reklama

Upečte si tradiční velikonoční klobásníky, které milují i v Texasu

To, že k tradičním velikonočním pokrmům patří mazanec nebo jidáše nikoho nepřekvapí. Víte však, že to nejsou jediné tradiční pokrmy, které se u nás o Velikonocích pekly? Na Moravskoslezsku se však v době Velikonoc připravují hojně také klobásníky, což jsou bochánky z kynutého těsta, do něhož se v minulosti dávaly klobásy. I podle toho mají své jméno. Později se klobásy nahradily mletým masem.

Upečte si tradiční velikonoční klobásníky, které milují i v Texasu (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Jak se z klobásníku stal klobasnek

Zajímavé na klobásnících je to, že i když se u nás o klobásnících příliš mnoho neví, v Texasu jsou hotovým pojmem. Mohou za to čeští emigranti, kteří tento tradiční pokrm do Ameriky přivezli. Jejich americkou domovinou je oblast okolo Austinu, kde žije velká česká komunita.

Velikonoce
Velikonoční klobásník rozhodně není dietní. Vzhledem k tomu, že však Velikonoce jsou také spojeny i s popíjením alkoholu, jsou ideálním ochráncem před rychlým opitím (Zdroj: Adriana Dosedělová)

V USA však klobásníky změnili svůj tvar. Navíc je připravují nejen plněné mletým masem, ale hlavně klobásou, sýrem, šunkou, vejcem nebo papričkami jalapeňo. V současnosti jsou již vyhledávaným snídaňovým pečivem. Tyto americké klobásníky jsou tak populární, že si pro ně jezdí turisté z daleka široka. V Americe jsou známé pod pojmem klobasnek.

Velikonoční bochánek
Americký klobasnek má již jiný tvar a naplněn je především párkem nebo klobásou (Zdroj: Depositphotos)

Ochutnejte s námi tradiční velikonoční klobásníky, připravené podle našeho receptu.

Na těsto klobásníků potřebujete:

  • 2 hrnky polohrubé mouky nebo celozrnné pšeničné jemné mouky
  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • 1 balení termizovaného sýru (200 gramů)
  • 2 žloutky
  • 1 lžičku soli
  • 2 lžičku cukru
  • 250 ml mléka
  • 150 g másla
Suroviny
Na kynuté těsto potřebujete hladkou a polohrubou mouku, mléko, cukr a sůl, vejce, máslo, droždí a termizovaný sýr (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Na náplň klobásníků potřebujete:

  • 600 g mletého vepřového masa
  • 125 g anglické slaniny
  • sůl, pepř, majoránka, mletý kmín, česnek (u čerstvého volte 3 až 5 stroužků)
  • 2 lžíce hořčice
  • 2 vejce
  • dle potřeby 2 lžíce strouhanky
  • přidat můžete i 8 lžic mléka
Suroviny 2
Suroviny, které potřebujete na výrobu masové náplně. Jde o tradiční koření, sůl, strouhanku, vejce i hořčici. (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Postup výroby

Prosejte oba druhy mouky do mísy. Promíchejte ji se solí.

Ve směsi vytvořte důlek, do něhož vlijte kvásek. Kvásek si vyrobíte z trochy mléka, droždí a cukru.

Do těsta přidejte žloutky, zbytek mléka, termizovaný sýr a změklé na kostky nakrájené máslo. Vypracujte hladké těsto, které pak nechte na teplém místě asi hodinu kynout. 

Vykynulé těsto
Vykynuté těsto je nutno naporcovat na zhruba stejně velké bochánky (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Mezitím si připravte náplň. Mleté maso doplňte o slaninu. Utřete stroužky česneku nebo použijte sušený česnek. K mletému masu dále přidejte dvě vejce, sůl, pepř, mletý kmín a majoránku. Vše důkladně propracujte. Přilijte mléko a dle potřeby dodejte strouhanku.

Vykynuté těsto rozporcujte na menší části, z nichž vypracujte malé bochánky. Ty následně rozválejte na placičky. Do jejich středu položte kuličku masové směsi. Vytvořte bochánky, které naskládejte švem dolů do  předem vymazaného pekáče rozpuštěným sádlem nebo ho vyložte pečícím pekáčem.

Válení
Z jednotlivých dílů uhněťte bochánky, které pak rozválejte válečkem (Zdroj: Adriana Dosedělová)
Masová směs
Do středu rozváleného plátu dejte masovou směs. Vezměte cípy těsta a utvořte bochánek (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Nakonec bochánky potřete bílkem, a pokud máte, můžete ještě posypat nemletým mákem.

Bochánky
Bochánky potřete rozpuštěným máslem nebo vejcem a celý plech vložte do trouby (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Pečte v předehřáté troubě zhruba 45 minut při teplotě 180 °C.

Pečení
Upečené bochánky plněné masem nechte vychladnout (Zdroj: Adriana Dosedělová)
Klobásník
Velikonoční klobásníky jsou oblíbenou pochoutkou (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Publikováno: 5. 3. 2021, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová