Jednoduché a rychlé špízy téměř bez masa

Návodů na špízy jsou desítky a jeden lepší než druhý. Žádné správné grilování se bez nich neobejde. A protože se pomalu, ale jistě blíží grilovací sezona, oprášíme pár receptů právě na špízy. Začneme jedním úplně jednoduchým a přidáme pár opravdových laskomin, abyste se již mohli na tu další grilovací sezonu těšit.

Jednoduché a rychlé špízy téměř bez masa (Zdroj: Prima DOMA)

Rychlé zálesákovy špízy na gril

Špízy jsou rychlou a chutnou variantou rychlé večeře nebo grilovačky se spoustou přátel. Špízy můžeme vyrobit podle chuti každého účastníka, jejich variabilita je téměř neomezená. Můžeme připravovat špízy naslano, nasladko, masové, zeleninové, sýrové, ovocné nebo kombinované z více surovin. Pokud potřebujeme rychle "odbavit" strávníky, vytvoříme pro ně rychlé špízy, na které spotřebujeme pouze tři suroviny. 

Recept
Jednoduchý recept na zálesákovy špízy (Zdroj: Prima DOMA)

Co budeme potřebovat:

  • brambory
  • libovolnou uzeninu (klobása, slanina nebo měkký salám)
  • cibuli
Suroviny
Na špízy si připravíme potřebné suroviny (Zdroj: Prima DOMA)

Postup:

Základem jsou špejle se špičkou, můžeme použít i kovové jehly na špízy. 

Všechny uvedené suroviny nakrájíme na silná kolečka, případně na větší kostky a postupně je napichujeme na špejle a smáčkneme k sobě.

Cibule
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka (Zdroj: Prima DOMA)
Klobása
Místo klobásy můžeme použít i slaninu nebo měkký salám (Zdroj: Prima DOMA)

Špízy můžeme dát přímo na gril nebo pro vylepšení chuti je potřít marinádou.

Napichování
Na špejli střídavě napichujeme jednotlivé suroviny (Zdroj: Prima DOMA)

Marináda na špízy:

  • olivový olej (můžeme nahradit stolním)
  • sójová omáčka
  • worcester
  • plnotučná hořčice
  • černé pivo
Marináda
Na potírání špízů si vyrobíme jednoduchou marinádu (Zdroj: Prima DOMA)

Všechny suroviny dobře smícháme dohromady a špízy připravenou marinádou potřeme před grilováním i během něho. Špízy během grilování otáčíme, aby se propekly ze všech stran.

Potírání
Špízy potíráme i během grilování (Zdroj: Prima DOMA)

Zeleninové špízy se špetkou masa

Základem bude čerstvá zelenina a opravdu jen malý kousek masa.

  • cibule
  • cuketa
  • červená a zelená paprika
  • rajčata
  • vepřové libové maso

Suroviny nakrájíme na větší kousky, střídavě napichujeme na jehlu nebo špejli, osolíme a posypeme jemně grilovacím kořením. Grilujeme doměkka.

Zeleninové špízy
Zeleninové špízy jsou lehké a přitom chutné (Zdroj: Depositphotos)

Šašlik

  • 1 kg vepřové krkovičky
  • 1/2 kg cibule
  • feferonková pasta 
  • olej
  • sůl
Šašlik
Oblíbený šašlik může být jemný i pikantní (Zdroj: Depositphotos)

Z oleje, soli, feferonkové pasty a cibule připravíme marinádu, do které naložíme krkovici nakrájenou na větší kostky nebo plátky. Marinujeme přes noc. Druhý den napícháme maso s cibulí na jehlu nebo špejle a rovnoměrně grilujeme. Podáváme s čerstvou zeleninou a pečivem.

Vyrobte si své vlastní dřevěné uhlí pro letní grilování:

Související k tématu