Rádi si pochutnáte na dobrém jídle? Záleží vám však na tom, abyste také jedli zdravě? Jste vegetariáni? Bulgur uspokojí jak milovníky dobrého jídla, tak i vegetariány a dokonce i ty, co si hlídají kalorické tabulky. Je zajímavé, že i přes staletou tradici na Středním východě se u nás bulgur začal prosazovat až poměrně nedávno. Jeho obliba však rychle stoupá. Je tomu možná i proto, že je lehce stravitelný, snadno se připraví a má pozitivní vliv na náš organismus. Připravili jsme si pro vás několik u nás méně známých receptů, které jsou však velmi chutné a “masožravci” si je mohou kombinovat s masem.

Co je to bulgur?
Slovo “bulgur” pochází z tureckého bulhur nebo z arabského bourghoul, což v překladu znamená “krupice”. Jde o lámanou pšenici různých velikostí, která je předem napařená nebo předvařená. Vyrábí se z různých druhů pšenice, která se namáčí, potom se uvaří, následně vysuší a nakonec se rozdrtí na menší kousky. Bulgur je celozrnnou výživnou obilninou, která se vyznačuje velmi příjemnou oříškovou chutí. Je významným zdrojem bílkovin, vlákniny, hořčíku, vitamínu A, železa, fosforu, kyseliny listové a manganu. Má nižší kalorickou hodnotu než quinoa. Bulgur se používá v celé řadě pro nás doposud exotických receptů. Je běžnou součástí salátů, pilafů, nádivek. Dělá se z něj i rizoto a používá se i jako zahušťovadlo polévek nebo jako příloha k masu s omáčkami. Všude tam, kde se běžně používá rýže nebo kuskus, můžete použít i bulgur.

Jak se bulgur připravuje
Obrovskou výhodou bulguru je jeho nenáročná příprava. Obvykle je k dostání ve třech stupních hrubosti, které se vyznačují jiným způsobem přípravy. Čím hrubší bulgur, tím déle je nutné ho vařit. Příprava je podobná jako u rýže. Bulgur připravovaný bez vaření se zalije studenou vodou a nechá se ideálně hodinu až dvě bobtnat. Jde o nejšetrnější způsob přípravy, který uchová veškeré vitamíny a živiny. Druhou možností přípravy bulguru je ten, že ho zalijete horkou vodou nebo vývarem a necháte ho bobtnat. Bulgur nabobtná a změkne obvykle do půl hodiny. Nejrychlejším způsobem přípravy bulguru je samozřejmě vaření. Bulgur je uvařený zhruba do 15 minut. Pokud proces vaření chcete ještě urychlit, tak ho nejprve osmahněte.

Kisir tarifi
Kisir tarifi patří k tureckým národním pokrmům. Ve skutečnosti má i kurdský nádech, takže se tradičně jí i v Sýrii, Íránu, Iráku, v Gruzii, Ázerbájdžánu i v Arménii. Podává se obvykle jako předkrm. Jde o vzdáleného příbuzného dalšího bulgurového salátu zvaného tabouleh.
Co potřebujete na jeho přípravu?
- 2 hrnky jemného bulguru
- 1,5 šálku horké vody
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- šťávu ze 2 citronů
- zhruba 100 ml extra panenského olivového oleje
- 1 lžičku chilli papriky (čerstvé nebo chilli pasty)
- ½ sklenice sirupu z granátového jablka (prodává se i u nás v některých drogeriích v sekci zdravé výživy, ve zdravých výživách a dokonce i v lékárnách)
- půl svazku petrželky
- 6 jarních cibulek
- půl svazku čerstvé máty (může být i sušená)
- sůl
Postup přípravy
Vysypte bulgur do velké mísy. Zalijte ho 1,5 šálkem horké vody. Zakryjte potravinovou fólií a počkejte, až nabobtná (asi 2 hodiny).
Potom, co se bulgur dobře nafoukne, důkladně ho promíchejte. Přidejte k němu rajčatový protlak a zhruba 100 mililitrů olivového oleje. Dále přidejte sůl, chilli papričky, šťávu ze 2 citronů a půl sklenice šťávy z granátového jablka. Nakonec do mísy nasypejte i nadrobno nakrájenou cibulku, petrželku a mátu.
Vše důkladně promíchejte.
Podávat můžete s ledovým salátem.

Salát tabouleh
Libanonský salát tabouleh je příbuzným tureckého kisir tarifi. Jde pravděpodobně o nejoblíbenější středomořský salát, který se proslavil po celém světě. Jíst ho můžete jen tak nebo si k němu můžete připravit i nějaké maso.
Na jeho přípravu potřebujete:
- ½ šálku jemného bulguru
- ½ šálku nasekané petrželky
- ¼ šálku nasekané čerstvé máty
- ½ šálku nadrobno nakrájené cibule
- 1 velké rajče nakrájené na malé kousky
- ½ šálku citronové šťávy
- 5 lžic olivového oleje
- sůl a pepř
Postup přípravy
Bulgur vložte do velké mísy a zalijte ho 1,5 šálkem horké vody. Přikryjte ho potravinovou fólií a nechte 2 hodiny bobtnat.
Mezitím si nachystejte petržel, mátu, cibuli a rajčata. Vše omyjte a nakrájejte.
Nabobtnalý bulgur sceďte a přidejte ho k zelenině. Vše důkladně promíchejte.
Přidejte citronovou šťávu, olivový olej, sůl a pepř.
Po důkladném promíchání ochutnejte a podle potřeby chuť dolaďte.
Salát se servíruje s plátky citronu.

Mujadara
Mujadara je dalším tradičním Středního východu. Je to skvělé vegetariánské jídlo. Jde o levné a prosté jídlo, které si v minulosti připravovali především rolníci. Mujadara má nespočet variací. Stejně jako u předešlých pokrmů z bulguru, i jeho příprava je snadná.
Na přípravu této tradiční středozemní kaše potřebujete:
- 2 a ½ šálku vařené hnědé čočky (použít můžete i zelenou)
- 1 šálek vařeného hrubého bulguru
- 1,5 šálku teplé vody
- sůl
- ½ lžičky mletého kmínu
- 2 nasekané a osmažené cibule
- 4 lžíci olivového oleje
Postup výroby:
Čočku si večer předtím namočte. Druhý den ráno ji opláchněte, přeceďte a vložte do velké nádoby s 5 šálky vody. Přiveďte čočku k varu a vařte, dokud nezměkne a není úplně uvařená.
Mezitím si propláchněte bulgur a dejte do hrnce. Osolte. Přidejte 2 šálky horké vody a přiveďte k varu. Vařte, dokud bulgur nezměkne. Pak hrnec odstavte z plotny. Nechte bulgur pod poklicí odpočívat asi 5 minut.
Na pánvi rozehřejte olej. Do rozpáleného oleje dejte jednu nakrájenou cibuli a osmažte ji do zlatova.
V jednom hrnci pak smíchejte uvařenou čočku, bulgur i osmaženou cibuli.
Přidejte do směsi ještě i mletý kmín a promíchejte.
Druhou cibuli nechte zkaramelizovat až do zlatohněda. V posledních několika minutách teplotu zvyšte, aby dostala křupavou strukturu.
Hotová mujadara se podává se zkaramelizovanou cibulí, bílým jogurtem a mátou.

Publikováno: 19. 2. 2021, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová