reklama

V zimě vám nesmí chybět pečený čaj. Připravte si ho do zásoby

Máte-li ze zahrady přebytky ovoce, nemůžete s nimi udělat nic lepšího, než si je uchovat na zimu. Pečený čaj je tou nejlepší volbou – v zimě bude chutnat a ještě zahřeje. Udělejte si tak zásoby co nejdříve.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Připravte si lahodný pečený čaj (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Na pečený čaj budete potřebovat:

  • citrusové ovoce, asi 0,5 kg
  • jablíčka, 0,3 kg
  • další ovoce ze zahrady podle chuti a toho, co zrovna roste
  • cca 0,5 kg cukru na 1 kg ovoce podle toho, jak je ovoce kyselé nebo sladké. Cukr může být obyčejný bílý nebo třtinový
Ovoce na pečený čaj
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Použít můžete téměř jakékoli ovoce

Připravte si pekáček vhodný do trouby. Citrusové ovoce oloupejte a nakrájejte na kousky. Z jablek vykrájejte jadřince a také je nakrájejte. Vložte je do pekáčku.

Krájení
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Ovoce očistěte, nakrájejte

Drobné ovoce krájet nemusíte, jednoduše ho vsypte k už pokrájenému. Stačí ho pouze očistit. Třešně a višně zbavte pecek a stopek.

Ovoce na plech
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Nakrájené ovoce dejte na plech

Přidejte pak podle chuti koření – hodit se bude skořice, badyán a hřebíček. Vsypte i cukr a promíchejte. Pak už vložte do trouby na zhruba 40 minut na 200 °C. Průběžně kontrolujte, aby se ovoce nepřipalovalo.

Cukr
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Zasypte cukrem

Po vyjmutí z trouby plňte sklenice. Ovoce ztratí část svého objemu, nebude jich tedy potřeba tolik. Pak už jen zavíčkujte a těšte se na dobrotu, kterou si na podzim a v zimě budete užívat.

Plnění do sklenic
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Hotové plňte do sklenic

Recept na pečený čaj z drobného ovoce

  • 0,5 kg malin
  • 0,5 kg rybízu, červeného a černého
  • 1 kg třešní a višní
  • 2 citrony
  • 0,5 kg cukru
  • koření – skořice, badyán a hřebíček

Stejně, jako v předchozím návodu, si ovoce nejdřív očistěte. Odstraňte pecky a rybíz odstopkujte. Citrony nakrájejte na kousky. Dejte na plech i s kořením a cukrem a pečte asi 40 minut.

Netradiční pečený čaj

  • 1 kg rakytníku
  • 1 kg aronie
  • 1 kg jeřabin
  • 2 citrony
  • 1 kg cukru
  • koření – skořice, hřebíček a badyán
  • přidat můžete i 20 ml rumu, případně vodu

Postupujte úplně stejně jako v předchozích případech.

Uvařený čaj
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Pečený čaj chutná i hřeje

Tip:

Použít můžete jakékoli ovoce, které máte na zahrádce nebo na které máte chuť. Přidejte i jakékoli bylinky – meduňku, mátu, zázvor nebo další ingredience – vanilku nebo třeba šípek.

Čaj si můžete vyrobit i z dýně. Podívejte se na postup:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 9. 8. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová