To, že k tradičním velikonočním pokrmům patří mazanec nebo jidáše nikoho nepřekvapí. Víte však, že to nejsou jediné tradiční pokrmy, které se u nás o Velikonocích pekly? Na Moravskoslezsku se však v době Velikonoc připravují hojně také klobásníky, což jsou bochánky z kynutého těsta, do něhož se v minulosti dávaly klobásy. I podle toho mají své jméno. Později se klobásy nahradily mletým masem.
Jak se z klobásníku stal klobasnek
Zajímavé na klobásnících je to, že i když se u nás o klobásnících příliš mnoho neví, v Texasu jsou hotovým pojmem. Mohou za to čeští emigranti, kteří tento tradiční pokrm do Ameriky přivezli. Jejich americkou domovinou je oblast okolo Austinu, kde žije velká česká komunita.
V USA však klobásníky změnili svůj tvar. Navíc je připravují nejen plněné mletým masem, ale hlavně klobásou, sýrem, šunkou, vejcem nebo papričkami jalapeňo. V současnosti jsou již vyhledávaným snídaňovým pečivem. Tyto americké klobásníky jsou tak populární, že si pro ně jezdí turisté z daleka široka. V Americe jsou známé pod pojmem klobasnek.
Ochutnejte s námi tradiční velikonoční klobásníky, připravené podle našeho receptu.
Na těsto klobásníků potřebujete:
- 2 hrnky polohrubé mouky nebo celozrnné pšeničné jemné mouky
- 1,5 hrnku hladké mouky
- 1 balení termizovaného sýru (200 gramů)
- 2 žloutky
- 1 lžičku soli
- 2 lžičku cukru
- 250 ml mléka
- 150 g másla
Na náplň klobásníků potřebujete:
- 600 g mletého vepřového masa
- 125 g anglické slaniny
- sůl, pepř, majoránka, mletý kmín, česnek (u čerstvého volte 3 až 5 stroužků)
- 2 lžíce hořčice
- 2 vejce
- dle potřeby 2 lžíce strouhanky
- přidat můžete i 8 lžic mléka
Postup výroby
Prosejte oba druhy mouky do mísy. Promíchejte ji se solí.
Ve směsi vytvořte důlek, do něhož vlijte kvásek. Kvásek si vyrobíte z trochy mléka, droždí a cukru.
Do těsta přidejte žloutky, zbytek mléka, termizovaný sýr a změklé na kostky nakrájené máslo. Vypracujte hladké těsto, které pak nechte na teplém místě asi hodinu kynout.
Mezitím si připravte náplň. Mleté maso doplňte o slaninu. Utřete stroužky česneku nebo použijte sušený česnek. K mletému masu dále přidejte dvě vejce, sůl, pepř, mletý kmín a majoránku. Vše důkladně propracujte. Přilijte mléko a dle potřeby dodejte strouhanku.
Vykynuté těsto rozporcujte na menší části, z nichž vypracujte malé bochánky. Ty následně rozválejte na placičky. Do jejich středu položte kuličku masové směsi. Vytvořte bochánky, které naskládejte švem dolů do předem vymazaného pekáče rozpuštěným sádlem nebo ho vyložte pečícím pekáčem.
Nakonec bochánky potřete bílkem, a pokud máte, můžete ještě posypat nemletým mákem.
Pečte v předehřáté troubě zhruba 45 minut při teplotě 180 °C.
Publikováno: 5. 3. 2021, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová