Dobrou chuť za kačku, dáte si zdravou sekačku

Sekaná pečeně patří mezi klasiku české kuchyně. Ale co si budeme nalhávat, do kategorie zdravé výživy ji řadit nemůžeme. Naštěstí existuje i zdravá varianta sekané z krůtího masa. Ta představuje zajímavou a neméně chutnou alternativu ke klasické sekané. Kromě toho, že je dobrá a rychle připravená, suroviny na ni nakoupíte za pár kaček.

Zdravá sekaná za pár kaček může zpestřit i váš jídelníček (Zdroj: Prima DOMA) Krájení sekané

Co je třeba na zdravou sekanou

  • 500 g mletého krůtího masa
  • 2 vejce
  • hrst ovesných vloček
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • špetka majoránky
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř, muškátový oříšek

Na náplň:

  • 3 vařená vejce
  • 2–3 sterilované okurky
  • 1 celá mrkev

Na potření:

  • 3 lžíce dijonské hořčice
Základem zdravé sekané je málo tučné krůtí maso (Zdroj: Prima DOMA)

Proč si upéct zdravou sekanou?

Základem zdravé varianty sekané je co nejméně tučné maso, v tomto případě krůtí. Vzhledem k tomu, že v receptu je podíl masa většinový, výsledná chuť sekané bude k nerozeznání od té klasické. Krůtí maso je ale sušší, proto přidáme k masu také nastrouhanou mrkev. Ta pokrmu dodá vláčnost stejně jako vitaminy a vlákninu. Zdravá sekaná má potom díky mrkvi mírně nasládlou chuť. Pro lepší stravitelnost se přimíchají ještě ovesné vločky, zastanou roli strouhanky z běžného receptu. Vše pak budou držet pohromadě vajíčka. No a samozřejmě nesmí chybět dochucovadla, ale ta jsou již plně ve vaší režii. Základem je cibule, česnek, sůl, pepř a majoránka, v tomto případě také muškátový oříšek. Takže jdeme na to! Zdravá "sekačka za kačku“, kterou můžete podávat s pečivem nebo bramborovou kaší, vás zaručeně dostane!

Masitý základ

Do mísy dejte mleté maso a přidejte dvě vajíčka. Přisypte ovesné vločky. Na jemném struhadle nastrouhejte mrkve a dejte je ke směsi.

Do klasické sekané patří strouhanka, tady ji nahradí ovesné vločky (Zdroj: Prima DOMA)

Chuťová stopa

Poté do mísy vložíte na kostičky nasekanou cibuli a prolisovaný česnek. Přidáte po špetce soli, pepře, majoránky a muškátového oříšku.

Do sekané v každém případě patří česnek (Zdroj: Prima DOMA)

Pořádná šiška

Vše prohněťte rukama, měla by vzniknout vláčná hmota. Pokud by byla směs moc řídká, přisypte ovesné vločky. Vytvarujte z hmoty šišku a tu přendejte na pečicí papír.

Připravenou masovou směs vytvarujte na pečicím papíru (Zdroj: Prima DOMA)

Oko z náplně

Uprostřed masové směsi si udělejte otvor, do něj vložte natvrdo uvařená vejce, omytou mrkev a sterilované okurky.

Sekanou naplníme vejci, okurkami a mrkví (Zdroj: Prima DOMA)

Šup s tím do trouby!

Náplň zahrňte směsí a vytvarujte sekanou znovu do tvaru šišky. Poté povrch potřete dijonskou hořčicí. Sekanou na pečicím papíru vložte do pekáčku a pečte ji zhruba 50 minut v troubě rozpálené na 220 °C.

Sekaná se před pečením potírá kečupem či hořčicí (Zdroj: Prima DOMA)

Aby byla sekaná chutná, zdravá a šťavnatá, pamatujte, že…

  • je nutné, aby mleté maso bylo čerstvé, tepelně by se mělo zpracovat v den nákupu nebo krátce po semletí
  • je nutné maso dostatečně tepelně zpracovat – špatně propečené či nedopečené maso může být zdrojem mnoha nebezpečných bakterií
Upéct dobrou sekanou je snadné, nesmíte však zapomenout na pár drobností (Zdroj: Depositphotos)
  • ji musíte správně ochutit – množství přidané cibule, česneku a majoránky záleží na vás, hodí se ale přidat i další koření jako třeba citronovou kůru, petrželku či drcený kmín. Pro zpestření je možné dát do sekané například vařený květák, osmažené žampiony nebo už trochu méně zdravou slaninu.

Z mletého můžete vyzkoušet i karbanátky: 

Související k tématu