Cukr je sladký a zrádný. Většina z nás si jeho příjem proto také hlídá. Jenže někdy je tahle snaha marná, protože přibíráme a cítíme, že s naším organismem není něco v pořádku. Možná k vám ale tělo vysílá signály, že je "přeslazené“ a vy je jenom neumíte rozklíčovat.
Cukr najdeme nejen tam, kde bychom ho čekali, tedy v různých sladkostech, moučnících nebo ve formě samotného sladidla. Pro potravinářský průmysl je cukr nejlevnějším zvýrazňovačem chuti, a navíc má ještě mnoho dalších vlastností, které se potravinářům hodí. Například zabraňuje množení bakterií, zadržuje vodu v potravinách a dokáže spojit zdánlivě neslučitelné chuti. Takže se nemůžeme divit, že se objevuje i v potravinách, kam tak úplně nepatří (třeba v kečupu nebo v paštikách), stačí se začíst do informací o složení výrobků.
Cukr patří mezi tzv. jednoduché sacharidy. Spolu s ním najdeme v této skupině také med nebo ovocný cukr, tedy fruktózu. Existují také složité sacharidy, což jsou například škroby nebo vláknina. Jednoduchým cukrům se někdy říká taky "rychlé“, protože po jejich konzumaci rychle stoupne hladina glukózy v krvi. A také rychle klesne. A právě s tímto jevem souvisejí mnohá negativa, která cukr v těle způsobuje, a které se mohou změnit dokonce v závažná onemocnění. Když ale budete vnímat, co se ve vašem těle děje, zaregistrujete signály, díky nimž máte šanci včas odhalit, že jste zbytečně "přeslazeni“.
Cukrová závislost
Mnoho odborníků je přesvědčeno, že rafinovaný cukr je svého druhu droga. Během rafinace (bělení) je přírodní cukr zbaven všech minerálních látek a vitaminů. Velmi rychle se absorbuje do organismu, ale nevytváří zásobu dlouhodobé energie. Stejně jako drogy vyvolává závislost a přináší rychlé, ale velmi přechodné uvolnění, protože tělo začne dočasně vylučovat hormon štěstí dopamin. Člověk pochopitelně touží po oné volnosti víc a víc, a proto si víc a víc dopřává sladkých věcí.
Jakmile u sebe začnete podobnou závislost pozorovat, odhalili jste první známku toho, že s vaší konzumací cukru není něco v pořádku. Neustále vzestupy a poklesy energie a dobré nálady souvisejí s velkými výkyvy v hladině krevního cukru, které následně způsobují únavu. Můžete na sobě také pozorovat bezdůvodné výkyvy nálad, sklony k depresím, nespavost i zhoršenou činnost mozku, která se projevuje útlumy, kdy máte pocit, že vaše hlava vůbec nepracuje.
Sladké škodí střevům a pleti
Mnoho cukru jde pochopitelně ruku v ruce s přibývajícími kily. Přejídání se sladkostmi může mít v tomto ohledu mnohem horší účinek než požívání mastných jídel a "dobrot“ z fastfoodu. Takže pokud máte pocit, že vlastně moc nejíte, a přitom ručička váhy stoupá neúprosně vzhůru, možná za to může právě slabost pro sladké.
Dalším jejím důsledkem je narušení mikroflóry ve střevech, protože cukr podporuje bujení kvasinek a likviduje užitečné střevní bakterie. Taková nerovnováha vyvolává nejen obtíže jako nevolnost a plynatost, ale podporuje i zánětlivá onemocnění, což se může projevit kožními problémy v podobě akné nebo ekzému.
Zhoršuje se i celkový stav pokožky, protože cukr poškozuje kožní bílkoviny, kolagen a elastin. Pleť pak ztrácí pružnost a vitalitu, objevují se předčasné vrásky. Než si nakoupíte drahé pleťové krámy, zamyslete se raději nad svými stravovacími návyky, protože možná postačí je jenom změnit a ozdravět. Poměrně známým důsledkem přejídání se sladkým je zvýšená kazivost zubů. Ta hrozí nejen dětem, ale i dospělým.
Hrozí nejen cukrovka
Nejzávažnějším signálem přeslazení organismu jsou vážné nemoci, které může cukr vyvolat. Protože ve střevě sídlí téměř 75 % našeho imunitního systému, můžete postupně ztrácet schopnost bránit se běžným virovým onemocněním.
Dlouhodobě zvýšená hladina krevního cukru je příčinou tzv. inzulínové rezistence, což je trvalé snížená produkce tohoto hormonu, které zpomaluje vstřebávání glukózy. Zvyšuje se tak její hodnota v krvi a v játrech. Tady už je jen krůček od toho, abyste onemocněli cukrovkou, případně další závažnou chorobou. Tou je NASH, zánětlivé onemocnění jater, končící v nejhorších případech až cirhózou. Cukr ale přispívá i k dalším civilizačním prokletím jako vysoký tlak nebo řada kardiovaskulárních nemocí.
Jak se mu vyhnout
Jak už jsme naznačili, cukr na nás číhá na těch nejneočekávanějších místech. Objevuje se v jogurtech, salátových zálivkách, omáčkách na špagety, kečupech i v některých masných výrobcích. Čtěte tedy pozorně složení a hledejte přirozené chutě a raději se vyhýbejte přemíře kupovaných potravin, třeba polotovarů, hotových jídel, uzenin apod.
Konzumovat byste měli hlavně složené cukry, které obsahují obiloviny, zelenina, luštěniny, ořechy, rýže, mák, čerstvé ovoce. O trochu zdravější než bílý cukr je ten hnědý, který nebyl při výrobě zbaven melasy, která mu dodává typickou karamelovou chuť. V hnědém cukru zůstává i malé množství vitaminů a minerálů.
Normální hladinu cukru v těle pomáhá udržovat chrom, který také snižuje chuť na sladké. Když se budete chtít závislosti na cukru zbavit, musíte tak udělat postupně: Pomalu snižujte příjem sladkostí a nepřirozeně sladkých poživatin, až je výrazně omezíte. Rozhodně nevysazujte cukr najednou, protože pak se nejspíše dostaví nepříjemné abstinenční příznaky.
Publikováno: 5. 5. 2021, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová