoce není vždy stejně sladké či kyselé, záleží na odrůdě, zralosti i sezoně).
Pro lepší konzervaci je dobré přidat ještě lžičku kyseliny citronové – ta zabraňuje množení bakterií a kvasinek v džemu, také podporuje jeho houstnutí. Navíc zrovna u tohoto džemu podpoří i krásnou červenou barvu. Správnou konzistenci testujte “talířkovou metodou”. Horký džem rozdělte do sterilních sklenic s hermeticky uzavíratelným víčkem a těsnicí gumičkou a otočte dnem vzhůru – horká marmeláda roztáhne gumičku, ta neprodyšně sklenici obepne. Taková zavařenina vydrží nejméně 12 měsíců v chladném a tmavém sklepě, ideální teplota je do 18 °C. Nezapomeňte si džemy vždy viditelně popsat (složení a datum výroby), zabráníte tak zbytečnému vyhazování.
Džem z černého rybízu a malin
- 1 kg černého rybízu
- 300 g malin (nebo podle chuti)
- 1 balení třtinového želírovacího cukru
- špetka kyseliny citronové
Z rybízu odstraníme nečistoty, stopky můžeme ponechat. Rozmixujeme ho na pyré a přepasírujeme přes cedník. K pyré přidáme maliny a zbylé suroviny. Opatrně promícháme, aby se maliny úplně nerozmačkaly, a přivedeme k varu. Tento poměr surovin vytvoří trochu řidší džem, aby se dobře roztíral. Pokud chceme spíše tužší konzistenci, přidáme více želírovacího cukru. Vroucí džem plníme do horkých skleniček, víčka i hrdla otřeme vatičkou namočenou v alkoholu a po zavření otočíme dnem vzhůru.
Džem z josty a rybízu
- 700 g černého rybízu nebo josty
- 500 g červeného a bílého rybízu
- 250 g lesních borůvek, 1 svazek čerstvé meduňky
- 1 sáček ovocného (citrusového) pektinu
- 1 kg krupicového cukru
- 1 lžička kyseliny citronové
Natrhané, od stopek a korunek očištěné ovoce vložíme do dostatečně velkého hrnce, ideálně se silným dnem. Přímo na ovoce nasypeme ¾ dávky cukru promíchaného s pektinem a kyselinou citronovou. Do hrnce s ovocem ponoříme svazek meduňky. Tyto druhy drobného ovoce stačí vařit asi 10 minut, záleží především na obsahu vody. Po 5 minutách vyjměte bylinky, a pokud máte rádi džem jemný, rozmixujte. Džem ochutnejte a podle chuti doslaďte cukrem nebo čerstvě vymačkanou citrusovou šťávou. Pokud nemáte rádi zrníčka, horký džem přepasírujte. Poté ihned plňte do umytých nahřátých sklenic, zavíčkujte, otočte víčkem dolů, přikryjte utěrkou a nechte hodinu "chladnout". Pak už stačí jen skleničky s džemem označit a uložit v chladu a temnu.
Rybízové želé s rozmarýnem
- 700 g zralého červeného rybízu
- 500 g třtinového želírovacího cukru 3:1
- ½ polévkové lžíce kyseliny citronové (nemusí být)
- 4 snítky (větvičky) čerstvého rozmarýnu
Nejprve oberte a důkladně očistěte červený rybíz. Properte ho v cedníku a odstraňte všechny zelené části a smetíčka. V hrnci ho pak tyčovým mixérem rozmixujte na hladkou kaši. Do směsi přidejte celé stonky rozmarýnu a veškerý želírovací cukr. Směs důkladně promíchejte vařečkou a pomalu přiveďte k varu. Nechte probublat a po několika minutách odstraňte rozmarýn. Želé ochutnejte, je to ideální příloha k sýrům, rybám nebo i jako falešné brusinky na svíčkovou, proto nemusí být chuť jen sladká, ale jemná kyselinka je žádoucí.
Pro lepší konzervaci můžete přidat půl lžíce kyseliny citronové – ta zabraňuje množení bakterií a kvasinek v želé, také podporuje houstnutí, a navíc podpoří i krásnou červenou barvu. Ale pozor, kyselina je opravdu silně kyselá a ovlivňuje i výslednou chuť želé, proto s množstvím do želé zacházejte opatrně. Správnou konzistenci želé testujte “talířkovou metodou”, jednoduše naneste lžičku horkého želé na talířek a ten po chvilce otočte vzhůru nohama – pokud nestéká, je dokonalé. Želé dávkujte do sterilních sklenic s hermeticky uzavíratelným víčkem a těsnící gumičkou. Po naplnění uzavřené utažené sklenice nechte zchladnout a uchovávejte ve tmě a chladu – ideální je sklep nebo chladná spižírna. Otevřené želé skladujte už pouze v lednici.
Malinový džem s kokosovým nádechem
- 500 g malin (čerstvé nebo mražené)
- 250–300 g cukru
- 200–250 ml kokosového mléka z plechovky
- 1 citron
- 1 vrchovatá lžička ovocného pektinu
- ½ lžičky kyseliny citronové
Nejprve si připravte čisté skleničky, ideálně i vysterilizované. Na toto množství džemu vám vystačí 2 sklenky o objemu 250 ml. Maliny vložte do hrnce, a pokud máte čerstvé, podlijte je 1–2 lžícemi vody, u mražených netřeba. Na mírném plamenu maliny pozvolna rozvařte, což trvá velmi krátce. Přidejte k malinám i kokosové mléko, ideálně více tuhé části mléka než tekuté, ale nevadí, když mléko promícháte a dáte jej tak. Množství kokosového mléka si můžete uzpůsobit dle chuti, stejně tak množství cukru, který nyní k malinám do hrnce přidejte.
Z citronu vymačkejte šťávu, pektin promíchejte se lžící cukru, a oboje přidejte k malinám. Dobře promíchejte, ať se pektin rozpustí. Pokud jste použili více mléka, klidně ještě půl lžičky pektinu přidejte. Nakonec vmíchejte kyselinu citronovou a ještě pár minut povařte. Test hustoty džemu lze provést tak, že na talířek dáte lžičku džemu, počkáte, až vychladne a pokud po vychladnutí nestéká, můžete ještě horký plnit do čistých a suchých skleniček, důkladně uzavřete a otočte dnem vzhůru, stačí na čtvrt hodinky. Před uzavřením také můžete víčko skleničky potřít čistým alkoholem či lihem.
„Linecký“ džem z jahod a červeného rybízu
- 0,5 kg jahod
- 0,5 kg červeného rybízu
- 800 g cukru
- špetka skořice
- 1 balíček ovocného pektinu
- kyselina citronová dle potřeby
Ovoce rozmixujeme a směs propasírujeme přes síto, abychom se zbavili peciček z rybízu. Do propasírovaného ovoce přidáme Ovocný pektin smíchaný s cukrem a skořicí a přivedeme k varu. Protože rybíz bývá dost kyselý, kyselinu citronovou přidáváme opatrně, ale nevynecháváme ji – je to důležitá součást konzervace. Plníme do horkých čistých skleniček a sterilujeme otočením víčkem dolů.
Extra tip:
Zbytky z pasírování (slupky s pecičkami a zbytkem dužiny) nevyhoďte, ale nechte je vylouhovat v sodovce. Přeceďte, doslaďte třeba bezovým sirupem a užijte si osvěžující limonádu.
Meruňkovo-malinový dvojbarevný džem
- 400 g malin
- 400 g meruněk
- 1 balení ovocného pektinu
- cca 1 kg cukru
- 0,5 lžičky kyseliny citronové
Každé ovoce zvlášť rozmačkáme, promícháme s polovinou cukru a pektinem a necháme pustit šťávu. Džem je třeba uvařit odděleně, proto veškeré suroviny rozdělíme napůl. Ovoce s cukrem přivedeme k varu, přidáme kyselinu citronovou a necháme pár minut probublat. Sbíráme případnou pěnu a nezapomeneme ochutnávat, doslazovat či dokyselovat podle naší chuti. Do sterilizovaných skleniček plníme nejprve malinový džem do poloviny sklenky a necháme ji ztuhnout. Mezitím si stejným způsobem uvaříme meruňkovou část. Tu opatrně nalijeme na již vychladlé maliny a zavíčkujeme. Víčka i hrdla skleniček jsme předtím otřeli alkoholem. Tuto marmeládu je dobré sterilovat v zavařovacím hrnci či ve vodě v kastrolu na sporáku alespoň po dobu 10 minut.
Džem z malin a rybízu
- 700 g malin
- 500 g červeného a bílého rybízu
- 1 sáček JamFix 2:1
- 500 g třtinového cukru
- 1 lžička kyseliny citronové
Natrhané a od stopek a korunek očištěné ovoce vložte do dostatečně velkého hrnce. Nasypte JamFix promíchaný s cukrem a kyselinou citronovou a promíchejte. Toto měkké ovoce stačí vařit asi 10 minut, pak je přímo v hrnci rozmixujte tyčovým mixérem. Znovu povařte a ochutnejte, podle chuti dolaďte cukrem nebo citrusovou šťávou. Pokud nemáte rádi malinová zrníčka, horkou marmeládu přepasírujte přes síto. Ještě horký džem plňte do umytých nahřátých sklenic, zavíčkujte a otočte víčkem dolů. Horký džem roztáhne gumičku ve víčku, tím se hermeticky uzavře. Na pracovní desce naplněné sklenice zabalíme do deky a necháme hodinu "chladnout". Sklenice skladujte ideálně v chladu a temnu.
Malinový džem s kapkou rumu
- 1 kg malin
- želírovací cukr 2:1
- 200 ml rumu
- 1 lžička kyseliny citronové
Omyté maliny smícháme s želírovacím cukrem 2:1, přivedeme k varu a krátce povaříme. Necháme chvilku vychladnout a přidáme rum a kyselinu citronovou. Znovu prohřejeme do zhoustnutí. Hotovým džemem plníme čisté vyvařené sklenice. Zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a při pokojové teplotě necháme zchladnout.
Naše tipy:
Maliny dozrávají většinou kolem prázdnin, některé odrůdy ale sklidíte i na podzim.
Osvěžující rybízovo-malinové želé
Na želé (na 4-5 porcí):
- 800 g čerstvého rybízu
- 2 pudingy bez lepku s vanilkovou příchutí
- 180 g cukru krupice nebo dle chuti
- olej nebo potravinová fólie
- voda
Na ozdobení:
- smetanový bílý jogurt
- vanilinový cukr
- čerstvé maliny nebo jiné ovoce, snítka máty
Omytý rybíz dáme do kastrůlku, zalijeme 200 ml vody a povaříme asi 2 minuty. Směs propasírujeme přes cedník, abychom se zbavili semínek, slupek a stopek z rybízu. Tekutinu nalijeme do odměrky a do objemu 800 ml dolijeme vodou. Ve směsi rozmícháme vanilkové pudingy a cukr podle chuti. Směs přivedeme k varu, krátce povaříme a poté nalijeme do mističek lehce vymaštěných olejem nebo vyložených potravinovou fólií. Naplněné mističky necháme vychladnout a poté dáme ztuhnout do lednice alespoň na 2 hodiny. Vychlazené želé vyklopíme na talířek, ozdobíme smetanovým jogurtem ochuceným vanilinovým cukrem a dozdobíme čerstvým ovocem a snítkou máty.
Naše tipy:
Střídavým vrstvením piškotů a rybízovo-pudinkového želé snadno připravíme nepečený dort. Takto připravený dort je třeba nechat chladit v ledničce o trochu déle než malé mističky. Želé vyklopené z malých mističek bude chutnat o hodně lépe, když popustíme fantazii zdobení. My zdobili malinami a jogurtem, stejnou službu ale prokáže i zakysaná smetana či šlehačka, různě barevné druhy ovoce, jako jsou borůvky, hroznové víno, jahody nebo angrešt.
Malinovo-ostružinový domácí sirup
- 2,5 kg zdravého ovoce
- 2 l vroucí vody
- 50 g kyseliny citronové
- krystalový cukr
- 1 sáček konzervační pomůcky
Ovoce dobře rozmačkáme, přidáme kyselinu citronovou a přelijeme vařící vodou. Vše dobře promícháme, nejlépe v kameninové nádobě, a uložíme na chladné místo na 24 hodin. Přecedíme přes čisté plátno a přidáme tolik krystalového cukru, kolik váží čistá šťáva. Znovu uložíme do druhého dne, musíme však dávat pozor a každou 1 hodinu masu promíchat, aby se cukr důkladně rozpustil. Pro jistotu nezapomeneme přidat trochu konzervačního prostředku (na toto množství – cca 5 l vystačil 1 balíček Konzervační pomůcky Labeta), aby se nám šťáva nezkazila. Šťávu nalijeme do čistých láhví a dobře uzavřeme. Uložíme na chladné a tmavé místo.
Připravte si skvělý malinový cheesecake:
Publikováno: 23. 8. 2021, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce