reklama

Vyzkoušejte těchto 6 báječných borůvkových receptů

Borůvky jsou ovoce, které mají pro naše zdraví mnoho benefitů. Kromě vysokému obsahu vitaminu C obsahují též železo, posilují imunitní systém, podpoří vás při chřipce, angíně a pomáhají regulovat vysoký krevní tlak.

i (Zdroj: Labeta a.s.)
V srpnu dozrávají borůvky v lese i na zahradě, vyzkoušejte některý z našich receptů (Zdroj: Labeta a.s.)

Kompot z lesních borůvek

  • 1 l lesních českých borůvek
  • 1 l vody
  • 1 lžička kyseliny citronové 
  • 300 g krupicového cukru
  • 150 g třtinového želírovacího cukru 

Borůvky důkladně proberte od lístečků, properte vlažnou vodou a nechte okapat. V hrnci připravte nálev na kompot z 1 l vody, obou cukrů i kyseliny citronové. Začněte zahřívat a mícháním rozpusťte všechen cukr v nálevu. Do tekutiny přidejte borůvky a 5 minut společně povařte. Připravte si na hluboký plech na pečení plínky nebo čistou utěrku a nalijte na ně pár centimetrů vody. Troubu rozehřejte na 100 °C. Nyní plňte kompot do čistých sklenic – pro jistotu je můžete před plněním ještě sterilizovat rumem, kterým je vypláchnete. Do sklenice naklaďte cca ⅔ borůvek a dolijte nálevem. Pevně skleničky zavíčkujte, postavte je dnem vzhůru na plech a sterilujte při snížené teplotě 85 °C asi 15 minut. Pak už jen nechte kompot vychladnout a mírně ho protřepte před uložením do temna a chladu.

Kompot z lesních borůvek
i (Zdroj: Labeta a.s.)
Do kompotu z lesních borůvek použijte BIO Třtinový želírovací cukr Labeta

Džem z borůvek, josty a rybízu

  • 250 g lesních borůvek
  • 700 g černého rybízu nebo josty
  • 500 g červeného a bílého rybízu
  • 1 svazek čerstvé meduňky
  • 1 sáček ovocného pektinu 
  • 1 kg krupicového cukru
  • 1 lžička kyseliny citronové

Natrhané a od stopek a korunek očištěné ovoce vložíme do dostatečně velkého hrnce, ideálně se silným dnem. Přímo na ovoce nasypeme ¾ dávky cukru promíchaného s pektinem a kyselinou citronovou. Do hrnce s ovocem ponoříme svazek meduňky. Tyto druhy drobného ovoce stačí vařit asi 10 minut, záleží především na obsahu vody. Po 5 minutách vyjměte bylinky, a pokud máte rádi džem jemný, rozmixujte. Džem ochutnejte a podle chuti doslaďte cukrem nebo čerstvě vymačkanou citrusovou šťávou. Pokud nemáte rádi zrníčka, horký džem přepasírujte. Poté ihned plňte do umytých nahřátých sklenic, zavíčkujte, otočte víčkem dolů, přikryjte utěrkou a nechte hodinu "chladnout". Pak už stačí jen skleničky s džemem označit a uložit v chladu a temnu.

Džem z rybízu s jostou a borůvkami ovoněný meduňkou
i (Zdroj: Labeta a.s.)
Džem z rybízu s jostou a borůvkami dobře zahustí Ovocný pektin Labeta

Borůvkový džem s levandulí

  • 0,5 l borůvek
  • 200 g třtinového cukru (nebo dle chuti)
  • 1 citron, 3-5 snítek čerstvé levandule (nebo 1-2 lžičky sušené)
  • 2 lžičky ovocného pektinu 

Nejdříve si připravte sklenice, ty musí být čisté, ideálně i vyvařené. Stejně tak víčka, ty můžete potřít lihem. Borůvky pořádně omyjte a rozmixujte s polovinou cukru. Pokud chcete úplně hladký džem, rozmixované borůvky ještě propasírujte a zbavte se tak slupiček. Rozmixované borůvky přiveďte k varu, přidejte levanduli, zbývající cukr, šťávu z citronu a na mírném plamenu nechte chvilku povařit, stačí jen pár minut, než se cukr rozpustí. Pokud jste použili celé snítky levandule, nyní je vyjměte.

Poté přidejte pektin, smíchaný se lžící cukru, a v džemu důkladně rozmíchejte. Nechte ještě 5-10 minut mírně povařit, ale nevařte celkově déle než 20-30 min, jinak přijdete o vitaminy a cenné látky, které borůvky obsahují. Proveďte zkoušku tuhosti džemu tak, že na studený talíř kápnete trochu směsi a necháte vychladnout. Pokud nestéká, je perfektní. Pokud se vám ale zdá až moc řídký, klidně přidejte ještě špetku pektinu. Hotový džem nalijte ještě horký do připravených skleniček, ihned je zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Takto je nechte cca 15 minut, to marmeládu zakonzervuje, ale můžete posléze skleničky i klasicky zavařit.

Borůvkový džem s levandulí
i (Zdroj: Labeta a.s.)
Borůvkový džem s levandulí

Borůvkovo-levandulový sirup

  • 0,5 l borůvek
  • 300 g třtinového želírovacího cukru 
  • 0,5 lžičky kyseliny citronové 
  • pár stonků levandule
  • půlka citronu, případně voda na doředění

Den předem prosypeme borůvky želírovacím cukrem a pořádně rozmačkáme, aby pustily šťávu. V tuto chvíli rovnou přidáme kyselinu citronovou a vše, čím chceme sirup dochutit, a necháme přes noc odležet v chladu. Želírovací cukr zajistí, že sirup z něj bude krásně hustý. Druhý den směs pořádně přecedíme, doředíme vodou dle svých preferencí a chuti, svaříme a plníme do sterilizovaných lahviček. Hrdla i víčka otřeme alkoholem, uzavřeme, a obrátíme dnem vzhůru až do vychladnutí. Tímto univerzálním receptem lze zužitkovat téměř jakékoli ovoce. Větší kusy jen místo rozmačkání nadrtíme tyčovým mixérem.

Borůvkovo-levandulový sirup
i (Zdroj: Labeta a.s.)
Borůvkovo-levandulový sirup

Višňový džem s borůvkami a rybízem

  • 600 g višní
  • 300 g borůvek
  • 150 g červeného rybízu
  • 1 kg cukru
  • 1,5 balíčku ovocného pektinu 

Nejprve ovoce omyjeme pod slabým proudem vody. Višně vypeckujeme, kuličky rybízu obereme ze stopek a vše smícháme s borůvkami. Směs ovoce rozmixujeme a propasírujeme přes síto, abychom se zbavili slupek a drobných peciček. Cukr promícháme s ovocným pektinem a vsypeme do propasírovaného ovoce. Důkladně promícháme, za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme asi 3-5 minut. Hotový džem lijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Džem skladujeme nejlépe na suchém, temném a chladném místě.

Višňový džem s borůvkami a rybízem
i (Zdroj: Labeta a.s.)
Do višňového džemu s borůvkami a rybízem se lépe hodí Ovocný pektin Labeta, který je vhodný pro kyselejší ovoce

Naše tipy

  • jsou-li višně moc kyselé, můžeme během vaření džem přisladit
  • džem bude výborný i s jinou odrůdou višní, třeba s navinule sladkými sladkovišněmi

Letní koláč s džemem a borůvkami

  • 30 g mandlové mouky
  • 60 g kokosové mouky
  • 110 g hladké špaldové mouky
  • 20 g kvalitního třtinového cukru
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva 
  • 70 g bílého jogurtu (nebo zakysané smetany/ tvarohu/ creme fraiche)
  • 2 vejce od šťastných slepiček
  • 150 g rozpuštěného másla
  • 30 g džemu dle chuti
  • 300 g zralého letního ovoce - např. sladkých borůvek (může být i mražené)

Troubu dejte předehřát na 170 °C. Ve velké hluboké míse smíchejte suché složky - ořechové i klasické mouky v celkové hmotnosti 200 g (podle přesného složení se muže gramáž lehce lišit). Přidejte také kypřidlo a cukr. Rozpusťte v rendlíku máslo, ať je vlažné. Doprostřed mísy vklepněte vejce, přidejte zchladlé rozpuštěné máslo, jogurt a umíchejte hladké těsto. Potřebujeme konzistenci nelepivého ne úplně tekutého skupenství tak, aby se dal prsty vytvarovat okraj v koláčové formě.

Vymažte a vysypte keramickou formu na koláč (průměr 24 cm). Vyklopte těsto a prsty rovnoměrně vtlačte do formy, rovnou plochu pomažte džemem. Zasypte ovocem do roviny a dejte péct, můžete navíc zdobit plátky mandlí. Pečte 40 minut, pak zkontrolujte, že je střed propečený a vyjměte. Pokud jste použili mražené ovoce, bude teď částečně tekuté, ale to nevadí, po vychladnutí směs ztuhne). Koláč je vláčný, jedinečný je skvělý vychlazený z lednice.

Upečte si fitness muffinky s borůvkami:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 20. 8. 2021, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce