reklama

Uvařte si oblíbený segedín se zdravějším knedlíkem, který připravíte v hrnečku

Segedínský guláš s houskovým knedlíkem je jedna z velmi oblíbených pochoutek. Neuškodí, když si recept připomeneme a naučíme se zároveň uvařit si hrnkový knedlík.

i (Zdroj: Jíme zdravě)
Segedin s knedlikem (Zdroj: Jíme zdravě)

Segedín s hrnkovým knedlíkem 

Příprava: 40 minut | Tepelná úprava: 73 minut | Obtížnost: náročné | Počet porcí: 5

Nutriční informace na 1 porci: 634 kcal | 31 g bílkovin | 75 g sacharidů | 22 g tuků

INGREDIENCE

Na guláš:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 250 g bílé cibule (nakrájené najemno)
  • 400 g vepřové kýty (nakrájené na kostky o velikosti 3 cm)
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 2 bobkové listy
  • 1 l zeleninového vývaru (nebo vody)
  • 350 g kysaného bílého zelí
  • ½ lžičky celého kmínu
  • 60 ml sójové smetany
  • sůl
  • pepř

Na knedlíky:

  • 380 g celozrnné špaldové mouky hladké
  • ½ kostky čerstvého droždí (21 g)
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 250 ml polotučného mléka (vlažného)
  • 50 g sušeného celozrnného pečiva (nakrájeného na kostičky o velikosti 0,5 cm)
  • 1 vejce
  • 1,1 l vody
  • 1,5 lžíce olivového oleje
Knedlík
i (Zdroj: Depositphotos)
Knedlík v hrnečku je skvělou variantou

POSTUP PŘÍPRAVY

Nejprve zadělejte těsto na knedlíky. Připravte si kuchyňský robot s hnětacím hákem a do mísy od něj nasypte špaldovou mouku. V mouce udělejte důlek, do kterého rozdrobte droždí, nasypte třtinový cukr a nalijte vlažné mléko. Poté celou směs lehce promíchejte, mísu zakryjte utěrkou a nechte 15–20 minut odležet na teplém místě. Až v míse vzejde kvásek, přidejte do mísy nakrájené pečivo, vejce a 100 ml vody a směs nechte robotem důkladně promíchat. Poté nechte obsah mísy hníst cca 5 minut, dokud nevznikne kompaktní těsto. Následně zakryjte mísu utěrkou a těsto nechte 35–40 minut kynout na teplém místě.

Těsto
i (Zdroj: Depositphotos)
Na knedlíky si uhněteme pevné těsto

Mezitím začněte připravovat guláš. Ve větším hrnci rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte nakrájenou cibuli a opékejte ji 7–8 minut na středním plameni. Poté přidejte nakrájené maso a opékejte další 3–4 minuty. Následně přidejte mletou papriku, bobkový list, sůl, pepř a 1 l vývaru (či vody) a vše nechte vařit pod pokličkou 45–50 minut na mírném plameni do změknutí masa.

Houskový knedlík
i (Zdroj: Depositphotos)
Segedín si bez houskového knedlíku neumíme představit

Během vaření masa vám vykyne těsto; v tu chvíli si ve větším hrnci začněte zahřívat 1 l vody a mezitím si olivovým olejem vytřete 5–6 hrnečků o objemu 250–300 ml (budete potřebovat cca 1,5 lžíce oleje). Poté si na pracovní plochu vyklopte vykynuté těsto, rozdělte ho na 5–6 dílů, naskládejte do vytřených hrnečků a lehce stlačte. Až začne vřít voda v hrnci, vložte do ní všechny hrnečky s těstem a vařte pod pokličkou 24–27 minut na středním plameni. Po uvaření vyjměte knedlíky z hrnečků, na pár místech je propíchněte špejlí a nakrájejte je na plátky silné 1,5 cm.

Až změkne maso v hrnci, přidejte do hrnce zelí a kmín a provařte ještě 10–12 minut pod pokličkou na středním plameni. Následně hrnec odkryjte, přilijte sójovou smetanu a vařte ještě 3 minuty. Poté rozdělte hotový guláš z hrnce do 5 talířů a podávejte s nakrájenými knedlíky.

Segedínský guláš
i (Zdroj: Depositphotos)
Segedínský guláš je oblíbeným pokrmem

Recept najdete na webových stránkách Jíme zdravě, nebo v kuchařce Jak jíme zdravě v zimě.

Publikováno: 5. 2. 2021, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce