Tonikum z bezových květů patří mezi přírodní prostředky na unavená víčka nebo na sluncem spálenou pokožku. Kromě toho má ale široké využití v kuchyni pro přípravu sirupů či jako základ na výrobu sladkých krémů a podobně. Bez patří mezi velmi účinné přírodní léčivé byliny, které celou řadou zdraví prospěšných látek pomáhají našemu organismu.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/79/2a/column/792a8c98af293a1dfa80692f0df87aae_13a2e8750dec7380864c2ffaa909b41c.jpg)
Tonikum z bezových květů
Květ černého bezu se používá v lidovém léčitelství a v mnoha různých kulturách již odpradávna a prakticky dodnes. Černý bez je dokonce nejstarší bylinou pěstovanou člověkem už před 4000 lety.
Hlavním důvodem, proč jsou květy černého bezu tak oblíbené, jsou jeho antiseptické, antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Tradičně se květ černého bezu používá při detoxikaci, při léčbě astmatu a alergií. Květ černého bezu je bohatý na bioflavonoidy, většinou flavony a flavonoly, které jsou nejčastěji známé pro své antioxidační, protirakovinné, protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti. Bezové květy obsahují chlorogenové kyseliny, jako je kyselina skořicová, které mohou pomoci proti alergiím, regulovat hladinu glukózy v krvi a mají laxativní účinek na tělo. Dále obsahují několik důležitých vitaminů, včetně vitaminu A, B1, B2, B3 a C.
![Bezový květ](https://img.primadoma.cz/w_2/a3/b2/column/a3b26b15d113b3ff2a11a7a63dc4cdf8_7245533ce53f303f20641b1a6dab01d0.jpg)
Na výrobu budeme potřebovat:
- bezové květy
- velkou sklenici
- převařenou vodu
![Bez](https://img.primadoma.cz/w_2/10/69/column/1069f9f1a06d6e7c7af35fae8a62d384_3adaebc7d8ae79c96e4764e04c9ef0d1.jpg)
Bezové květy trháme vždy tam, kde není žádná silnice nebo průmyslová oblast. Je bezpodmínečně nutné, aby bezové květy byly čisté, bez exhalátů a škodlivin. Bezové květy si z keře nastříháme nebo odtrhneme i se stopkou a doma je necháme chvíli položené na novinách nebo jiné podložce. Tím umožníme, aby z květů vyskákali všichni brouci a mravenci. Květy zásadně neomýváme ani neproplachujeme. Květy bezu, pokud je sbíráme v pravý čas, kdy jsou plně rozvinuté, jsou totiž plné pylu a proplachováním bychom se této důležité a cenné látky zbavili.
![Pyl](https://img.primadoma.cz/w_2/fd/3c/column/fd3cfee01bc429e7db23ab79f60d53aa_b37658b9c2fd464cbcd097cafa79052c.jpg)
Do velké čistě vymyté sklenice pak naklademe bezové květy se stonky tak, aby zaplňovaly asi ⅔ obsahu sklenice.
![Skládání](https://img.primadoma.cz/w_2/9f/75/column/9f75f2b26c793e5ad27f0ccb87aa8b4a_0e16b32f85ddbf913926a410f069e0ac.jpg)
Do sklenice poté nalijeme horkou vodu a ihned uzavřeme. Po krátké maceraci vznikne tekutina, která se podobá muškátovému vínu, avšak bez vůně. Ta se rozvine až po delší době macerace, nejdříve po 14 dnech.
![Voda](https://img.primadoma.cz/w_2/52/11/column/52116a43186602b1b09563cc4c7e08f7_1d4d010e6587fe3577579c835db83225.jpg)
Sklenici s bezovým květem je potřeba nechat louhovat v lednici, protože v teple by tekutina začala velmi rychle kvasit. Po 14 dnech potom výluh slijeme a přecedíme. Používáme jako kosmetický přípravek na sluncem spálenou pokožku nebo na unavená víčka. Je výborný i na nejrůznější otoky. V kuchyni výluh využijeme jako základ na přípravu krémů nebo na výrobu domácího bezinkového sirupu.
![Zavření](https://img.primadoma.cz/w_2/aa/64/column/aa64b76becfc4fe549c5e1728e080e97_e16b9a7bdaa8369380163a8ed4a489b9.jpg)
Voda po holení
Přidáme také něco pro muže, protože ne všem vyhovují průmyslově vyráběné vody po holení, které dokážou způsobit podráždění pokožky a její zarudnutí. Mohou ale samozřejmě používat i ženy po holení nohou a dalších partií.
Potřebujeme:
- 1 bezový květ,
- 3 dl 40% lihu
Do lihu vložíme květ a vše necháme 14 dní louhovat, denně důkladně protřepáváme. Potom scedíme a nalijeme do skleněné nádoby, dobře uzavřeme a skladujeme nejlépe v ledničce. Nanášíme na pokožku těsně po holení.
![Voda po holení](https://img.primadoma.cz/w_2/d0/7a/column/d07a727bc570d93f55e9bcd1504453ab_depositphotos_58772945_l-2015.jpg)
Jak využít černou jeřabinu
Publikováno: 14. 7. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová