Ne každému se daří uvařit si cmundu doma, aby chutnala přesně tak, jak má. Tajemství její přípravy neboli své rodinné stříbro na talíři odhalil v pořadu Vychytávky Ládi Hrušky kaplický rodák a hostinský Kamil Vonc. „Je to padesát let starý recept, který vymyslel šéfkuchař Oto Kořínek. Restaurace už byla zavřená a přišli hosti. Jemu bylo líto, že jim nemá co nabídnout, a tak uvařil z toho, co měl po ruce – brambor, zelí a uzeného, “ říká o historickém pozadí legendárního pokrmu Kamil Vonc.
Co budeme potřebovat
- brambory
- česnek
- vejce
- hladkou mouku
- mléko
- majoránku
- uzenou krkovici s kostí
- zelí
- ocet
- kmín
- sůl
- pepř
- olej
Jak budeme postupovat
1. krok
Brambory oloupeme, omyjeme a do mísy nastrouháme najemno. Nastrouhané brambory vymačkáme a slijeme přebytečnou vodu se škrobem, díky tomu pak nemusíme přidávat tolik mouky. Hrstičku nastrouhaných brambor si dáme stranou a později použijeme k zahuštění zelí.
2. krok
Vypracujeme těsto na bramboráky – do strouhaných brambor přidáme lisovaný stroužek česneku, vejce, sůl, pepř, majoránku, přilijeme mléko a na závěr přisypeme mouku. Mléko přidáváme proto, aby brambory nezhnědly. Těsto dobře prohněteme rukou.
3. krok
Uzenou krkovičku vykostíme. Maso dáme na pařák, aby se pěkně prohřálo.
4. krok
Zelí propláchneme ve vodě a dáme zhruba na deset minut vařit spolu s kostí z krkovice. Poté přidáme na zahuštění nastrouhané brambory, které jsme si odložili stranou. Na závěr dochutíme kmínem a octem.
5. krok
Na pánvi rozehřejeme olej a smažíme bramboráky velikosti talíře.
6. krok
Hotový bramborák naplníme z poloviny zelím, poklademe plátkem uzeného masa a zabalíme.
Taky se vám už sbíhají sliny?
Publikováno: 3. 8. 2017, Autor: Láďa Hruška , Profil autora: Láďa Hruška