Voňavý šálek čaje navozuje pocit pohody a klidu, někdo dokonce tvrdí, že ho přivádí do stavu nirvány. Jisté je to, že čaj má pozitivní vliv na naše zdraví a duševní rovnováhu. Své vynikající vlastnosti si uchová při správné přípravě, která není složitá, ale má svá pravidla, o nichž se také dozvíte v našem článku.
Na světě existuje několik druhů a mnoho odrůd čaje, vybere si každý podle chuti a nálady. V dalekých exotických zemích, které jsou jeho domovinou, vznikly za dlouhá staletí čajové rituály, které vyjadřují tomuto božskému nápoji úctu a toho, kdo chce čaj pít, uvádějí do správného duševního rozpoložení. I když máte pocit, že vám nezbývá na podobné "zbytečnosti“ čas, popíjení čaje neodbývejte. Jen v klidu si ho dokonale vychutnáte a váš organismus správně vstřebá všechny léčivé látky.
Jemná chuť i aroma
Z keříku čajovníku pocházejí asi nejznámější čajové druhy – bílý, zelený a černý a také oolong, kterému se někdy říká polozelený. Rozlišují se podle délky zpracování čajových lístků po sklizni. Nejméně se upravuje čaj bílý. Ty nejlepší odrůdy bílých čajů obsahují jenom listové pupeny, které se sbírají během krátkého období na jaře. Listy se nechají pouze uschnout a tento proces je dokončen při několikadenním dosoušení ve stínu.
Bílý čaj se popíjí bez cukru a mléka a zalévá se vodou o poměrně nízké teplotě, protože jinak je narušena jeho lehká chuť. Bílý čaj není fermentovaný a stejně tak tomu je u toho zeleného. Zpracovává se za pomoci suchého tepla ve velkých pánvích přímo nad ohněm. Pak jsou čajové lístky svinovány do různých tvarů, například v Japonsku do tvaru jehly, v Číně do pletence.
Klasika i "archivní“ vzácnost
Oolong je jakýsi střed mezi zeleným a černým čajem, protože je částečně fermentovaný. V některých oblastech se lístky oolongu ještě praží, což jim dodává chuť pečených kaštanů. Tento druh čaje má nízký obsah kofeinu, můžete ho popíjet celý den a velmi lahodný je mírně oslazený. Zcela fermentovaný je černý čaj a procesu fermentace napomáhá mimo jiné svinování lístků, aby se začaly uvolňovat potřebné enzymy. Podle velikosti lístků se pak dále klasifikuje. Většinou platí, že ten skutečně kvalitní má lísky větší a nerozdrcené. Kdysi se všechny lisované čaje z čínské provincie Yunnan označovaly jako pu-erh. Dnes patří toto označení čajům dodatečně fermentovaným za pomoci ušlechtilých bakterií a plísní. Pu-erh získává na chuti a ceně stářím, na trhu seženete i 30-50 let starý, ale této výjimečnosti odpovídá i vyšší cena.
Tak trochu jiné čaje
Jako "čaj“ se označují i nápoje, které nemají s čajovníkem nic společného. Jejich obliba stále stoupá především pro netradiční chuť a pozitivní vliv na lidské zdraví. Například rooibos, původem z jižní Afriky, se vyrábí z lístků keře nazývaného čajovec kapský. Procházejí fermentací, díky které získávají typickou červenohnědou barvu a zajímavou nasládlou chuť. Rooibosu je příbuzný nápoj s lyrickým jménem "medová tráva“ neboli honeybush. Pěstuje se na horských svazích v jižní Africe a má typickou medovou nasládlou vůni. Je extrémně citlivý na jakékoliv chemické ošetření, takže se nehodí k pěstování na plantážích. Dopřejete-li si ho, budete mít jistotu, že pijete 100% přírodní produkt. Mezi "čaje nečaje“ patří rovněž yerba maté pocházející z jižní Ameriky, který se vyrábí z rostliny zvané cesmína paraguayská. Jeho chuť je velmi netradiční, hořká s nádechem kouře a zemitosti.
Zdraví skryté v lístcích
Z "klasických“ čajů je považován za nejzdravější čaj zelený, protože obsahuje antioxidanty, a hlavně látku zvanou katechin, která chrání naše srdce a přispívá k hojení zánětů, snižuje krevní tlak a prý pomáhá i při léčení některých druhů rakoviny. Podobné vlastnosti má i čaj bílý nebo černý. Spolehnout se můžete na obsažené antioxidanty a schopnost regulovat hladinu cukru v krvi. Černý čaj navíc podporuje trávení a jeho pravidelné popíjení je účinnou prevencí srdečních chorob.
Oolong má vysoký obsah vitaminů a minerálů a je bohatým zdrojem kyseliny listové a flavonoidů, které mají antimikrobiální a protizánětlivé účinky. Detoxikačně působí pu-erh, který zároveň bojuje proti tzv. oxidačnímu stresu, který odborníci spojují se vznikem Alzeimerovy choroby a předčasným stárnutím. Popíjením yerby se zbavíte nervozity a dodáte tělu energii. Je účinnou prevencí proti bakteriálním infekcím a posiluje imunitní systém. Ten podporují i roiboos, který navíc chrání játra, a honeybrush, který zároveň upravuje trávení a pomáhá při nachlazení.
Jak správně na to
Všechny druhy čaje chraňte při skladování před světlem a vzduchem. Důležitá je správná příprava. Především nezalévejte čaje vroucí vodou, protože tak zničíte všechny blahodárné látky. Zvláště bílý a zelený čaj vyžadují teplotu kolem 70 °C, černý čaj snese teplotu vyšší. Na originálním balení dobrých čajů najdete vždy informace o dávkování, teplotě a délce louhování. Nejlépe chutná čaj připravený z měkké vody s nízkým obsahem chloru a vápníku. Pokud takovou doma nemáte, používejte vodu z filtrační konvice. Kvalitní čaje lze louhovat několikrát po sobě. To platí prakticky o všech druzích, s výjimkou černých čajů.
Zajímavost na závěr:
Vzácnou čínskou specialitou je žlutý čaj. Při jeho výrobě se čajové lístky zakryjí lněnou látkou a po sedm dní se ponechají fermentovat. Název mu dala zlatavá barva, typická je pro něj zvláštní medová chuť a jeho účinky na lidské zdraví jsou obdobné jako u zeleného čaje.
Chcete pěstovat kombuchu? Použijte opravdu kvalitní čaj
Publikováno: 16. 7. 2021, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová