reklama

Jahodové knedlíky sypané tvarohem jako od babičky

Mezi klasiku, která by na vašem stole neměla chybět, určitě patří velejemné tvarohové knedlíky plněné božskými plody, jahodami. Vyzkoušejte recept blogerky Live With Anny a tato lahůdka se dozajista zapíše mezi nejlepší počiny letošního časného léta. Jahodové knedlíky jsou nestárnoucí klasikou a milují je jak dospělí, tak i děti.

i (Zdroj: Depositphotos)
Jahodové knedlíky sypané tvarohem jako od babičky (Zdroj: Depositphotos)

Jahodové knedlíky s tvarohem

Budete potřebovat:

Na knedlíky:

  • 500 g tučného tvarohu
  • 2 vejce
  • 80 g  másla
  • 600 g polohrubé mouky
  • 500 g jahod
  • sůl
Jahody
i (Zdroj: Depositphotos)
Sezóna jahod je tu a s nimi výborné pokrmy s jahodami

Na ozdobu:

  • zakysanou smetanu
  • tvaroh na strouhání
  • moučkový cukr
  • máslo

Ve velké míse smíchejte tučný tvaroh, vejce, máslo pokojové teploty a polohrubou mouku. Vznikne vám pevné, ale lehce lepivé těsto. Těsto nechte zhruba 5 minut odpočívat.

Těsto
i (Zdroj: Depositphotos)
Uhněteme lehké těsto a necháme odpočinout

Mezitím, co těsto odpočívá, si dejte do co největšího hrnce vařit lehce osolenou vodu. Můžete využít skvělou funkci nových varných desek pro rychlý var velkého množství vody bez vykypění – jakmile se voda v hrnci začne vařit, deska sama zmírní intenzitu ohřevu, aby se voda stále vařila, ale přitom zůstala v hrnci a nestříkala všude kolem plotny. Důkladně očistěte jahody, ty obzvlášť velké rozkrojte na polovinu.

Z odpočinutého těsta si odeberte zhruba polévkovou lžíci těsta, rozmáčkněte jej v dlani, obalte jím jahodu, a v ruce vyválejte v úhlednou kuličku. Postupujte rychle – dlouhým hnětením by těsto změnilo konzistenci a knedlíky by byly "gumové“! Připravené knedlíky dejte vařit do vroucí vody a vařte je zhruba 5 minut. Vytáhněte je děrovanou naběračkou a osušte o ubrousek nebo utěrku.

jahodové knedlíky
i (Zdroj: MORA)
Hotové jahodové knedlíky posypeme hustě tvarohem

Při servírování knedlíky ozdobte zakysanou smetanou, strouhaným tvarohem s cukrem a zakápněte máslem. Případně ozdobte i lístkem máty. Dobrou chuť!

A jakou varnou desku si vybrat?

Špičku představuje varná deska MORA VDIS 658 FF se čtyřmi osmiúhelníkovými zónami, které jdou spojit do dvou velkých zón, takže můžete vařit prakticky po celé ploše varné desky. Je navíc vybavená i funkcí MoveZone, která spojenou plochu rozdělí do dvou zón s různými teplotami, a tak můžete měnit intenzitu ohřevu pouhým posouváním nádobí po desce, aniž byste se museli dotknout ovládání.

MORA_VDIS 658 FF
i (Zdroj: MORA)
Varná deska má dvě zóny vaření s rozdílnými teplotami

Zmíněná deska ale nabízí i automatické programy pro asistované vaření. Určitě využijete i rychlý var většího množství tekutiny bez přetečení nebo naopak řízený ohřev pod bodem varu – to když budete třeba chystat guláš, "táhnout“ vývar nebo vařit rýži. A když opravdu spěcháte, jde výkon navýšit až o 40 %. Jestli rádi pečete, oceníte speciální funkci pro rozpouštění choulostivých potravin jako je máslo nebo čokoláda při 42 °C. A ani milovníci grilování nepřijdou zkrátka – deska je vybavená i funkcí pro grilování s přesnou úrovní propečení pokrmu. Skvělá je i možnost snadného a intuitivního ovládání pomocí drážky, která vede a přirozeně usměrňuje prst při posouvání po ovládacím panelu.

MORA VDIS 658 FF (2)
i (Zdroj: MORA)
Varná deska MORA VDIS 658 FF se čtyřmi osmiúhelníkovými zónami

Z jahod si připravte třeba netradiční chřestový salát

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 14. 6. 2021, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce