Kroupy jsou méně známá obilovina, která má ale v našich končinách dlouhou tradici a není na škodu je znovu objevit. Obsahují spousty prospěšných látek a svědčí i naší postavě. V případě, že potřebujete odlehčit stravu a zároveň doplnit vitamíny a bílkoviny, může být skvělou volbou právě recept na chutné kroupeto.
Kroupy jsou přirozeně celozrnné a velmi bohaté na vlákninu. Můžete je připravovat s masem a uzeninou, jako přílohu, nebo také jako velmi prospěšný a vhodný základ pro bezmasou stravu. Obsahují spoustu látek prospěšných pro náš organismus, např. vápník, hořčík, zinek, selen, fosfor, železo a další, a také nezanedbatelné množství vitamínu B a E. Jsou také stále oblíbenější u výživových poradců. Recept od paní Lenky z Hradce Králové je snadný, chutný a s uzeným masem, pórkem a žampiony si ho určitě zamilujete.
Suroviny na kroupeto:
- 200 g krup
- 100 g slaniny nebo uzeného masa
- 100 g sušených hub nebo žampionů
- pórek, petrželová nať a medvědí česnek
- česnek a cibule
- majoránka
- sůl a pepř
- sádlo nebo jiný tuk na smažení
Jak na skvělé kroupeto?
Nakrájejte si cibuli na malé kostičky a na pánvičce rozehřejte tuk vhodný na smažení, ideálně kvalitní sádlo jako v tomto receptu. Sádla se vůbec nemusíte bát, bylo opět prohlášeno za přítele našeho organismu. Nakrájenou cibuli dejte na rozpálený tuk a jemně orestujte. Na mírném ohni nechte zpěnit.
Poté nakrájejte na kostičky uzené maso nebo slaninu a na plátky čerstvé žampiony. Pokud použijete sušené houby, před použitím je zalijte horkou vodou a nechte nasát. Sušené houby můžete použít i jako koření, v tomto případě použijte menší množství a v sušeném stavu je do jídla při dochucování nasypte jemně rozmělněné, stačí nad pánvičkou promnout mezi dlaněmi.
Na zpěněné cibuli chvíli restujte uzené maso a poté přidejte nakrájené houby a restujte dále. Přidejte sůl, pepř a trochu majoránky. Nakonec přidejte nakrájený čerstvý pórek a ještě chvíli vše restujte, aby se propojily chutě a vůně.
Mezitím si podle návodu na přípravu uvařte kroupy. Pracuje se s nimi podobně jako s rýží. Uvařené kroupy by vám měly zůstat bez nadbytečné vody.
Po orestování základních surovin vše z pánve přidejte k uvařeným kroupám a důkladně promíchejte. Kroupeto podle potřeby ještě dochuťte solí, pepřem a případně i majoránkou. Můžete přidat i prolisovaný česnek, který působí jako přírodní antibiotikum, případně ho také orestovat s celou základní směsí.
Na úplný závěr přidejte čerstvou nasekanou petrželku. Podávejte s okurkou nebo čalamádou.
Přejeme dobrou chuť!
Publikováno: 22. 2. 2021, Autor: Silva Pokorná, Profil autora: Silva Pokorná