Grilovací sezóna už je za rohem, tak už se jistě těšíte na všechny ty dobroty. A hamburger mezi nimi nesmí chybět. Co takhle si vyzkoušet jeho zdravou, proteinovou a ještě bezlepkovou variantu? Zvládnete ho za chvíli a nakonec i bez grilu. Láďa pro vás má bezva recept.
Hamburgery jsou v posledních letech stálicí českých grilů. Přeci jen si doma můžete vytvořit mnohem chutnější kousky, než co dostanete v rychlém občerstvení. Navíc jsou dnes v kurzu i jiné styly stravování, takže pokud hubnete, nebo jste celiak, můžete si úplně v klidu vytvořit variaci na burger, který bude bezlepkový. A díky použitým ingrediencím bude taky nabitý proteiny. No a další výhodou je, že k jeho výrobě gril vůbec nepotřebujete. Můžete si ho tak připravit v zimě v létě a bez ohledu na počasí.
Bulky na burgery bez mouky
Na těsto budete potřebovat:
- 4 vejce
- 1 vaničku nízkotučného tvarohu
- špetka kypřícího prášku
- špetka soli
- lněné a/nebo sezamové semínko
- na podávání šunku, sýr, zeleninu, cokoli, co máte rádi
Začněte tím, že si oddělíte bílky od žloutků. Žloutky potom v míse smíchejte s tvarohem.
Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu. Můžete jim pomoct tím, že do nich přidáte špetku soli.
Pak opatrně smíchejte vyšlehané bílky se žloutkovou směsí, přidejte špetku kypřícího prášku.
Na pekáček nebo plech vyložený pečícím papírem lžíci tvořte bochánky z těsta. Posypte je sezamovým nebo lněným semínkem.
Teď už zbývá jen dát plech do trouby a péct bochánky při 150–160°C zhruba 20 minut. Pěkně dorůžova. Nechte zchladnout. Na jednu placičku si dejte sýr, šunku, zeleninu dle chuti a třeba nějaký dresink a přiklopte další placičkou. A zdravou dobrotu můžete podávat.
Pro zdravý burger je ekoubrousek to pravé
Publikováno: 5. 6. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová