reklama

Tato kouzelná bylinka ze Středomoří vyléčí neduhy a přičaruje lásku

Italská, řecká nebo francouzská kuchyně se bez něj neobejdou. Znaly ho ovšem i staré české bylinkářky a kdysi nechybělo v žádné bylinkové zahrádce. U nás se tato rostlinka jmenuje dobromysl obecná, ovšem v současnosti ji známe spíše jako oregano. Ať budete tuto bylinku nazývat, jak chcete, určitě si ji ale doma vysaďte, protože krásně kvete a voní, dobře poslouží v kuchyni a léčí mnohé neduhy.

Oregano má skutečně zázračné schopnosti (Zdroj: Depositphotos)

Oregano najdete i na našich loukách, i když pochází ze slunného Středomoří. Odtud se k nám také dováží jako koření, protože díky tamějšímu teplému klimatu má více silic, tudíž větší sílu. Ale bude se mu dařit i na vaší zahrádce, terase i balkonu a záhy zjistíte, že je to rostlinka použitelná prakticky všude. Možná uvěříte i tomu, co o ní říkaly staré kořenářky, že je to bylina kouzelná, která léčí, ale také má čarovnou moc: Umí prý přičarovat lásku a patřila mezi tzv. svatojánské kvítí, které mělo celý rok ochraňovat lidi i domácí zvířata před nemocemi.

Oregano ve sklenici
Z voňavých kvítků dobromysli vytvoříte něžné dekorace (Zdroj: Depositphotos)

Chutná i léčí

Jak už jsme se zmínili, oregano je typickou kořenící přísadou pro středomořskou kuchyni, taková pizza nebo boloňské špagety by bez něj nezískaly svou typickou chuť. Je rovněž nezbytnou součástí oblíbeného provensálského koření. Přidává se i do omáček, polévek, salátů, pomazánek, dresinků a těstovin, lze s ním ochutit pečené ryby a masa. Významná je rovněž jeho role v léčitelství. Má aseptické a protizánětlivé účinky, ulevuje při nachlazení a kašli, uvolňuje křeče, zlepšuje krevní oběh, harmonizuje ženský cyklus a pomáhá při trávicích obtížích, protože podporuje tvorbu žluči a mírní zácpu i průjem. Nemáte zahrádku a chcete pěstovat dobromysl? Žádný problém, protože prospívá i v květináči

Pizza
Do pravé pizzy patří oregano (Zdroj: Depositphotos)

Jak jeho české jméno dobromysl napovídá, pozitivně působí na naši psychiku, navozuje dobrou náladu a klid. Zvláště uklidňující jsou koupele z dobromysle, které udělají dobře zvláště lidem, které trápí různé kožní obtíže. Při nachlazení si z něj můžete připravit nejen čaj, ale také velmi účinné inhalační směsi. V čerstvém stavu se používá celá nať, k sušení jsou vhodné jenom otrhané lístky.

Olej
Oregano je součástí voňavých esenciálních uklidňujících olejů (Zdroj: Depositphotos)

Do skalky i na terasu

Oregano je vytrvalá bylina, která může na zahradě vyrůst do výšky 60-90 cm. Třebaže pochází ze Středomoří, daří se jí u nás takřka všude, od nížin až po pahorkatiny. Ve volné přírodě ho najdete na různých stanovištích, jako jsou prosluněné paseky, stráně a skaliska. Na zahradě mu vyberte slunné místo, ale ne takové, kde není nikdy stín. Můžete si ho předpěstovat ze semínek nebo si koupit sazeničky. Oregano se velmi dobře rozrůstá, takže budete mít v budoucnu dost materiálu na další sadbu.

Do záhonu vysazujeme dobromysl kolem poloviny května. Mezi jednotlivými rostlinkami ponechte rozestupy mezi 30-40 cm. Jestliže si chcete vypěstovat sazenice sami ze semínek, doporučujeme je vysázet hned na počátku jara do pařeniště, abyste urychlili jejich klíčení. K výsadbě je vhodná lehká a propustná hlinitopísčitá zemina. Vhodným stanovištěm jsou okraje záhonů, obruby chodníků a také skalky.

Nemáte zahrádku a chcete pěstovat dobromysl? Žádný problém, protože prospívá i v květináči
Nemáte zahrádku a chcete pěstovat dobromysl? Žádný problém, protože prospívá i v květináči (Zdroj: Depositphotos)

Pozor, nepřelévat!

Pěstovat ho můžete i doma, na terase nebo na balkoně. Do truhlíků se hodí odrůda Origanum compactum, která vytváří kompaktní keřík a vypadá v nádobě velmi efektně. Do zahrady je naopak nejvhodnější tradiční druh s latinským názvem Origanum vulgare. K zálivce používejte odstátou vodu o pokojové teplotě, kterou nechte vsáknout do půdy. Pozor na přelévání, na to je oregano háklivé a začne postupně uhnívat. Během vegetačního období mu dopřejte jednou za 14 dní zálivkou hnojivem.

Sušené i čerstvé

Nať dobromysle sbíráme dvakrát do roka, v době plného květu, a pak na počátku podzimu. Naplánujte si tuto činnost na nějaký sluneční den v době mezi 11-12 hodinou dopoledne, protože v tuto dobu obsahuje oregano nejvíce léčivých a aromatických silic. Výhony stříhejte těsně nad dřevnatými stonky, aby mohla rostlina znovu obrazit. Sušit je můžete buď zavěšené v malých svazečcích ve stínu nebo rozprostřené ve slabé vrstvě. Pokud je budete sušit "uměle“, teplota by neměla překročit 35 °C.

Sušenou dobromysl skladujte v dobře uzavřených nádobách na stinném místě, jen tak si co nejdéle udrží aroma. Doporučuje se používat sušené lístky staré maximálně jeden rok. Oregano lze konzumovat i čerstvé, v takovém případě můžete výhony stříhat kdykoliv, ale pouze jejich vrcholové části. Oregano nemá rádo zimu a je choulostivé na mráz. Před zazimováním ho ostříhejte na třetinu původní velikosti, přihrňte na něj zeminu a klidně ho "zahřejte“ ještě pokrývkou z chvojí. Rostliny vysazené v nádobách nejlépe přezimují v zatepleném skleníku. Na jaře zbavte dobromysl suchých větviček a prostříhejte ho.

Fialové květy oragana
Půvabné květy oregana krásně voní a na zahradě přilákají motýlí hosty (Zdroj: Depositphotos)

Tipy pro vás:

  • Aby se oregano příliš nerozrostlo, pravidelně ho zaštipujte a postupně tvarujte tak, jak chcete.
  • Bylinu lze množit semeny, řízkováním nebo oddělením trsů, které můžete od mateřské rostliny oddělovat od července do září.
  • Může se stát, že po zimě najdete oregano zaschlé. Zkuste ho ostříhat na výšku cca 5 cm od země a začněte zalévat. Po nějaké době by mělo znovu vyrašit.
  • Pokud trpíte na migrény, vyzkoušejte léčbu oreganem. U některých lidí právě na tento neduh výborně zabírá, možná patříte mezi ně.

Použité zdroje: 
https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/oregano-neboli-staroceska-dobromysl-lecive-koreni
https://www.jak-pestovat.cz/jak-pestovat-oregano/
https://www.skrblik.cz/rodina/zahrada/bylinky/oregano-pestovani-ucinky-pouziti/

Jak na bylinky v květináči

Publikováno: před týdnem, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová