reklama

Obyčejným utopencům odzvonilo. Připravte si chuťové pohárky na extra dobroty

Když se řekne utopenec, můžeme si představit něco moc nepříjemného nebo naopak něco moc příjemného. A to moc příjemné je samozřejmě pochoutka z uzenin, cibule a octového nálevu. Klasické utopence znáte asi všichni. Dnes vám nabídneme inovaci, která příjemně podráždí vaše chuťové pohárky, a naučíme vás několik jiných receptů na tuto báječnou dobrotu.

i (Zdroj: Depositphotos)
Obyčejným utopencům odzvonilo. Připravte si chuťové pohárky na extra dobroty (Zdroj: Depositphotos)

Méně známé recepty na oblíbené utopence

Sedíte s partou přátel v podvečer na zahrádce restaurace a honí vás mlsná? Co byste si k tomu pivu tak mohli dát, aby to nebyly jen stále dokola opakované brambůrky, oříšky a slané tyčinky? Na repertoáru většiny restaurací bývají utopenci. Nestárnoucí klasika z buřtů, cibule a octového nálevu potěší strávníka. Ještě donedávna bývalo i mnoha domácnostech zvykem, že při otevření lednice na nás vykoukla známá upatlaná sklenice s naloženými buřtíky v ladné symbióze s cibulí a feferonkami. Doba si ale žádá inovace. Pojďte tedy projít od historicky první zmínky o utopencích dobou až do dnešních dnů a seznamte se s dalšími, neméně úspěšnými a chutnými recepturami na utopence poněkud jinak.

Špekáček se poprvé objevil na Jubilejní zemské výstavě v Praze roku 1891 a stal se oblíbenou pochoutkou. Vynálezcem utopenců je zřejmě hospodský Šamánek původem z Berounska. Ten prý přemýšlel, jak uchovat vuřty bez lednice, aby si na nich mohli hosté pochutnávat bez újmy třeba celý měsíc. Původ názvu utopenec není zcela jasný. Název "utopenec“ údajně vznikl kvůli Šamánkově utonutí při opravě mlýnského kola anebo kvůli "utopeným“ buřtům. Není důležité, jak přesně název vznikl, důležité je, že se recept dochoval a používá se dodnes. Traduje se, že utopenci jsou v nabídce hospod a restaurací již více než sto let.

Utopenci
i (Zdroj: Depositphotos)
Utopenci jsou již přes 100 let známí jako hospodská pochoutka

Utopenci klasika

  • 2 kg špekáčků
  • 800 g cibule
  • 0,75 l vody
  • 0,5 l octa
  • špetka soli
  • 2 lžíce cukru
  • 16 kuliček nového koření
  • 16 kuliček pepře
  • 8 feferonek - jemná varianta feferonky vylučuje

Špekáčky se svléknou ze střívka a krájí na půlky či kolečka, někde se pouze podélně naříznou asi do poloviny. Skládají se do velké sklenice, prokládají cibulí, nakrájenou na kolečka a zalévají horkým nálevem. 

Lahůdkové utopence s kysaným zelím

Nálev můžeme použít stejný jako v případě klasických utopenců.

  • 5 cibulí
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprika
  • 14 špekáčků
  • 500 g kysaného zelí

Do naříznutých špekáčků vložíme kysané zelí a česnek na plátky. Zbylé zelí, cibuli a česnek vložíme na dno sklenice, poté prokládáme vždy vrstvou špekáčků a zeleniny, plnou sklenici pak zalijeme nálevem a necháme odležet.

Utopenci ve sklenici
i (Zdroj: Depositphotos)
Díky nálevu je můžeme uchovávat jako zavařeniny

Utopenci v aspiku

Tato receptura začíná stejně jako klasičtí utopenci. Tedy špekáčky nejlépe na kolečka, cibule a nálev. Necháme 3 dny až týden marinovat v nálevu.

  • 5 špekáčků
  • 0,2 l octa
  • 1 l vody
  • 4 cibule
  • 4 kyselé okurky
  • 1 lžíce soli
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce vegety 
  • 4 bobkové listy
  • 8 kuliček nové koření
  • 8 kuliček pepř celý
  • 2 sáčky želatiny

Použijeme nejlépe silikonovou nebo jinou vhodnou formu, do které naskládáme špekáčky, cibuli, kyselé okurky (můžeme přidat i další zeleninu, nejlépe sterilovanou v nálevu). Použijeme nálev z utopenců, doplníme vodou na požadované množství pro 2 sáčky želatiny a při 80 °C povaříme. Polovychladlou želatinou pak zalejeme špekáčky se zeleninou a necháme zcela zatuhnout.

Pikantní utopenci

Tyto utopence si naložíme do trochu netradičního nálevu. 

  • 6 špekáčků
  • 3 cibule
  • 5 lžic octa
  • 5 lžic vody
  • 5 lžic oleje
  • 5 lžic kečupu
  • 5 lžic hořčice
  • 5 lžic sójové omáčky
  • 5 lžic worcestrové omáčky

Nálev svaříme z uvedených surovin a tímto nálevem zalijeme nakrájené špekáčky a cibuli.

Utopenci pikantní
i (Zdroj: Depositphotos)
Moderní pojetí utopenců nabízí zajímavé propojení chutí a surovin

Utopenci s černým pivem

  • 14 špekáčků
  • 5 lžic plnotučné hořčice
  • 5 cibulí
  • 2 papriky
  • 500 ml černého piva
  • 100 ml vody
  • 50 ml octa
  • 15 kuliček pepře
  • 10 kuliček nového koření
  • 7 listů bobkového listu
  • 1 lžička chilli
  • 1 lžička soli

Nálev vytvoříme opět klasickým způsobem, tentokrát jej ale obohatíme o černé pivo. Špekáčky sloupneme, nařízneme asi do poloviny, vnitřek pomažeme hořčicí, proložíme cibulí a paprikou. Takto vylepšené špekáčky naskládáme do sklenice a zalijeme tmavým nálevem. Necháme proležet. 

Hermelínoví utopenci 

Tito trochu víc netypičtí utopenci mohou směle konkurovat klasice nakládaných sýrů.

  • 5 ks sýru hermelínu
  • 2 červené cibule
  • plnotučná hořčice
  • 5 stroužků česneku
  • 1 feferonka
  • 1 kapie
  • 1 lžička sekané čerstvé petrželky
  • základní nálev

Hermelíny nakrojíme do poloviny, potřeme vnitřek hořčicí, vložíme cibuli, česnek a papriky. Sepneme párátkem. Prokládáme ve sklenici se zbylou zeleninou. Nakonec zalijeme teplým nálevem. Protože sýry mají zcela jinou konzistenci než špekáčky, doporučujeme je brzy sníst, jinak se mohou "roztéct". 

Publikováno: 9. 7. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová