Tento předpis je skutečně "královský“. Je rychlý, báječně chutná a doslova v jednom pekáči připravíte vynikající dobrotu pro celou rodinu nebo návštěvu. A ještě se při její přípravě obejdete bez zbytečného nádobí.
Co budeme potřebovat?
- 500 g vepřových kotlet
- 500 g brambor
- majonéza
- kysaná smetana
- česnek
- cibule
- tvrdý sýr
- sádlo nebo máslo
Rychlá vydatná večeře či oběd, stejně jako pochoutka pro přátele. Přesně takové jsou Královské řízky. Jejich příprava není náročná, všechny ingredience zpracujete najednou, takže se vám nenakupí v myčce nádobí. A takřka stoprocentně vám můžeme zaručit, že všichni strávníci budou nadšeni.
Množství kotlet a brambor si můžete upravit podle svých potřeb. Podstatné je zachovat poměr – kolik masa, tolik brambor. Nejdříve si připravíme kotlety, brambory a cibuli. Plátky masa naklepeme z obou stran a osolíme a opepříme. Na okrajích je můžeme lehce nakrojit, aby se během přípravy nekroutily. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky zhruba půl centimetru široké. Cibuli pokrájíme na kolečka.
Pekáč vymažeme máslem nebo sádlem, záleží zcela na vás, kterému z tuků dáváte přednost. A začneme s vrstvením ingrediencí. Nejdříve vložíme do pekáče všechny nakrájené brambory, které posypeme cibulí.
Na ně položíme kotletky, které zalijeme směsí z majolky a kysané smetany. Na její přípravu potřebujeme 2 díly majonézy a 1 díl zakysanky – vše ještě dochutíme 2 stroužky česneku. A úplně nakonec zasypeme královské řízky nastrouhaným tvrdým sýrem.
Pekáč dáme do trouby vyhřáté na 200 °C. Královské řízky pečeme minimálně 40 minut, aby se všechny ingredience dostatečně propekly. Až budeme mít hotovo, stačí jen servírovat. Královské řízky můžeme doplnit zeleninovou oblohou nebo jednoduchým zeleninovým či zelným salátem.
Jaké vybrat brambory?
Na zapékání se nejlépe hodí brambory varného typu B, které lze díky jejich přirozeně moučné konzistenci využít jako vařenou přílohu, do polévek a gulášů a také pro opékání. Kdo má rád skutečně moučné a měkké brambory, sáhne po varném typu C, který můžeme také zapékat. Nutno ale počítat s trochu větší spotřebou tuku, protože moučnaté brambory ho do sebe více vsáknou.
Jaký vybrat sýr?
Klasikou na zapékání je pochopitelně všestranný eidam. Použijte ale kvalitní a tučnější variantu, levné eidamy mají tendenci spékat se do nevzhledné, a hlavně nepříliš chutné krusty. Ale nebojte se ani delikátnějších druhů sýra jako gouda nebo ementál. Ocení je zvláště milovníci výraznějších sýrových chutí.
Nevíte co k večeři? Zkuste zdravou sekanou
Publikováno: 21. 5. 2021, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová