Poetický závan bezstarostného dětství, kuchyní se linoucí vůně, vlídný pohled babičky a sbíhající se sliny… Jaké asociace vyvolávají vzpomínky na makové buchty ve vás? Pokud jsou již natolik zaprášené, že si nemůžete vzpomenout, oživte si své vzpomínky přímo nad mísou makových buchet. Starý rodinný recept včetně několika osvědčených triků Láďovi Hruškovi prozradila Jana Rarášková.
Co budeme potřebovat
Na buchty
- 500 g polohrubé mouky
- 100 g cukru
- ½ kostky droždí
- 250 ml mléka
- špetku soli
- ½ prášku do pečení
- 1 vejce
- 80 g tuku na pečení
Na náplň
- mák
- mléko
- cukr
- med
- máslo
Jak budeme postupovat
1. krok
Nejprve zaděláme kvásek. Do hrnečku nalijeme 4 lžíce vlažného mléka a v něm rozmícháme jednu lžičku cukru a rozdrobenou polovinu kostky droždí. Počkáme, až kvásek vzejde.
2. krok
Do nádoby od mixéru nasypeme mouku, cukr, špetku soli, prášek do pečiva, rozklepneme vejce, přilijeme mléko a část rozpuštěného tuku a nakonec vlijeme i vykynutý kvásek. Umixujeme. Hotové těsto zlehka poprášíme moukou a necháme kynout.
3. krok
Mezitím si připravíme makovou nádivku do buchet. Mák povaříme v mléce, a až začne směs houstnout, přisypeme trochu cukru, přidáme lžíci medu a lžičku másla.
4. krok
Do pekáče, ve kterém budeme buchty péct, nalijeme dostatečné množství rozpuštěného tuku, aby se buchty „koupaly“. Budou díky tomu po upečení křupavé a vydrží dlouho vláčné. Vykynuté těsto rozválíme na placku, kterou rozkrájíme na malé čtverečky.
5. krok
Čtverečky těsta plníme makovou nádivkou a rovnou skládáme do připraveného pekáče s rozpuštěným tukem.
6. krok
Buchty na povrchu ještě pomašlujeme.
7. krok
Pekáč vložíme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova při 200 °C zhruba 30 minut. Před podáváním pocukrujeme.
Publikováno: 19. 9. 2017, Autor: Láďa Hruška , Profil autora: Láďa Hruška