Potraviny uchováváme různými způsoby, jedním z nich je sušení. Při sušení dochází k eliminaci vody při zachování všech důležitých prvků a vitaminů. Tím, že je potravina zbavena vlhkosti, dochází k uchování potravin po dlouhou dobu. Rádi byste si sušičku pořídili? Pomůžeme vám s výběrem.
Sušičky potravin mohou být při zpracování právě dozrávající úrody velmi užitečné. Eliminací vody a vlhkosti pomáhají bránit šíření bakterií a plísní v potravinách, které pak můžete uchovávat poměrně dlouhou dobu a navíc snadno, protože nezabírají moc místa a jsou lehké. Jedná se přitom o přístroje, které nemusí příliš zatížit domácí rozpočet. Cena testovaných modelů se pohybovala od 900 do 2000 korun.
Stěžejní částí laboratorního testování byla pochopitelně zkouška sušení. „Nejdůležitějším hodnoticím kritériem byla senzorická kvalita dehydrovaných potravin, která zahrnovala posouzení chuti, rovnoměrnosti usušení, textury a konzistence. Dále jsme brali v potaz také účinnost a dobu sušení,“ upřesňuje šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová.
Kdo si počká, ten si pochutná
Právě za dobu sušení padaly nejnižší známky. Výjimkou byly houby, s nimiž si nejrychlejší sušička poradila za čtyři hodiny, časy ostatních přístrojů se pohybovaly mezi čtyřmi a sedmi hodinami. Výrazně déle si počkáte například na sušené maso. Proto v této zkoušce skončilo hned osm modelů s dostatečnou, tedy s druhou nejhorší známkou, jaká se při testování uděluje. V případě hroznů dokonce deset z jedenácti modelů propadlo. Smutným rekordem bylo 35hodinové sušení hroznového vína v přístroji Concept SO 2041, o pouhou hodinu „rychlejší“ pak byly Sencor SFD 851GR a G21 Paradiso Big. Nejkratší zpracování hroznů zabralo 14 hodin v podání sušičky Lidl/Silvercrest SDA 350 A2. Ta se jako jediná dostala pod 20 hodin. Na druhou stranu se jí však hrozinky příliš nepovedly z hlediska senzoriky.
Jinak však bylo senzorické hodnocení výsledků sušení vcelku dobré, a to napříč testovanými modely a potravinami od jablek přes jahody po zmiňované houby, hrozny a maso. V případě jablek dokonce dosáhly v senzorických zkouškách všechny testované sušičky na nejvyšší hodnocení.
Především u masa se testující setkali s nižší účinností sušení. Tu posuzovali podle poměru hmotnosti potravin před sušením a po něm. U masa se jednalo průměrně o 56 %, u hroznů pak o 72 %.
Pozor na velmi malé plody i spotřebu energie
V dTestu důkladně prověřili i bezpečnost, hlučnost a obsluhu sušiček. Zkoušky elektrické i teplotní bezpečnosti neodhalily žádné porušení příslušných norem a přístroje si vedly dobře, i pokud jde o hlučnost. Obsluhu komplikují u všech testovaných modelů velké otvory v sušicích platech, jimiž propadnou borůvky a další velmi malé plody.
Poměrně velké rozdíly zaznamenali testující ve spotřebě elektrické energie. „Na nejlepší hodnocení dosáhl již dříve jmenovaný přístroj Lidl/Silvercrest, který během sušení hroznů coby časově nejnáročnějšího produktu spotřeboval 2,8 kWh. Propadlíkem v této zkoušce se stal také již zmiňovaný Concept, který během ní spotřeboval 14,1 kWH, tedy pětinásobek,“ uzavírá Hana Hoffmannová.
Podrobnější informace k průběhu i výsledkům testu najdete zde.
Tři praktické tipy pro výběr sušičky potravin
Rozhodujte podle plochy, nejen počtu plat
Plánujete-li zpracovávat větší množství potravin, vyplatí se vybírat z modelů s velkou sušicí plochou. Ta se může velmi lišit. „V našem testu se rozměry celkové sušicí plochy pohybovaly od 2 tisíc cm² až po 7 tisíc. Roli samozřejmě hraje i počet sušicích plat, zatímco některé sušičky mají 4 nebo 5, jiné i 8. Ale nenechte se zmást, modely se stejným počtem plat mají mnohdy jinou celkovou plochu, protože se liší tvarem i velikostí,“ radí Hana Hoffmannová z dTestu.
Zvažte předpokládané využití sušičky
Jestli vám stačí jednou ročně zpracovat přebytečná jablka, meruňky či jiné ovoce ze zahrádky, bude pro vás zbytečný přístroj, u kterého výrobce slibuje například sušení těstovin, ryb nebo květin. Pokud ale chcete se sušením více experimentovat, zkuste se poohlédnout po modelech s větším množstvím funkcí a příslušenství.
„Doporučujeme zkontrolovat, zda výrobce uvádí v návodu k použití informace k postupu sušení a následnému skladování různých druhů potravin. Standardní by mělo být uvedení doporučených teplot a časů sušení, výhodou jsou pak podrobnější návody a recepty,“ doplňuje Hana Hoffmannová.
Nepodceňujte užitečné detaily
Co se výbavy týká, kvalitní sušička by měla disponovat nastavitelným termostatem a časovačem. „Všechny námi aktuálně testované modely mají termostat, jehož rozsah se u většiny pohybuje v rozmezí 35 až 70 °C, přičemž u některých lze zvyšovat teplotu po jednotkách, u jiných po pěti stupních. Časovač má také většina modelů a většina též disponuje displejem se zobrazením obou parametrů. Oproti sušičkám testovaným v roce 2016 jsme v tomto ohledu zaznamenali pokrok,“ shrnuje šéfredaktorka dTestu.
Podrobnější informace najdete zde.
Podívejte se, jak uchovat stévii přes zimu:
Publikováno: 24. 8. 2021, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce