reklama

Hledáte ten pravý recept na nakládané okurky? Jeden pro vás máme!

Také jste jako malí kradli babičce z lahve ty báječně kyselé nakládané okurky? Stále hledáte tu chuť vašeho dětství a nemůžete ji najít? Máme pro vás prima recept na skvělé okurky, pojďte si ho s námi vyzkoušet.

Kdo by neměl rád ty prima lahodné nakládané okurky? (Zdroj: Pixabay)

Oblastí, kde se u nás pěstovaly okurky již od 16. století, bylo Znojemsko. V místních klimatických podmínkách se jim velmi dařilo. Jenže v tom byl malý háček. Drobné okurky sice výborně chutnaly, ale moc dlouho nevydržely. Znojemští se nejprve snažili uchovávat okurky nakládáním do octa a do soli. Následně se začal používat naředěný slazený octový nálev s kořením. Průlomem se stal vynález sterilace, kdy se okurky naložené ve sladkokyselém nálevu následně zavařily, čímž vznikly první znojemské okurky, jaké známe dodnes.

Co všechno potřebujete na zavařování okurek?

Abyste si mohli sterilovat doma okurky, musíte si pořídit ještě sklenice (nejčastěji typ OMNIA 720 ml), víčka, zeleninu (např. mrkev a cibuli), hořčičné semínko a celý kopr. Nesmí samozřejmě chybět nálev, který dodá okurkám tolik specifickou chuť.

Okurky
Pro nakládání vybírejte pevné plody (Zdroj: Pixabay)

Jak s nakládáním okurek začít a jak pokračovat?

Možná si matně pamatujete, co všechno zavařování okurek obnáší. Nejprve si promyslete, jak velké chcete nakládat. Většinou jsou k dostání okurky ve velikostech 7-9 cm a 9-12 cm. Pokud toužíte po větších, pořiďte si také velké sklenice nebo zauvažujte, zda z nich neudělat řezy. Když půjdete na nákup, možná vás zarazí otázka, jaký typ okurek vlastně koupit. Jemnoostné (s mírnou bradavičnosti), hruboostné (s větší bradavičností) nebo hladké?

Pro lepší skus se více preferují okurky s mírnou bradavičností. Nejdříve se musí očistit od zbytků květenství a stopek, prachu a hlíny. Poté se vloží do sklenic a zalejí se do cca ¾ nálevem. Ještě předtím ale můžete umístit na dno sklenice cibuli, mrkev, hořčičné semínko apod. Následuje uzavření a sterilace okurek v zavařovacím hrnci, v troubě nebo i v myčce na nádobí, a to nejčastěji 20 minut při 80 °C.

  • Před každým zavařováním vymyjte sklenice horkou vodou nebo je umyjte v myčce.
  • Pokud chcete mít okurky pikantnější, přidejte k nim chilli papričku, křen nebo česnek.
Sklenice okurek
Okurky se zeleninou naskládejte do lahve a zalijte připraveným nálevem (Zdroj: Pixabay)

Zkontrolujte tvrdost okurek

Před použitím by měly být okurky tak akorát tvrdé. Pokud jsou na omak měkké, rozvaří se. A je úplně jedno, jakou mají velikost. Neplatí tedy rovnice, že menší okurky = snadnější rozvaření.

Jak ovlivňuje počasí kvalitu okurek

Je důležité, aby při výsevu a na začátku růstu okurek nebylo příliš chladno, protože by nemusely vzejít, nebo by rostly pomalu. Dále je potřeba dostatek vláhy tzn., aby pršelo. Pokud je sucho, okurky začínají hořknout.

Rady a tipy, které vám usnadní nakládání okurek

Přestože je tato činnost postavena na ruční práci, poradíme vám alespoň pár věcí, které vám mohou být k dobru. Okurky by určitě měly být velikostně vyrovnané a také čerstvé. Měli bychom je tedy zpracovávat přímo v den sklizně. Jestliže chcete okurky více křupavé, vyberte si hruboostné. Pokud zakoupíte kousky větší než 15 cm, je lepší je sterilovat jako řezy, tzn. podélně rozkrojit.

Recept na dokonalý nálev, který vám ušetří práci:

Na 24 l nálevu budete potřebovat (pokud chcete připravit menší množství láku na okurky, dodržte poměry ingrediencí receptu):

  • 0,6 kg soli
  • 2 kg cukru
  • 6,5 l kvasného lihového octa
  • 1 lahvička nálevu na okurky 260 ml 
Nálev
Aby zavařené okurky měly tu správnou chuť, použijte kvalitní nálev (Zdroj: Aromka Brno)

V 17 l pitné vody rozpustíme 0,6 kg soli a 2 kg cukru. Přidáme 6,5 l octa a přimícháme 260 ml nálevu na okurky. Vodu k rozpouštění můžete zahřát. Nálev na okurky nalévejte do sklenic až po vychlazení.

Okurkový lák má další léčebné využití

Publikováno: 12. 7. 2021, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce