Jednou za čas si rádi usmažíme bramboráčky. Je to chutné, syté a oblíbené jídlo pro děti i dospělé. Pokud chcete jídelníček odlehčit, zvolte jinou variantu a místo brambor nastrouhejte cuketu. Můžete dokonce strouhané brambory a strouhanou cuketu kombinovat. Pak stačí už jenom dochutit, přidat vejce, trochu hladké mouky a vysmažit.
Suroviny pro cuketové placky
- cukety
- česnek
- celé vejce
- petrželová nať
- kmín, sůl, pepř
- hladká mouka
- tuk na smažení
Jak vysmažit zdravé cuketové placky
Cuketu důkladně umyjte a nastrouhejte na hrubším struhadle. Vrchní slupku nemusíte odstraňovat, odkrojte jenom konce. Nakonec ještě nechce okapat přebytečnou vodu, ale nevymačkávejte ji. Přidejte vejce, trochu hladké mouky, ale ne příliš, těsto by mělo zůstat podobné jako na lívance. Podle vašich preferencí dochuťte lisovaným česnekem, solí, pepřem, mletým kmínem a můžete přidat jemně kurkumu nebo sušený kopr či petrželovou nať.
Připravené těsto lijete podobně jako lívance na pánvičku a usmažte na kvalitním oleji stejně velké kulaté placičky. Smažte dozlatova z obou stran a vysmažené placky pokládejte na papírové utěrky nebo ubrousky, které odeberou přebytečný tuk.
Vyzkoušejte báječnou nakládanou cuketu
Publikováno: 30. 7. 2021, Autor: Silva Pokorná, Profil autora: Silva Pokorná