Sekaná pečeně patří mezi klasiku české kuchyně. Ale co si budeme nalhávat, do kategorie zdravé výživy ji řadit nemůžeme. Naštěstí existuje i zdravá varianta sekané z krůtího masa. Ta představuje zajímavou a neméně chutnou alternativu ke klasické sekané. Kromě toho, že je dobrá a rychle připravená, suroviny na ni nakoupíte za pár kaček.
Co je třeba na zdravou sekanou
- 500 g mletého krůtího masa
- 2 vejce
- hrst ovesných vloček
- 2 mrkve
- 1 cibule
- špetka majoránky
- 3 stroužky česneku
- sůl, pepř, muškátový oříšek
Na náplň:
- 3 vařená vejce
- 2–3 sterilované okurky
- 1 celá mrkev
Na potření:
- 3 lžíce dijonské hořčice
Proč si upéct zdravou sekanou?
Základem zdravé varianty sekané je co nejméně tučné maso, v tomto případě krůtí. Vzhledem k tomu, že v receptu je podíl masa většinový, výsledná chuť sekané bude k nerozeznání od té klasické. Krůtí maso je ale sušší, proto přidáme k masu také nastrouhanou mrkev. Ta pokrmu dodá vláčnost stejně jako vitaminy a vlákninu. Zdravá sekaná má potom díky mrkvi mírně nasládlou chuť. Pro lepší stravitelnost se přimíchají ještě ovesné vločky, zastanou roli strouhanky z běžného receptu. Vše pak budou držet pohromadě vajíčka. No a samozřejmě nesmí chybět dochucovadla, ale ta jsou již plně ve vaší režii. Základem je cibule, česnek, sůl, pepř a majoránka, v tomto případě také muškátový oříšek. Takže jdeme na to! Zdravá "sekačka za kačku“, kterou můžete podávat s pečivem nebo bramborovou kaší, vás zaručeně dostane!
Masitý základ
Do mísy dejte mleté maso a přidejte dvě vajíčka. Přisypte ovesné vločky. Na jemném struhadle nastrouhejte mrkve a dejte je ke směsi.
Chuťová stopa
Poté do mísy vložíte na kostičky nasekanou cibuli a prolisovaný česnek. Přidáte po špetce soli, pepře, majoránky a muškátového oříšku.
Pořádná šiška
Vše prohněťte rukama, měla by vzniknout vláčná hmota. Pokud by byla směs moc řídká, přisypte ovesné vločky. Vytvarujte z hmoty šišku a tu přendejte na pečicí papír.
Oko z náplně
Uprostřed masové směsi si udělejte otvor, do něj vložte natvrdo uvařená vejce, omytou mrkev a sterilované okurky.
Šup s tím do trouby!
Náplň zahrňte směsí a vytvarujte sekanou znovu do tvaru šišky. Poté povrch potřete dijonskou hořčicí. Sekanou na pečicím papíru vložte do pekáčku a pečte ji zhruba 50 minut v troubě rozpálené na 220 °C.
Aby byla sekaná chutná, zdravá a šťavnatá, pamatujte, že…
- je nutné, aby mleté maso bylo čerstvé, tepelně by se mělo zpracovat v den nákupu nebo krátce po semletí
- je nutné maso dostatečně tepelně zpracovat – špatně propečené či nedopečené maso může být zdrojem mnoha nebezpečných bakterií
- ji musíte správně ochutit – množství přidané cibule, česneku a majoránky záleží na vás, hodí se ale přidat i další koření jako třeba citronovou kůru, petrželku či drcený kmín. Pro zpestření je možné dát do sekané například vařený květák, osmažené žampiony nebo už trochu méně zdravou slaninu.
Z mletého můžete vyzkoušet i karbanátky:
Publikováno: 22. 5. 2021, Autor: Iva Dušková Zemánková, Profil autora: Iva Dušková Zemánková