reklama

Víte, jak si jednoduše a doma vyrobit likér?

Likéry jsou vesměs sladké alkoholické nápoje, které vznikají macerací ovoce nebo jiné suroviny v alkoholu společně s cukrem. Kromě ovoce lze nápoj dochutit bylinkami, kořením nebo smetanou, čokoládou, kávou, mandlemi či vejci. Podle toho, jakou základní surovinu zvolíme získá likér svoji charakteristickou chuť a vůni.

Víte, jak si jednoduše a doma vyrobit likér? (Zdroj: Depositphotos)

Jak si doma vyrobit chutný domácí likér? 

Použít můžeme dva způsoby, maceraci za studena nebo teplou cestu za použití různých druhů ovoce, bylin a koření. Aby se všechny přidané složky správně spojily je nutné nechat nápoj určitou dobu uležet. Pro výrobu v domácích podmínkách nepotřebujeme tolik času na zrání, stačí osm až čtrnáct dnů. Ovoce rozmačkáme nebo lehce vylisujeme, pecky můžeme ponechat. Přidáme koření, cukr, alkohol a necháme několik týdnů louhovat na teplém místě. Každé tři až čtyři dny nápoj protřepeme. Poté přefiltrujeme přes sítko nebo raději plátýnko a slijeme do lahví. Pro lepší kvalitu a chuť můžeme nechat ještě alespoň měsíc uležet.

Domácí likér Ládi Hrušky

Na závěr přinášíme jednoduchý a současně rychlý recept Ládi Hrušky, který zvolil dvě varianty domácího ovocného likéru s bylinkami a kořením. Jeden bez alkoholu pro děti, druhý s alkoholem pro dospělé.  

Suroviny na výrobu domácího likéru:  

  • sezonní ovoce
  • koření – máta, celá skořice, badyán, hřebíček
  • cukr
  • voda
  • 40% alkohol
Suroviny
Budeme potřebovat ovoce, koření, cukr a kvalitní čistý alkohol (Zdroj: Prima DOMA)

Správný likér by měl obsahovat ovoce, koření a bylinky a měl by být sladký. Na jeho výrobu použijeme jakékoli sezonní ovoce z vlastní zahrádky, které se nám urodilo, nebo jsme je nasbírali či natrhali při procházce v přírodě. V našem případě máme k dispozici ryngle, jablka a borůvky. A protože správný likér je dobré nechat provonět, přidáme k ovoci koření a bylinky. Láďa Hruška si vybral mátu, skořici, badyán a hřebíček a jako alkohol 40 % vodku. Použít ale můžeme například i žitnou, režnou nebo slivovici. 

Koření
Použijte skořici, badyán a hřebíček (Zdroj: Prima DOMA)

Nejprve si připravíme cukrový sirup. Do půl litru vody nasypeme půl kila cukru a necháme asi deset minut povařit. Cukrový sirup po převaření slijeme do hrnce, přidáme k němu ovoce a nejlépe tyčovým mixerem rozmixujeme. Doplníme koření a bylinky a vše vaříme ještě zhruba dvacet minut. Poté koření vyndáme a nápoj scedíme.

Vaření
Ovoce s kořením a cukrovým rozvarem přecedíme (Zdroj: Prima DOMA)
Rozvar
Nejprve si vyrobíme cukrový rozvar (Zdroj: Prima DOMA)

Takto vyrobený likér ve variantě bez alkoholu je vhodný pro děti. My dospěláci si ho ale vylepšíme alkoholem, v našem případě vodkou. Tu nalijeme do ovocného základu, vše důkladně promícháme a můžeme plnit do sklenic. Množství alkoholu zvolíme dle chuti. Hotový likér lze rovnou konzumovat. Pokud ale chceme získat kvalitní nápoj, je dobré ho nechat několik týdnů uležet na slunném místě nebo v místnosti s pokojovou teplotou a dvakrát až třikrát v týdnu ho protřepat. 

Míchání
Všechny suroviny smícháme ve velké nádobě (Zdroj: Prima DOMA)

Při domácí výrobě likéru můžeme popustit uzdu naší fantazie a míchat různé druhy ovoce, příchutě i koření. Domácí likér bude nejen chutný, ale také vás v zimě příjemně zahřeje a v létě s kostkou ledu osvěží. Recept je snadný a vylepšit si ho můžete podle sebe, protože ovoce lze libovolně kombinovat. A pokud se rozhodnete likér někomu darovat, můžete ho naplnit do lahve nebo nějaké pěkné originální a uzavíratelné nádoby, a máte krásný, chutný dárek. 

Existuje několik druhů likérů 

Známé jsou likéry sladké, polosladké, hořké, ovocné i krémové. Kromě ovocného patří mezi nejznámější, který si můžeme vyrobit v domácích podmínkách likér vaječný. Základními složkami pro jeho výrobu jsou žloutky, rum, mléko a smetana. Konzistencí podobné jsou likéry zvané krémy. Mezi ně patří například likér čokoládový, smetanový, kávový nebo kokosový podle příchutě, kterou zvolíme. To už se ale nejedná o pravý likér. Pravý likér, jehož hlavní složkou je ovoce nebo byliny obsahuje nejméně 100 gramů nejlépe přírodního cukru nebo jiného sladidla na 1 litr nápoje, a kvalitní alkohol od 15 do 35 %. Na krémový likér se používá větší množství cukru, zpravidla 250 g na 1 litr nápoje.

Likér
Likéry z ovoce jsou velmi osvěžující (Zdroj: Depositphotos)

Staré a dobré, rodinné receptury

Nejchutnější likéry jsou vyrobeny podle starých rodinných receptur, udržovaných většinou v tajnosti. Snad každá země na světě má svůj tajný, unikátní a léty prověřený recept. Jeho základem je pečlivý výběr správně vyzrálého ovoce, směsi bylin nebo jiných surovin, jejich zpracování, nejlépe za studena a optimální doba zrání. To vše je důležité pro dosažení jemné a vyvážené chuti likéru. 

{"type":"image","image_id":"209950"}

Nejstarší likéry na světě 

Mezi nejstarší patří francouzský bylinný likér Benediktinka, jehož recepturu vytvořil v roce 1510 benátský benediktinský mnich. Nejstarší alkohol vyráběný pod značkou je Bols.  Vyrábí se od roku 1575 a v Holandsku. První likér, který se dosud vyrábí pod touto značkou je purpurové barvy a jmenuje se Parfait Amou. Podle receptury rodiny Bolsů se vyrábí už téměř 450 let. Jeho základem je Curacao, ochucené plátky růžových a fialových květů, zejména růží, a s přídavkem mandlí, vanilky a pomerančové kůry. Dnes se vyrábí mnoho variant likérů Bols, ať už ovocných, bylinných nebo takzvaných krémů.

Krémový likér
Dalším způsobem je míchání alkoholu se smetanou a dalšími složkami (Zdroj: Depositphotos)

Nejstarší české likéry

Nejstarší česká a dokonce evropská likérka je v Prostějově. Prostějovská Starorežná se tu vyrábí od roku 1518. U zrodu dalšího z našich proslulých likérů stál rod Becherů v Karlových Varech. S prvními likéry tu experimentovali od roku 1794. Pravá karlovarská Becherovka, nazývaná později třináctý pramen, se ale začala vyrábět až v roce 1807 pod názvem English Bitter a byla určena k léčbě žaludečních potíží. Její výjimečnost tkví v tom, že se na její výrobu používá kvalitní karlovarská voda a tajná směs 32 druhů bylin a koření. Ty se macerují v koncentrovaném alkoholu za určité teploty při optimální době zrání. Nápoj poté prochází filtrací a vymražováním. Tajnou recepturu předávanou z generace na generaci zná vždy zpravidla jen jeden člověk.

Becherovka
Náš nejoblíbenější likér Becherovka (Zdroj: Depositphotos)
Ovoce

Publikováno: 20. 2. 2021, Autor: Běla Nedorostová, Profil autora: Běla Nedorostová