Máte-li ze zahrady přebytky ovoce, nemůžete s nimi udělat nic lepšího, než si je uchovat na zimu. Pečený čaj je tou nejlepší volbou – v zimě bude chutnat a ještě zahřeje. Udělejte si tak zásoby co nejdříve.
Na pečený čaj budete potřebovat:
- citrusové ovoce, asi 0,5 kg
- jablíčka, 0,3 kg
- další ovoce ze zahrady podle chuti a toho, co zrovna roste
- cca 0,5 kg cukru na 1 kg ovoce podle toho, jak je ovoce kyselé nebo sladké. Cukr může být obyčejný bílý nebo třtinový
Připravte si pekáček vhodný do trouby. Citrusové ovoce oloupejte a nakrájejte na kousky. Z jablek vykrájejte jadřince a také je nakrájejte. Vložte je do pekáčku.
Drobné ovoce krájet nemusíte, jednoduše ho vsypte k už pokrájenému. Stačí ho pouze očistit. Třešně a višně zbavte pecek a stopek.
Přidejte pak podle chuti koření – hodit se bude skořice, badyán a hřebíček. Vsypte i cukr a promíchejte. Pak už vložte do trouby na zhruba 40 minut na 200 °C. Průběžně kontrolujte, aby se ovoce nepřipalovalo.
Po vyjmutí z trouby plňte sklenice. Ovoce ztratí část svého objemu, nebude jich tedy potřeba tolik. Pak už jen zavíčkujte a těšte se na dobrotu, kterou si na podzim a v zimě budete užívat.
Recept na pečený čaj z drobného ovoce
- 0,5 kg malin
- 0,5 kg rybízu, červeného a černého
- 1 kg třešní a višní
- 2 citrony
- 0,5 kg cukru
- koření – skořice, badyán a hřebíček
Stejně, jako v předchozím návodu, si ovoce nejdřív očistěte. Odstraňte pecky a rybíz odstopkujte. Citrony nakrájejte na kousky. Dejte na plech i s kořením a cukrem a pečte asi 40 minut.
Netradiční pečený čaj
- 1 kg rakytníku
- 1 kg aronie
- 1 kg jeřabin
- 2 citrony
- 1 kg cukru
- koření – skořice, hřebíček a badyán
- přidat můžete i 20 ml rumu, případně vodu
Postupujte úplně stejně jako v předchozích případech.
Tip:
Použít můžete jakékoli ovoce, které máte na zahrádce nebo na které máte chuť. Přidejte i jakékoli bylinky – meduňku, mátu, zázvor nebo další ingredience – vanilku nebo třeba šípek.
Čaj si můžete vyrobit i z dýně. Podívejte se na postup:
Publikováno: 9. 8. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová