Grilovací sezóna už je za rohem, tak už se jistě těšíte na všechny ty dobroty. A hamburger mezi nimi nesmí chybět. Co takhle si vyzkoušet jeho zdravou, proteinovou a ještě bezlepkovou variantu? Zvládnete ho za chvíli a nakonec i bez grilu. Láďa pro vás má bezva recept.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/1c/8e/column/1c8e7fe43a18033cd01342f1b08d0a5d_yan_3784.jpg)
Hamburgery jsou v posledních letech stálicí českých grilů. Přeci jen si doma můžete vytvořit mnohem chutnější kousky, než co dostanete v rychlém občerstvení. Navíc jsou dnes v kurzu i jiné styly stravování, takže pokud hubnete, nebo jste celiak, můžete si úplně v klidu vytvořit variaci na burger, který bude bezlepkový. A díky použitým ingrediencím bude taky nabitý proteiny. No a další výhodou je, že k jeho výrobě gril vůbec nepotřebujete. Můžete si ho tak připravit v zimě v létě a bez ohledu na počasí.
Bulky na burgery bez mouky
Na těsto budete potřebovat:
- 4 vejce
- 1 vaničku nízkotučného tvarohu
- špetka kypřícího prášku
- špetka soli
- lněné a/nebo sezamové semínko
- na podávání šunku, sýr, zeleninu, cokoli, co máte rádi
![Suroviny pro přípravu](https://img.primadoma.cz/w_2/99/ce/column/99cea72b6a23d5c11d540fa97b38b52c_yan_3603.jpg)
Začněte tím, že si oddělíte bílky od žloutků. Žloutky potom v míse smíchejte s tvarohem.
![Žloutky s tvarohem](https://img.primadoma.cz/w_2/fe/0b/column/fe0b33e245ef90e95070f1594ada7af3_yan_3675.jpg)
Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu. Můžete jim pomoct tím, že do nich přidáte špetku soli.
![Šlehání sněhu](https://img.primadoma.cz/w_2/cc/b4/column/ccb4b32a2b1b5783c5514b5da5df7bc6_yan_3681.jpg)
Pak opatrně smíchejte vyšlehané bílky se žloutkovou směsí, přidejte špetku kypřícího prášku.
![Žloutková směs se sněhem](https://img.primadoma.cz/w_2/36/17/column/361718d8648f4185b660dd15785cf83f_yan_3702.jpg)
Na pekáček nebo plech vyložený pečícím papírem lžíci tvořte bochánky z těsta. Posypte je sezamovým nebo lněným semínkem.
![Těsto v pekáči](https://img.primadoma.cz/w_2/87/cf/column/87cf2dd9457ff8fae75e6462fcc43d9e_yan_3725.jpg)
Teď už zbývá jen dát plech do trouby a péct bochánky při 150–160°C zhruba 20 minut. Pěkně dorůžova. Nechte zchladnout. Na jednu placičku si dejte sýr, šunku, zeleninu dle chuti a třeba nějaký dresink a přiklopte další placičkou. A zdravou dobrotu můžete podávat.
![Kompletování burgeru](https://img.primadoma.cz/w_2/b1/0b/column/b10b65d470925a54e7854a51c577cd2e_yan_3752.jpg)
Pro zdravý burger je ekoubrousek to pravé
Publikováno: 5. 6. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová