Receptů na rajskou omáčku jako od babičky nalezneme na internetu doslova mraky. Jsou si víceméně podobné jako vejce vejci. Rajská omáčka paní Marcely Lesákové je ale zajímavá tím, že základem je koření a zelenina jako na svíčkovou. Nesmí samozřejmě chybět hovězí maso, ze kterého využijeme vývar. Omáčka má bohatou chuť a rozhodně po ní nebudete mít brzy hlad.
Rajská omáčka trochu netradičně
Pravidelná divačka našich pořadů Marcelka nám nabídla trochu netradiční recept na oblíbenou rajskou omáčku. Je jiná především v tom, že základ na omáčku je tvořen kořenovou zeleninou jako kdybychom chtěli vařit třeba svíčkovou.
Co budeme potřebovat:
- hovězí maso
- cibuli
- rajský protlak
- kořenovou zeleninu (mrkev, celer a petržel)
- koření (bobkový list, nové koření a celý pepř)
- sůl
- cukr
Postup:
Základem bude uvařit hovězí maso, a vývar z něho potom použijeme právě na uvaření omáčky.
Dále si oloupeme cibuli a nakrájíme jí nadrobno.
Cibuli osmahneme na tuku, a přidáme oškrábanou mrkev, petržel a celer, to vše nakrájené na malé, stejně velké kostičky.
Zeleninový základ osolíme a přidáme divoké koření, tedy bobkový list, nové koření a celý pepř.
Zeleninu s kořením necháme dusit a zasypeme cukrem. Cukr musí v zeleninovém základu lehce zkaramelizovat a jakmile začne "chytat barvu", přidáme rajský protlak.
Protlakem nešetříme, aby omáčka měla opravdu sytě červenou barvu.
Hustou směs necháme dále dusit a poté jí zalijeme hovězím vývarem. Dusíme ještě dalším minimálně 20 minut, aby byla zelenina opravdu dokonale měkká.
Když je zelenina měkká, propasírujeme jí přes cedník do hrnce, propasírovanou směs v cedníku znovu prolijeme vývarem nebo vodou, aby z ní stekla všechna omáčka.
Omáčku zahustíme podle chuti vodou s moukou nebo smetanou a krátce povaříme, aby se chutě a ingredience dobře spojily a provázaly.
Podáváme s kolínky, těstovinami nebo houskovým knedlíkem tak, jak jsme zvyklí a s plátkem vařeného hovězího masa.
Taková rajská omáčka na nás dýchne nostalgií starých poctivých kuchařských dovedností a láskou, kterou voníval babiččin nedělní oběd. Přejeme dobrou chuť.
Publikováno: 26. 4. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová