Ne každému se daří uvařit si cmundu doma, aby chutnala přesně tak, jak má. Tajemství její přípravy neboli své rodinné stříbro na talíři odhalil v pořadu Vychytávky Ládi Hrušky kaplický rodák a hostinský Kamil Vonc. „Je to padesát let starý recept, který vymyslel šéfkuchař Oto Kořínek. Restaurace už byla zavřená a přišli hosti. Jemu bylo líto, že jim nemá co nabídnout, a tak uvařil z toho, co měl po ruce – brambor, zelí a uzeného, “ říká o historickém pozadí legendárního pokrmu Kamil Vonc.
Co budeme potřebovat
- brambory
- česnek
- vejce
- hladkou mouku
- mléko
- majoránku
- uzenou krkovici s kostí
- zelí
- ocet
- kmín
- sůl
- pepř
- olej
Jak budeme postupovat
1. krok
Brambory oloupeme, omyjeme a do mísy nastrouháme najemno. Nastrouhané brambory vymačkáme a slijeme přebytečnou vodu se škrobem, díky tomu pak nemusíme přidávat tolik mouky. Hrstičku nastrouhaných brambor si dáme stranou a později použijeme k zahuštění zelí.
![Kaplická cmunda 1](https://img.primadoma.cz/w_2/96/b7/column/96b72cc35f0d333454993a4b47ede53c_3856399-1_vlh_19_03_17_8290-jpg.jpg)
2. krok
Vypracujeme těsto na bramboráky – do strouhaných brambor přidáme lisovaný stroužek česneku, vejce, sůl, pepř, majoránku, přilijeme mléko a na závěr přisypeme mouku. Mléko přidáváme proto, aby brambory nezhnědly. Těsto dobře prohněteme rukou.
![Kaplická cmunda](https://img.primadoma.cz/w_2/c0/d4/column/c0d456ad33cca26da511c21c6b54b54c_3856440-2vlh_19_03_17_8385-jpg.jpg)
3. krok
Uzenou krkovičku vykostíme. Maso dáme na pařák, aby se pěkně prohřálo.
![Kaplická cmunda](https://img.primadoma.cz/w_2/fa/a8/column/faa8849325b138525d9dacccc2b0086e_3856417-3_vlh_19_03_17_8405-jpg.jpg)
4. krok
Zelí propláchneme ve vodě a dáme zhruba na deset minut vařit spolu s kostí z krkovice. Poté přidáme na zahuštění nastrouhané brambory, které jsme si odložili stranou. Na závěr dochutíme kmínem a octem.
![Kaplická cmunda 2](https://img.primadoma.cz/w_2/b3/4a/column/b34a455881a767719e0982d65c63b8d6_3856402-4_vlh_19_03_17_8499-jpg.jpg)
5. krok
Na pánvi rozehřejeme olej a smažíme bramboráky velikosti talíře.
![Kaplická cmunda 3](https://img.primadoma.cz/w_2/44/0a/column/440adc5051b05416a4b79116917b38ed_3856405-5_vlh_19_03_17_8474-jpg.jpg)
6. krok
Hotový bramborák naplníme z poloviny zelím, poklademe plátkem uzeného masa a zabalíme.
![Kaplická cmunda 4](https://img.primadoma.cz/w_2/5d/5d/column/5d5d358bc716ad1fd48935c344d551dc_3856408-6_vlh_19_03_17_8526-jpg.jpg)
Taky se vám už sbíhají sliny?
Publikováno: 3. 8. 2017, Autor: Láďa Hruška , Profil autora: Láďa Hruška