reklama

Zdravý bezlepkový burger vás nadchne, vyzkoušejte ho

Grilovací sezóna už je za rohem, tak už se jistě těšíte na všechny ty dobroty. A hamburger mezi nimi nesmí chybět. Co takhle si vyzkoušet jeho zdravou, proteinovou a ještě bezlepkovou variantu? Zvládnete ho za chvíli a nakonec i bez grilu. Láďa pro vás má bezva recept.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima)
Připravte si zdravý burger (Zdroj: Archiv FTV Prima)

Hamburgery jsou v posledních letech stálicí českých grilů. Přeci jen si doma můžete vytvořit mnohem chutnější kousky, než co dostanete v rychlém občerstvení. Navíc jsou dnes v kurzu i jiné styly stravování, takže pokud hubnete, nebo jste celiak, můžete si úplně v klidu vytvořit variaci na burger, který bude bezlepkový. A díky použitým ingrediencím bude taky nabitý proteiny. No a další výhodou je, že k jeho výrobě gril vůbec nepotřebujete. Můžete si ho tak připravit v zimě v létě a bez ohledu na počasí.

Bulky na burgery bez mouky

Na těsto budete potřebovat:

  • 4 vejce
  • 1 vaničku nízkotučného tvarohu
  • špetka kypřícího prášku
  • špetka soli
  • lněné a/nebo sezamové semínko
  • na podávání šunku, sýr, zeleninu, cokoli, co máte rádi
Suroviny pro přípravu
i (Zdroj: Archiv FTV Prima)
Připravte si všechny suroviny

Začněte tím, že si oddělíte bílky od žloutků. Žloutky potom v míse smíchejte s tvarohem.

Žloutky s tvarohem
i (Zdroj: Archiv FTV Prima)
V míse smíchejte žloutky s tvarohem

Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu. Můžete jim pomoct tím, že do nich přidáte špetku soli.

Šlehání sněhu
i (Zdroj: Archiv FTV Prima)
Vyšlehejte bílky do sněhu

Pak opatrně smíchejte vyšlehané bílky se žloutkovou směsí, přidejte špetku kypřícího prášku.

Žloutková směs se sněhem
i (Zdroj: Archiv FTV Prima)
Žloutkovou směs opatrně smíchejte se sněhem

Na pekáček nebo plech vyložený pečícím papírem lžíci tvořte bochánky z těsta. Posypte je sezamovým nebo lněným semínkem.

Těsto v pekáči
i (Zdroj: Archiv FTV Prima)
V pekáči vytvarujte bulky

Teď už zbývá jen dát plech do trouby a péct bochánky při 150–160°C zhruba 20 minut. Pěkně dorůžova. Nechte zchladnout. Na jednu placičku si dejte sýr, šunku, zeleninu dle chuti a třeba nějaký dresink a přiklopte další placičkou. A zdravou dobrotu můžete podávat.

Kompletování burgeru
i (Zdroj: Archiv FTV Prima)
Zkompletujte burger

Pro zdravý burger je ekoubrousek to pravé

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 5. 6. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová