reklama

Vyzkoušejte jedinečné fazole mungo, které vašemu tělu dodají potřebné látky

Fazole mungo u nás stále patří k velké neznámé. To je škoda, protože jde o zelenou luštěninu, která je tradiční potravinou asijské kuchyně. Zcela běžně ji můžete vidět v indických, čínských, vietnamských nebo thajských receptech. Mungo může být použita jako samostatná příloha, ale přidává se také do salátů a do polévky. Fazole mungo jsou nejvíce zdravé naklíčené. Blahodárně působí na oči, vlasy, nehty a játra. Snižují hladinu špatného cholesterolu, pozitivně působí na krevní oběh. Nebojte se a pojďte spolu s námi tuto superpotravinu ochutnat.

i (Zdroj: Depositphotos)
Vyzkoušejte jedinečné fazole mungo, které vašemu tělu dodají potřebné látky (Zdroj: Depositphotos)

Fazole mungo v kuchyni

Fazole mungo jsou plody rostliny zvané vigna zlatá. Jde o jednoletou rostlinu, která se hojně pěstuje v Indii, Číně, a také v Thajsku. Vypěstovat si ji však můžete i vy na své zahrádce. Mungo fazole jsou malé a olivově zelené. Konzumují se vařené, syrové i naklíčené. Pochlubit se mohou vysokým obsahem vitamínů A, B, C, K, dále pak také spoustou vápníku, hořčíku, mědi, draslíku, manganu, zinku, fosforu, železa, kyseliny listové, bílkovin a vlákniny. Pro své pozitivní vlastnosti se mungo fazole staly v poslední době velmi oblíbenou potravinou vegetariánů. Doporučenou dávkou je jedna hrst denně. 

Mungo
i (Zdroj: Depositphotos)
Fazole mungo si však můžete vypěstovat na své zahrádce

Jak na naklíčení mungo fazolí

Fazole mungo můžete koupit i naklíčené, ale klidně si je zvládnete nechat naklíčit doma. Není to nic složitého. Potřebujete k tomu jen nějaký talířek, vodu a fazole. Fazole nejprve propláchněte a ponořte do dostatečného množství vody. Nechte je v ní odležet přes noc. Pak fazole sceďte, důkladně propláchněte a následně je rozprostřete na talířek tak, aby fazolky nebyly na sobě, ale ani příliš natěsno. Zalijte vodou tak, aby každá fazolka byla ve své dolní části obklopena vodou, nesmí v ní však plavat. Talířek položte na tmavší místo a nechte naklíčit při pokojové teplotě. Dvakrát denně přitom fazolky propláchněte přes sítko a na talířek dodejte čerstvou vodu. Po třech dnech klíčky přemístěte na světlé místo, nikoliv však na přímé světlo. Nechte klíčit ještě další čtyři dny. Optimální doba pro klíčení se totiž pohybuje okolo jednoho týdne. Naklíčené fazolky mungo můžete použít třeba k dozdobení chleba se sýrem nebo je můžete použít k dalšímu vaření tak, jak jsme to udělali my.  

Klíčení
i (Zdroj: Depositphotos)
Fazole mungo jsou ještě zdravější, když je necháte naklíčit. Použít k tomu můžete speciální misku určenou k nakličování, ale vystačíte si i s obyčejným talířem

Polévka z mungo fazolí

Co na ni potřebujete: 

  • 2 mrkve 
  • 1 červenou kapii 
  • 3 stroužky česneku
  • 250 g brambor 
  • 1 středně velkou cibuli
  • 1 a ½ šálku suchých mungo fazolí
  • mletý kmín, sůl, černý pepř, kurkumu
  • čerstvou petrželku kudrnku
  • olej
  • 500 ml zeleninového vývaru

Postup práce: 

Večer před vařením namočte fazole mungo do mísy s dostatečným množstvím vody. Na 1 ½ šálku fazolí to je asi 6 až 8 šálků vody. Druhý den je před vařením sceďte a pořádně propláchněte. Dejte ještě na chvíli stranou. Mrkve, papriku i brambory omyjte. Mrkev očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Brambory zbavte slupek a nakrájejte na malé kostičky. Kapii zbavte stopky, očistěte od semínek a nakrájejte na drobné kousky. Každou zeleninu mějte uloženou samostatně. Oloupejte česnek i cibuli. Cibuli nakrájejte nadrobno. 


Na plotnu dejte pánev. Do ní nalijte olej a vyčkejte, dokud se nezahřeje. Pak do oleje nasypte lžičku kurkumy, 1 polévkovou lžíci mletého kmínu a necelou lžičku černého pepře. Nechte rozvonět. Následně pak do základu přidejte cibuli, kterou za stálého míchání osmahněte do zlatova. K cibuli potom přidejte 3 stroužky prolisovaného česneku. Nechte vařit ještě 1-2 minuty. 
Do pánve přidejte všechny zbývající přísady, tedy fazole mungo, mrkev, papriku a brambory. Přísady zalijte zeleninovým vývarem. Přiveďte do varu a duste, dokud fazole nezměknou. To trvá zhruba 45 minut. 
V průběhu vaření polévku občas promíchejte a zkontrolujte chuť. Podle potřeby polévku dochuťte. 
Když je polévka hotová můžete jí ozdobit nasekanou snítkou petrželky. 

Polévka
i (Zdroj: Depositphotos)
Zdravá a výživná zeleninová polévka s fazolemi mungo na asijský způsob

Thajský zelený mago salát s mungo fazolemi a kuřecím masem

Thajský salát je lehký, kořeněný salát vyrobený z čerstvě naklíčených mungo fazolových klíčků. Obohatit ho můžete o grilované nebo smažené kuřecí maso. 

Co na jeho výrobu budete potřebovat:

  • 1 nezralé mango
  • 120 g čerstvých naklíčených fazolí mungo
  • 1 žlutá kapie
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 2 jarní cibulky
  • 3 lžíce citronové nebo limetkové šťávy
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce medu nebo hnědého cukru
  • ¼ šálku čerstvé mrkve
  • ½ šálku čerstvého nasekaného koriandru
  • ½ až 1 lžička chilli pasty
  • 1 stroužek česneku
  • 1 kuřecí prso
  • olej
  • sůl

Postup práce: 

Kuřecí maso nakrájejte na drobné kousky. Osolte a osmažte na rozehřátém oleji. Hotové dejte na talíř.
Oloupejte a na tenké plátky nakrájejte nezralé mango a dejte ho do mísy.  
Omyjte mrkev a papriku. Očistěte je a mrkev i papriku nakrájejte na drobné kostky. 
Naklíčené mungo spolu s mrkví a paprikou dejte do jedné velké mísy. Vše zakapejte dvěma lžícemi rýžového octa. 
V malé misce smíchejte limetkovou šťávu s rybí omáčkou, medem, chilli pastou a prolisovaným česnekem. Vše důkladně šlehejte, dokud se cukr nerozpustí. 
Omyjte koriandr i jarní cibuli. Nasekejte nadrobno. 
Těsně před podáním salát polijte vyšlehaným dresinkem a promíchejte s čerstvě přidanou jarní cibulkou a koriandrem. Přidejte osmažené maso.

Salát
i (Zdroj: Depositphotos)
Thajský zelený salát s naklíčenými mungo fazolemi vás zasytí i osvěží

Publikováno: 26. 2. 2021, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová