Tonikum z bezových květů patří mezi přírodní prostředky na unavená víčka nebo na sluncem spálenou pokožku. Kromě toho má ale široké využití v kuchyni pro přípravu sirupů či jako základ na výrobu sladkých krémů a podobně. Bez patří mezi velmi účinné přírodní léčivé byliny, které celou řadou zdraví prospěšných látek pomáhají našemu organismu.

Tonikum z bezových květů
Květ černého bezu se používá v lidovém léčitelství a v mnoha různých kulturách již odpradávna a prakticky dodnes. Černý bez je dokonce nejstarší bylinou pěstovanou člověkem už před 4000 lety.
Hlavním důvodem, proč jsou květy černého bezu tak oblíbené, jsou jeho antiseptické, antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Tradičně se květ černého bezu používá při detoxikaci, při léčbě astmatu a alergií. Květ černého bezu je bohatý na bioflavonoidy, většinou flavony a flavonoly, které jsou nejčastěji známé pro své antioxidační, protirakovinné, protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti. Bezové květy obsahují chlorogenové kyseliny, jako je kyselina skořicová, které mohou pomoci proti alergiím, regulovat hladinu glukózy v krvi a mají laxativní účinek na tělo. Dále obsahují několik důležitých vitaminů, včetně vitaminu A, B1, B2, B3 a C.

Na výrobu budeme potřebovat:
- bezové květy
- velkou sklenici
- převařenou vodu

Bezové květy trháme vždy tam, kde není žádná silnice nebo průmyslová oblast. Je bezpodmínečně nutné, aby bezové květy byly čisté, bez exhalátů a škodlivin. Bezové květy si z keře nastříháme nebo odtrhneme i se stopkou a doma je necháme chvíli položené na novinách nebo jiné podložce. Tím umožníme, aby z květů vyskákali všichni brouci a mravenci. Květy zásadně neomýváme ani neproplachujeme. Květy bezu, pokud je sbíráme v pravý čas, kdy jsou plně rozvinuté, jsou totiž plné pylu a proplachováním bychom se této důležité a cenné látky zbavili.

Do velké čistě vymyté sklenice pak naklademe bezové květy se stonky tak, aby zaplňovaly asi ⅔ obsahu sklenice.

Do sklenice poté nalijeme horkou vodu a ihned uzavřeme. Po krátké maceraci vznikne tekutina, která se podobá muškátovému vínu, avšak bez vůně. Ta se rozvine až po delší době macerace, nejdříve po 14 dnech.

Sklenici s bezovým květem je potřeba nechat louhovat v lednici, protože v teple by tekutina začala velmi rychle kvasit. Po 14 dnech potom výluh slijeme a přecedíme. Používáme jako kosmetický přípravek na sluncem spálenou pokožku nebo na unavená víčka. Je výborný i na nejrůznější otoky. V kuchyni výluh využijeme jako základ na přípravu krémů nebo na výrobu domácího bezinkového sirupu.

Voda po holení
Přidáme také něco pro muže, protože ne všem vyhovují průmyslově vyráběné vody po holení, které dokážou způsobit podráždění pokožky a její zarudnutí. Mohou ale samozřejmě používat i ženy po holení nohou a dalších partií.
Potřebujeme:
- 1 bezový květ,
- 3 dl 40% lihu
Do lihu vložíme květ a vše necháme 14 dní louhovat, denně důkladně protřepáváme. Potom scedíme a nalijeme do skleněné nádoby, dobře uzavřeme a skladujeme nejlépe v ledničce. Nanášíme na pokožku těsně po holení.

Jak využít černou jeřabinu
Publikováno: 14. 7. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová