Návodů na špízy jsou desítky a jeden lepší než druhý. Žádné správné grilování se bez nich neobejde. A protože se pomalu, ale jistě blíží grilovací sezona, oprášíme pár receptů právě na špízy. Začneme jedním úplně jednoduchým a přidáme pár opravdových laskomin, abyste se již mohli na tu další grilovací sezonu těšit.
Rychlé zálesákovy špízy na gril
Špízy jsou rychlou a chutnou variantou rychlé večeře nebo grilovačky se spoustou přátel. Špízy můžeme vyrobit podle chuti každého účastníka, jejich variabilita je téměř neomezená. Můžeme připravovat špízy naslano, nasladko, masové, zeleninové, sýrové, ovocné nebo kombinované z více surovin. Pokud potřebujeme rychle "odbavit" strávníky, vytvoříme pro ně rychlé špízy, na které spotřebujeme pouze tři suroviny.
Co budeme potřebovat:
- brambory
- libovolnou uzeninu (klobása, slanina nebo měkký salám)
- cibuli
Postup:
Základem jsou špejle se špičkou, můžeme použít i kovové jehly na špízy.
Všechny uvedené suroviny nakrájíme na silná kolečka, případně na větší kostky a postupně je napichujeme na špejle a smáčkneme k sobě.
Špízy můžeme dát přímo na gril nebo pro vylepšení chuti je potřít marinádou.
Marináda na špízy:
- olivový olej (můžeme nahradit stolním)
- sójová omáčka
- worcester
- plnotučná hořčice
- černé pivo
Všechny suroviny dobře smícháme dohromady a špízy připravenou marinádou potřeme před grilováním i během něho. Špízy během grilování otáčíme, aby se propekly ze všech stran.
Zeleninové špízy se špetkou masa
Základem bude čerstvá zelenina a opravdu jen malý kousek masa.
- cibule
- cuketa
- červená a zelená paprika
- rajčata
- vepřové libové maso
Suroviny nakrájíme na větší kousky, střídavě napichujeme na jehlu nebo špejli, osolíme a posypeme jemně grilovacím kořením. Grilujeme doměkka.
Šašlik
- 1 kg vepřové krkovičky
- 1/2 kg cibule
- feferonková pasta
- olej
- sůl
Z oleje, soli, feferonkové pasty a cibule připravíme marinádu, do které naložíme krkovici nakrájenou na větší kostky nebo plátky. Marinujeme přes noc. Druhý den napícháme maso s cibulí na jehlu nebo špejle a rovnoměrně grilujeme. Podáváme s čerstvou zeleninou a pečivem.
Vyrobte si své vlastní dřevěné uhlí pro letní grilování:
Publikováno: 31. 5. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová