reklama

Přinášíme vám 12 osvěžujících receptů z rybízu a malin

V srpnu vrcholí sklizeň ovoce, dozrávají maliny a také rybíz. Přinášíme vám 12 tipů, jak zpracovat úrodu tohoto oblíbeného osvěžujícího ovoce. Pojďme na to!

i (Zdroj: Labeta a.s.)
Připravte si džemy, sirupy a želé z rybízu a malin podle našich receptů (Zdroj: Labeta a.s.)

Malinový džem s limetkou

  • 1 kg malin
  • 350-400 g cukru
  • šťáva z jedné limetky
  • 10 g ovocného (citrusového) pektinu 

Maliny smícháme s cukrem a na 24 hodin necháme macerovat v lednici. Následující den si připravíme sklenice (pořádně umyjeme v horké vodě a dáme sterilovat do trouby vyhřáté na 100 °C). Maliny s cukrem přivedeme na plotně k varu, případnou vznikající pěnu sbíráme, aby zůstal džem hezky čirý. Po pár minutkách varu přidáme šťávu z limetky, pektin smíchaný s trochou cukru, pořádně promícháme a krátce (3-5 minut) povaříme. Provedeme želírovací test (kápneme trochu džemu na vychlazený talířek), a pokud má džem požadovanou konzistenci a nestéká z talířku, plníme do horkých sklenic. Uzavřeme a schováme do spíže na horší časy. 

Jahodový džem se šťávou z červeného rybízu

  • 700 g zralých jahod
  • 300 g obraného červeného rybízu
  • 500 g třtinového krupicového cukru
  • 1 sáček želírovacího prostředku JamFix 2:1 
  • 1 lžička kyseliny citronové 

Nejprve oberte a důkladně očistěte červený rybíz. Properte ho v cedníku a odstraňte všechny zelené části a smetíčka. V hrnci ho pak tyčovým mixérem rozmixujte na hladkou kaši. Vyceďte důkladně veškerou šťávu a slijte ji do hrnce. Mezitím jahody pokrájejte na menší kusy a přidejte do hrnce k rybízové šťávě, směs začněte pomalu zahřívat. Po chvíli přidejte sáček JamFixu s cukrem a za průběžného míchání nechte ve směsi rozpustit. Povařte dalších 3-5 minut a degustujte, podle chuti doslaďte (množství cukru v receptu je orientační, nebojte se v průběhu vaření ochutnávat a sladit postupně dle své chuti, ovoce není vždy stejně sladké či kyselé, záleží na odrůdě, zralosti i sezoně).

Vafle
i (Zdroj: Labeta a.s.)
Pro výrobu jahodového džemu použijte želírovací prostředek JamFix 2:1 Labeta, který je na bázi 100% rostlinného ovocného pektinu!

Pro lepší konzervaci je dobré přidat ještě lžičku kyseliny citronové – ta zabraňuje množení bakterií a kvasinek v džemu, také podporuje jeho houstnutí. Navíc zrovna u tohoto džemu podpoří i krásnou červenou barvu. Správnou konzistenci testujte “talířkovou metodou”. Horký džem rozdělte do sterilních sklenic s hermeticky uzavíratelným víčkem a těsnicí gumičkou a otočte dnem vzhůru – horká marmeláda roztáhne gumičku, ta neprodyšně sklenici obepne. Taková zavařenina vydrží nejméně 12 měsíců v chladném a tmavém sklepě, ideální teplota je do 18 °C. Nezapomeňte si džemy vždy viditelně popsat (složení a datum výroby), zabráníte tak zbytečnému vyhazování.

Džem z černého rybízu a malin

  • 1 kg černého rybízu
  • 300 g malin (nebo podle chuti)
  • 1 balení třtinového želírovacího cukru 
  • špetka kyseliny citronové 

Z rybízu odstraníme nečistoty, stopky můžeme ponechat. Rozmixujeme ho na pyré a přepasírujeme přes cedník. K pyré přidáme maliny a zbylé suroviny. Opatrně promícháme, aby se maliny úplně nerozmačkaly, a přivedeme k varu. Tento poměr surovin vytvoří trochu řidší džem, aby se dobře roztíral. Pokud chceme spíše tužší konzistenci, přidáme více želírovacího cukru. Vroucí džem plníme do horkých skleniček, víčka i hrdla otřeme vatičkou namočenou v alkoholu a po zavření otočíme dnem vzhůru.

Džem z černého rybízu
i (Zdroj: Labeta a.s.)
Džem z černého rybízu a malin

Džem z josty a rybízu

  • 700 g černého rybízu nebo josty
  • 500 g červeného a bílého rybízu
  • 250 g lesních borůvek, 1 svazek čerstvé meduňky
  • 1 sáček ovocného (citrusového) pektinu 
  • 1 kg krupicového cukru
  • 1 lžička kyseliny citronové 

Natrhané, od stopek a korunek očištěné ovoce vložíme do dostatečně velkého hrnce, ideálně se silným dnem. Přímo na ovoce nasypeme ¾ dávky cukru promíchaného s pektinem a kyselinou citronovou. Do hrnce s ovocem ponoříme svazek meduňky. Tyto druhy drobného ovoce stačí vařit asi 10 minut, záleží především na obsahu vody. Po 5 minutách vyjměte bylinky, a pokud máte rádi džem jemný, rozmixujte. Džem ochutnejte a podle chuti doslaďte cukrem nebo čerstvě vymačkanou citrusovou šťávou. Pokud nemáte rádi zrníčka, horký džem přepasírujte.  Poté ihned plňte do umytých nahřátých sklenic, zavíčkujte, otočte víčkem dolů, přikryjte utěrkou a nechte hodinu "chladnout". Pak už stačí jen skleničky s džemem označit a uložit v chladu a temnu.

Lívance
i (Zdroj: Labeta a.s.)
Pokud se vám zdá džem až moc řídký, klidně přidejte ještě špetku Ovocného pektinu Labeta

Rybízové želé s rozmarýnem

  • 700 g zralého červeného rybízu
  • 500 g třtinového želírovacího cukru 3:1 
  • ½ polévkové lžíce kyseliny citronové (nemusí být)
  • 4 snítky (větvičky) čerstvého rozmarýnu

Nejprve oberte a důkladně očistěte červený rybíz. Properte ho v cedníku a odstraňte všechny zelené části a smetíčka. V hrnci ho pak tyčovým mixérem rozmixujte na hladkou kaši. Do směsi přidejte celé stonky rozmarýnu a veškerý želírovací cukr. Směs důkladně promíchejte vařečkou a pomalu přiveďte k varu. Nechte probublat a po několika minutách odstraňte rozmarýn. Želé ochutnejte, je to ideální příloha k sýrům, rybám nebo i jako falešné brusinky na svíčkovou, proto nemusí být chuť jen sladká, ale jemná kyselinka je žádoucí.

Pro lepší konzervaci můžete přidat půl lžíce kyseliny citronové – ta zabraňuje množení bakterií a kvasinek v želé, také podporuje houstnutí, a navíc podpoří i krásnou červenou barvu. Ale pozor, kyselina je opravdu silně kyselá a ovlivňuje i výslednou chuť želé, proto s množstvím do želé zacházejte opatrně. Správnou konzistenci želé testujte “talířkovou metodou”, jednoduše naneste lžičku horkého želé na talířek a ten po chvilce otočte vzhůru nohama – pokud nestéká, je dokonalé. Želé dávkujte do sterilních sklenic s hermeticky uzavíratelným víčkem a těsnící gumičkou. Po naplnění uzavřené utažené sklenice nechte zchladnout a uchovávejte ve tmě a chladu – ideální je sklep nebo chladná spižírna. Otevřené želé skladujte už pouze v lednici.

Malinový džem s kokosovým nádechem

  • 500 g malin (čerstvé nebo mražené)
  • 250–300 g cukru
  • 200–250 ml kokosového mléka z plechovky
  • 1 citron
  • 1 vrchovatá lžička ovocného pektinu 
  • ½ lžičky kyseliny citronové 

Nejprve si připravte čisté skleničky, ideálně i vysterilizované. Na toto množství džemu vám vystačí 2 sklenky o objemu 250 ml. Maliny vložte do hrnce, a pokud máte čerstvé, podlijte je 1–2 lžícemi vody, u mražených netřeba. Na mírném plamenu maliny pozvolna rozvařte, což trvá velmi krátce. Přidejte k malinám i kokosové mléko, ideálně více tuhé části mléka než tekuté, ale nevadí, když mléko promícháte a dáte jej tak. Množství kokosového mléka si můžete uzpůsobit dle chuti, stejně tak množství cukru, který nyní k malinám do hrnce přidejte.

Z citronu vymačkejte šťávu, pektin promíchejte se lžící cukru, a oboje přidejte k malinám. Dobře promíchejte, ať se pektin rozpustí. Pokud jste použili více mléka, klidně ještě půl lžičky pektinu přidejte. Nakonec vmíchejte kyselinu citronovou a ještě pár minut povařte. Test hustoty džemu lze provést tak, že na talířek dáte lžičku džemu, počkáte, až vychladne a pokud po vychladnutí nestéká, můžete ještě horký plnit do čistých a suchých skleniček, důkladně uzavřete a otočte dnem vzhůru, stačí na čtvrt hodinky. Před uzavřením také můžete víčko skleničky potřít čistým alkoholem či lihem. 

Malinový džem
i (Zdroj: Labeta a.s.)
Malinový džem s kokosovým nádechem

 „Linecký“ džem z jahod a červeného rybízu

  • 0,5 kg jahod
  • 0,5 kg červeného rybízu
  • 800 g cukru
  • špetka skořice
  • 1 balíček ovocného pektinu 
  • kyselina citronová dle potřeby

Ovoce rozmixujeme a směs propasírujeme přes síto, abychom se zbavili peciček z rybízu. Do propasírovaného ovoce přidáme Ovocný pektin smíchaný s cukrem a skořicí a přivedeme k varu. Protože rybíz bývá dost kyselý, kyselinu citronovou přidáváme opatrně, ale nevynecháváme ji – je to důležitá součást konzervace. Plníme do horkých čistých skleniček a sterilujeme otočením víčkem dolů.

Linecký džem
i (Zdroj: Labeta a.s.)
Džem můžete udělat i s pomocí Jamfix 3:1 od Labety. V tomto případě vynechte pektin a uberte cukr na cca 50–100 g. Ten rozmícháte s JamFixem a v polovině vaření vmícháte do džemu

Extra tip:

Zbytky z pasírování (slupky s pecičkami a zbytkem dužiny) nevyhoďte, ale nechte je vylouhovat v sodovce. Přeceďte, doslaďte třeba bezovým sirupem a užijte si osvěžující limonádu.

Meruňkovo-malinový dvojbarevný džem

  • 400 g malin
  • 400 g meruněk
  • 1 balení ovocného pektinu 
  • cca 1 kg cukru
  • 0,5 lžičky kyseliny citronové 

Každé ovoce zvlášť rozmačkáme, promícháme s polovinou cukru a pektinem a necháme pustit šťávu. Džem je třeba uvařit odděleně, proto veškeré suroviny rozdělíme napůl. Ovoce s cukrem přivedeme k varu, přidáme kyselinu citronovou a necháme pár minut probublat. Sbíráme případnou pěnu a nezapomeneme ochutnávat, doslazovat či dokyselovat podle naší chuti. Do sterilizovaných skleniček plníme nejprve malinový džem do poloviny sklenky a necháme ji ztuhnout. Mezitím si stejným způsobem uvaříme meruňkovou část. Tu opatrně nalijeme na již vychladlé maliny a zavíčkujeme. Víčka i hrdla skleniček jsme předtím otřeli alkoholem. Tuto marmeládu je dobré sterilovat v zavařovacím hrnci či ve vodě v kastrolu na sporáku alespoň po dobu 10 minut.

Dvojbarevný džem
i (Zdroj: Labeta a.s.)
Meruňkovo-malinový dvojbarevný džem

Džem z malin a rybízu

  • 700 g malin
  • 500 g červeného a bílého rybízu
  • 1 sáček JamFix 2:1 
  • 500 g třtinového cukru
  • 1 lžička kyseliny citronové

Natrhané a od stopek a korunek očištěné ovoce vložte do dostatečně velkého hrnce. Nasypte JamFix promíchaný s cukrem a kyselinou citronovou a promíchejte. Toto měkké ovoce stačí vařit asi 10 minut, pak je přímo v hrnci rozmixujte tyčovým mixérem. Znovu povařte a ochutnejte, podle chuti dolaďte cukrem nebo citrusovou šťávou. Pokud nemáte rádi malinová zrníčka, horkou marmeládu přepasírujte přes síto. Ještě horký džem plňte do umytých nahřátých sklenic, zavíčkujte a otočte víčkem dolů. Horký džem roztáhne gumičku ve víčku, tím se hermeticky uzavře. Na pracovní desce naplněné sklenice zabalíme do deky a necháme hodinu "chladnout". Sklenice skladujte ideálně v chladu a temnu. 

Džem malina-rybíz
i (Zdroj: Labeta a.s.)
Džem malina-rybíz

Malinový džem s kapkou rumu

  • 1 kg malin
  • želírovací cukr 2:1 
  • 200 ml rumu
  • 1 lžička kyseliny citronové 

Omyté maliny smícháme s želírovacím cukrem 2:1, přivedeme k varu a krátce povaříme. Necháme chvilku vychladnout a přidáme rum a kyselinu citronovou. Znovu prohřejeme do zhoustnutí. Hotovým džemem plníme čisté vyvařené sklenice. Zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a při pokojové teplotě necháme zchladnout.

Naše tipy:

Maliny dozrávají většinou kolem prázdnin, některé odrůdy ale sklidíte i na podzim.

Osvěžující rybízovo-malinové želé

Na želé (na 4-5 porcí):

  • 800 g čerstvého rybízu
  • 2 pudingy bez lepku s vanilkovou příchutí 
  • 180 g cukru krupice nebo dle chuti
  • olej nebo potravinová fólie
  • voda

Na ozdobení:

  • smetanový bílý jogurt
  • vanilinový cukr 
  • čerstvé maliny nebo jiné ovoce, snítka máty

Omytý rybíz dáme do kastrůlku, zalijeme 200 ml vody a povaříme asi 2 minuty. Směs propasírujeme přes cedník, abychom se zbavili semínek, slupek a stopek z rybízu. Tekutinu nalijeme do odměrky a do objemu 800 ml dolijeme vodou. Ve směsi rozmícháme vanilkové pudingy a cukr podle chuti. Směs přivedeme k varu, krátce povaříme a poté nalijeme do mističek lehce vymaštěných olejem nebo vyložených potravinovou fólií. Naplněné mističky necháme vychladnout a poté dáme ztuhnout do lednice alespoň na 2 hodiny. Vychlazené želé vyklopíme na talířek, ozdobíme smetanovým jogurtem ochuceným vanilinovým cukrem a dozdobíme čerstvým ovocem a snítkou máty.

Želé
i (Zdroj: Labeta a.s.)
Osvěžující rybízovo-malinové želé

Naše tipy:

Střídavým vrstvením piškotů a rybízovo-pudinkového želé snadno připravíme nepečený dort. Takto připravený dort je třeba nechat chladit v ledničce o trochu déle než malé mističky. Želé vyklopené z malých mističek bude chutnat o hodně lépe, když popustíme fantazii zdobení. My zdobili malinami a jogurtem, stejnou službu ale prokáže i zakysaná smetana či šlehačka, různě barevné druhy ovoce, jako jsou borůvky, hroznové víno, jahody nebo angrešt.

Malinovo-ostružinový domácí sirup

  • 2,5 kg zdravého ovoce
  • 2 l vroucí vody
  • 50 g kyseliny citronové 
  • krystalový cukr
  • 1 sáček konzervační pomůcky 

Ovoce dobře rozmačkáme, přidáme kyselinu citronovou a přelijeme vařící vodou. Vše dobře promícháme, nejlépe v kameninové nádobě, a uložíme na chladné místo na 24 hodin. Přecedíme přes čisté plátno a přidáme tolik krystalového cukru, kolik váží čistá šťáva. Znovu uložíme do druhého dne, musíme však dávat pozor a každou 1 hodinu masu promíchat, aby se cukr důkladně rozpustil. Pro jistotu nezapomeneme přidat trochu konzervačního prostředku (na toto množství – cca 5 l vystačil 1 balíček Konzervační pomůcky Labeta), aby se nám šťáva nezkazila. Šťávu nalijeme do čistých láhví a dobře uzavřeme. Uložíme na chladné a tmavé místo.

Připravte si skvělý malinový cheesecake:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 23. 8. 2021, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce