Občas se může stát, že to, co původně vzniklo jako z nouze ctnost, se natolik podaří, že zdaleka předčí všechny dosud osvědčené rodinné recepty. Tak nějak to bylo i se slanou žemlovkou, která se souhrou šťastných náhod stala rodinným stříbrem na talíři rodiny paní Pavly Pitrové z Velešína u Českého Krumlova. Kokodák mňamka, jak si rodina časem oblíbený pokrm pokřtila, byla napoprvé seskládána se všeho, co bylo tou dobou doma, a postupně se vybrousila k dokonalosti.
Co budeme potřebovat na slanou žemlovku
- staré rohlíky
- sýr eidam
- šunku
- zeleninu (např. jarní cibulku, pórek, papriku, ředkvičky, cuketu, petrželovou nať)
- vejce
- mléko
- koření (sladká paprika, chilli, sušená rajčata, bylinky)
- plátkovou anglickou slaninu
Jak budeme postupovat při výrobě slané žemlovky
1. krok
Rohlíky nakrájíme na kolečka. Sýr nastrouháme najemno či nahrubo, jak je nám příjemnější. Část anglické slaniny, šunku a zeleninu nakrájíme na kostičky. Vejce rozklepneme do misky, zalijeme mlékem a rozšleháme, poté přisypeme koření. Do této směsi nasypeme nakrájené rohlíky a důkladně promícháme, aby pečivo nasáklo všechnu tekutinu.
2. krok
Pekáč nebo zapékací mísu vyložíme zbylými plátky slaniny. Na ně navrstvíme namočené rohlíky, pokrájenou zeleninu, šunku a zasypeme sýrem. V tomto pořadí zopakujeme vrstvy ještě jednou a zakončíme vrstvou strouhaného sýra.
3. krok
Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 160 °C 20 až 30 minut. Hotovou žemlovku vyjmeme z formy nebo zapékací misky, nakrájíme a podáváme.
Publikováno: 7. 9. 2017, Autor: Láďa Hruška, Profil autora: Láďa Hruška